Tatitas Restaurant, San Lawrenz Square Gozo

* * * 

W ponad 100-letniej kamienicy w małej miejscowości San Lawrenz na wyspie Gozo mieści się urocza, rodzinna restauracja o nazwie Tatitas. To miejsce, które zwróciło moją uwagę od samego początku naszego przyjazdu na wyspę. Z krótkiej rozmowy z właścicielką, zrozumiałam, że przyjechali już jakiś czas temu z Sycylii i zachwyceni tą miejscowością postanowili, że już nie wrócą do Włoch. Od 2002 roku z powodzeniem prowadzą to miejsce. Nie są rolnikami – jedynie na tyłach restauracji uprawiają warzywa i zioła na własne potrzeby. Karta dań przygotowywana jest każdego dnia, w zależności od złowionych ryb lub owoców morza. Można tu zamówić typową maltańską potrawą – fenek, czyli królik przygotowany w domowy sposób, jak również ręcznie klejone ravioli, gnocchi i kilka rodzajów past. Bez zastanowienia skusiłam się jednak na ośmiornicę, której sekret polegał na długim duszeniu na wolnym ogniu. Polana domową oliwą z oliwek, doprawiona czosnkiem i winem stanowiła jedno z bardziej wykwintnych dań które jadłam. 

* * *

Tatitas Restaurant, Wyspa Gozo – tutaj możecie znaleźć szczegółowe informacje 

* * *

I to już ostatni post z naszej krótkiej wyprawy po Malcie i Gozo. Jedno wiem, że z pewnością odwiedzę to miejsce raz jeszcze – ponoć wrzesień jest tu piękny, a upały już tak nie doskwierają :-)

Zapraszam również na mój profil na instagramie