*    *    *

Pełnia lata. Wszystkie wymarzone owoce w zasięgu ręki. Nic tylko znaleźć chwilę, zagnieść ciasto i poczekać, aż maślany zapach uniesie się w kuchni. Po prawie trzech tygodnia jedzenia w kółko włoskich makaronów i lodów, można się stęsknić za domowym kruchym z owocami, prawda?

Skład:

(forma o średnicy 26-29 cm lub prostokątna o wymiarze: )

450 g mąki pszennej

200 g masła

180 g serka mascarpone

80 g cukru pudru

starta skórka z 1 cytryny

1 mała kobiałka jeżyn + garść moreli

3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny

lukier: 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny

A oto jak to zrobić:

  1. Masło, mascarpone, cukier, startą skórkę cytrynową i mąkę mieszamy na stolnicy i zagniatamy ciasto. Część uformowanego ciasta, czyli ok. 1/4 owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku (przeznaczone na kruszonkę). Pozostałym ciastem wykładamy żaroodporną formę (wcześniej możemy ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia) ) i umieszczamy ją na min. 30 minut do zamrażalnika. Następnie na wierzch ciasta rozsypujemy cienką warstwę bułki tartej i rozkładamy owoce. Całość posypujemy startym na dużych oczkach schłodzonym ciastem przeznaczonym na kruszonkę.
  2. Aby przygotować lukier: cukier puder przesiewamy do miski. Dolewamy sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie ucieramy, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji
  3. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 20-25 minut lub do momentu, aż spód będzie kruchy. Po wyjęciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy gotowym lukrem.

Masło, mascarpone, cukier, startą skórkę cytrynową i mąkę mieszamy na stolnicy i zagniatamy ciasto. Część uformowanego ciasta, czyli ok. 1/4 owijamy w folię i schładzamy min. 30 minut w zamrażalniku (przeznaczone na kruszonkę)

Pozostałym ciastem wykładamy żaroodporną formę (wcześniej możemy ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia) i umieszczamy ją na min. 30 minut do zamrażalnika.

Na wierzch ciasta rozsypujemy cienką warstwę bułki tartej i rozkładamy owoce.

Na wierzch owoców rozkładamy startą na dużych oczkach kruszonkę.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 20-25 minut lub do momentu, aż spód będzie kruchy. o wyjęciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy gotowym lukrem.

sukienka – & Other Stories |  talerzyk porcelanowy – Rosenthal Polska

Kategorie:

26 odpowiedzi na “Ciasto, pachnące latem. Kruche z owocami i kruszonką, które zrobisz jedną ręką!”

  1. Kochana Zosiu,
    cóż za feeeeria barw o poranku! Zdecydowanie rozbudzająca zmysły:-) W przyszłym tygodniu upiekę na moje imieniny.
    Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego południa PL,
    Marta:-)

  2. nigdy nie dodawałam serka mascarpone do ciasta kruchego, wspaniały pomysł! zrobię takie ciasto z pewnością:)

  3. Mam morele, a czy borowki amerykańskie mogą zastąpić jezyny? Tak mi się marzyło kruche a tu idealny przepis i z mascarpone będzie dzisiaj robione:)

  4. Zosiu akurat mąż wczoraj kupił morele. Jedyne co mnie martwi to kalorie :)

  5. Czy jeżyny można zastąpić borówkami amerykańskimi ?

  6. Ale masz śliczną kuchnię! I aż ślinka cieknie na myśl o takim cieście :D

  7. Kruche z mascarpone, brzmi świetnie! Upiekę jeszcze dziś, będzie na jutro kawki ❤️

    • Zosia

      Joanno, bardzo się cieszę i trzymam zatem kciuki😉 (gdybyś miała wolną chwilkę, to daj znać, czy smakowało😎). Uściski’

  8. Wygląda obłędnie, na pewno wypróbuje przepis .
    Mam pytanie : skąd czarny kombinezon z pokazu mody, w który byłaś Zosiu ubrana . Dziękuje z góry za odpowiedz

  9. Zrobiłam jest przepyszne, jak wszystkie wypieki z przepisow Zosi

  10. Zrobione, zjedzone ;) Pyszne! Bez lukru i z jagodami – ale przepis na kruche z mascarpone naprawde bardzo prosty do wykonania. Nastepnym razem zrobie z brzoskwiniami.

  11. Zosieńko, melduję, że upiekłam i jesteśmy wszyscy zachwyceni❤️ Kolejny doskonały przepis (oczywiście od Ciebie😎).

    Wspaniałej reszty wakacji,
    Anja

  12. Mam dwa szybkie pytania. Czy morele obieramy że skórki, czy pieczemy ze skórką? I drugie pytanie: czy jeżyny mogę zastąpić jagodami, ale mrożonymi? Pozdrawiam i biorę się za pieczenie!

    • Zosia

      Karolino, to ja szybko odpowiadam😎skórki nir musimy obierać, a mrożonych owoców raczej bym nie dawała, bo kruche ciasto może na tym ucierpieć:) (wystarczą same morele)

  13. Dzień dobry. Jaka temperatura do ciasta zagniatanego? Masło zimne.? Czy w temperaturze pokojowej? Będę wdzieczna

  14. Zosiu, zrobiłam ciacho ale mam pytanie w środku ciasto kruche jest takie „mokre” wyglada jak zakalec, czy tak ma wyglądać? w smaku bardzo dobre 😊
    pozdrawiam Weronika

  15. skąd jest ten śliczny stolik?

Dodaj komentarz