Chwila odpoczynku i puszysty sernik malinowy

*  *  *

Po kilku dniach spędzonych daleko od intensywnego życia powracam do Was z letnim przepisem na sernik. Mam nadzieję, że w okresie zmiennej aury pogodowej lekki deser urozmaici Wam niejedno ciepłe popołudnie. Lato sprzyja nagłym oderwaniu się od codziennych spraw, by potem na nowo powrócić i spojrzeć na wszystko z innej perspektywy…

Skład:

(przepis zmodyfikowany wg oryginalnej receptury Japanese Cheesecake)

500 g sera twarogowego z tzw. pudełka (użyłam z Piątnicy)

160 g cukru

80 g masła (rozpuszczone)

80 ml mleka

100 g mąki

20 g mąki kukurydzianej

5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)

1 kobiałka malin – zmiksowane na puree

A oto jak to zrobić:

  1. Twaróg mieszamy z żółtkami na gładką maskę. Dodajemy rozpuszczone masło, ciepłe mleko i 80 g cukru. Dokładnie mieszamy.
  2. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek – w ostatnim etapie ubijania dodajemy po łyżce pozostałe 80 g cukru. W efekcie otrzymamy cukrową pianę z białek przypominającą masę na bezę.
  3. Do masy twarogowej dodajemy obie przesiane mąki, mieszamy a następnie dolewamy puree z malin. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Za pomocą szpatułki całość mieszamy do połączenia się składników (najlepiej z dołu do góry). Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawiamy do większej formy napełnionej wodą (jeżeli nie mamy formy o większych rozmiarach niż ta w której jest sernik, to wystarczy oddzielne żaroodporne naczynie z wodą). Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 18 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopniach C i pieczemy przez 12 minut, a na końcu w 140 stopniach C przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do ostygnięcia przez kolejne 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kratce cukierniczej. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami/kwiatami oraz cukrem pudrem.

drewniana ławeczka – Wild Wood Stories // serwety lniane – Lumio

*  *  *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie