Drożdżowe wieńce z cynamonem i tartym jabłkiem

IMG_2176

A gdyby tak upiec wieńce na słodko? Taka myśl naszła mnie kilka dni temu dzięki Waszym zdjęciom oznaczonym na moim profilu instagramowym. Muszę Wam przyznać, iż odkąd opublikowałam przepis na wieniec drożdżowy, to nie ma dnia w którym nie otrzymywałabym od Was zdjęć Waszych wypieków. Są wspaniałe! Niektóre zdecydowanie lepsze od mojego prototypu :P Pomyślałam sobie zatem, że może i wersja na słodko też się przyjmie? Idea zawijania jest identyczna – jedynie ciasto ma inne proporcje (jest bardziej maślane i zawiera jajka). Na ciepło. Na śniadanie z lekko schłodzonym masłem – idealne!

IMG_2157

Skład:

(przepis na 4-5 sztuk)

ciasto:

100 g + 400 g mąki

30 g świeżych drożdży

2 jajka

1 żółtko

60 g masła

2 łyżki cukru + 60 g cukru

250 ml ciepłego mleka

szczypta soli morskiej

farsz:

1 duże jabłko

3-4 łyżeczki mielonego cynamonu

100 g cukru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

IMG_2192

A oto jak to zrobić:

1. Świeże drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 10 minut. Gdy się rozpuszczą dodajemy 100 g przesianej mąki z solą i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do 3-krotnego wyrośnięcia. Kiedy rozczyn potroi się, dodajemy ubite z cukrem jajka i żółtko, 400 g przesianej mąki i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą haka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

2. Obrane jabłko ścieramy na tarce, dodajemy cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

3. Kiedy ciasto podwoi objętość formujemy z niego 4-5 kulek. Każdą kulkę rozwałkowujemy na stolnicy (ciasto może być  klejące – ale o to chodzi – wystarczy oprószyć sobie dłonie mąką). Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy tartę jabłko z przyprawami i zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową. Podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem.

IMG_2091 IMG_2097

Obrane jabłko ścieramy na tarce, dodajemy cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

IMG_2098 IMG_2108

Kiedy ciasto podwoi objętość formujemy z niego 4-5 kulek. Każdą kulkę rozwałkowujemy na stolnicy (ciasto może być  klejące – ale o to chodzi – wystarczy oprószyć sobie dłonie mąką). Z ciasta formujemy prostokąt.

IMG_2110 IMG_2118

Rozsmarowujemy tartę jabłko z przyprawami i zwijamy wzdłuż boku

IMG_2119 IMG_2120

Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia.

IMG_2122 IMG_2125 IMG_2143

Drożdżowe wieńce pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.

IMG_2158

Podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem.
IMG_2180 IMG_2194

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie