IMG_0979

* * *

Ilekroć, gdy kupuję kawę na wynos spoglądam łakomym wzrokiem na słoje stojące przy kasie z równie wypieczonymi ciastkami. Zawsze obiecuję sobie, że upiekę takie w domu. Co prawda te moje, kształtem nie są idealne, ale smakują tak jak sobie wyobrażałam. Są maślane, kruche i nieco się ciągną. A przepis jest tak prosty, że udadzą się nawet początkującym. Bardzo polecam!

IMG_0949

Skład:

(przepis na 8-10 sztuk)

180 g mąki orkiszowej (może być zwykła, pszenna)

8 krówek

80 g brązowego cukru

120 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

IMG_0956

A oto jak to zrobić:

  1. Masło z cukrem ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy (konsystencja przypomina kruche ciasto). Na końcu dodajemy kawałki pokrojonej krówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formujemy ciasteczka o średnicy ok. 6-8 cm.
  2. Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Ciasteczka będą miękkie, ale po chwili stwardnieją.

IMG_0964 IMG_0972

IMG_1029

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

* * *

Zapraszam na pozostałe przepisy z cyklu ciasta do filiżanki kawy – Bułeczki kokosowo-cynamonowe z białą czekoladą oraz Ciasto orzechowe wilgotne (bez mąki)

Kategorie: ,

28 odpowiedzi na “Ciasto do filiżanki kawy. Kruche, maślane ciasteczka orkiszowe z krówkami”

  1. Brzmi bosko, krówki dodajemy do ciasta? czy tylko tak zdobimy jak na zdjęciu? brakuje mi jednego zdjęcia :) pozdrawiam

  2. OOOO!!! Idealne dla mojego synka na poniedziałek do szkoły, pierwszy dzień po feriach:-)

  3. genialne, proste, smakowite, świetne do kawy i herbaty :)

  4. Ale masz, Zosiu piekny ekspres do kawy.. Klasa sama w sobie i ten retro styl. Jest równie dobry w działaniu jak w wyglądzie?
    Aromatycznej niedzieli dla Ciebie i Twoich bliskich.
    Pozdrawiam ciepło!!!

    • Zosia

      Olu rzeczywiście jest śliczny :-) Kawa jest jak w najlepszych włoskich restauracyjkach :-) Pozdrawiam ciepło!

  5. Jeszcze dziś wypróbuję ten przepis, bo składniki tak proste źe są chyba w kazdym domu. Czytasz w myślach Zosiu. Od dawna szukam tak pięknego ekspresu do kawy, co to za model? Równie piękna jest filiżanka ze spodeczkiem, to Villa Italia? Rodzinnej niedzieli Zosieńko

  6. Również dołączam się z pytaniem o ekspres ; )
    Też mi się taki marzy.

    • Zosia

      Ankuu jestem bardzo zadowolona, bo ma dużą moc – co jest dość istotne przy spienianiu mleka. Kawę sama mielę, bo lubię :-) No i z uwagi na estetykę bardzo go lubimy :-)

  7. Upiekłam dzisiaj. Wyszły pyszne, choć moje nie wyglądają tak apetycznie jak Twoje na zdjęciach. Ale liczy się przecież smak. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz.

  8. Cześć Zosiu ,myślisz ,że coś by wyszło gdybym zamiast masła dodała oleju kokosowego ,a zamiast jajka rozgniecionego banana?Pozdrawiam!

  9. Witaj Zosiu. Zrobiłam dzisiaj ciasteczka dla męża z okazji Walentynek, tylko zamiast krówek dodałam suszoną żurawinę i posypałam wiórkami kokosowymi – coś pysznego. Dano nie spotkałam się z tak łatwym i smacznym przepisem :)
    Pozdrawiam.

  10. Jaka jest cena tego ekspresu do kawy?

  11. Zosiu, zupełnie z innej beczki – skąd jest ta przepiękna kwiatowa koszula, którą masz na sobie na zdjęciach?

  12. Pyszne ciasteczka! Uwielbiam takie kruche, najlepiej świeże ciastka do kawy. Dzięki za przepis. Myślę, że wykorzystam go i dam znać czy mi wyszły :)

  13. Ciastka wyszły pyszne, kolejny Twój przepis ląduje w moim przepiśniku, i tym samym na stałe będzie wykorzystywany w moim domu. Dziękuję

  14. Zosiu, ciasteczka są pyszne i zawiadamiam, że pysznie udają się również z mąki owsianej :)

  15. Obłędnie wyglądają krówki ; ) Dziękuje za inspiracje a przepis czeka na realizację w mojej kuchni.

Dodaj komentarz