Drożdżowe zawijańce z gruszką, marcepanem i orzechami włoskimi

*  *  *

Dzisiaj zabieram Was do zaprzyjaźnionej szklarni, gdzie z przyjemnością mogłam wykonać dla Was kilka ujęć. To był ostatni moment w którym ujrzałam, dorastające od kilku miesięcy, bujne chryzantemy. Dzięki pracy ludzi, którzy dbają o to by dostarczyć na czas świeże kwiaty na zbliżające się święta, po raz kolejny uświadamiam sobie ile serca, cierpliwości i wyrzeczeń wymagają pewne zawody…

A przepis myślę, że doskonale wpisze się w jesienną aurę, gdzie po całym dniu obowiązków z jeszcze większą przyjemnością zasiądziemy w domu.

Skład:

(forma: kwadratowa lub zwykła tortownica)

ciasto:

100 g + 400 g mąki

30 g świeżych drożdży

2 jajka

1 żółtko

60 g masła

2 łyżki cukru + 60 g cukru

250 ml ciepłego mleka

szczypta soli morskiej

farsz:

1 duża gruszka (starta na tarce)

ok. 150 g marcepanu (starty na tarce) lub 1 tabliczka białej czekolady

3-4 łyżeczki mielonego cynamonu + 1 łyżeczka mielonego kardamonu

garść orzechów włoskich

2-3 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)

lukier: 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki wrzątku

A oto jak to zrobić:

1. Świeże drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 5 minut. Gdy się rozpuszczą dodajemy 100 g przesianej mąki z solą i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do 3-krotnego wyrośnięcia. Kiedy rozczyn potroi się, dodajemy ubite z cukrem jajka i żółtko, 400 g przesianej mąki i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą haka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

2. Startą gruszkę, marcepan, posiekane orzechy i przyprawy łączymy w naczyniu i dokładnie mieszamy.

3. Kiedy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulę, a następnie rozwałkowujemy na stolnicy (ciasto może być  klejące – ale o to chodzi – wystarczy oprószyć sobie dłonie mąką). Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy tartą gruszkę z orzechami, marcepanem i przyprawami, zwijamy wzdłuż boku. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki i przekładamy na przygotowaną blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut. Warto sprawdzić na 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko rumieni się wierzch ciasta – jeżeli tak, to przykryjmy folią aluminiową. Podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem lub konfiturami.

4. Aby przygotować lukier: Do miski z cukrem dolewamy odrobinę (!) wrzątku i mieszamy. Gęstość lukru regulujemy cukrem lub wodą.

 Podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem / konfiturami, polane domowym lukrem.

sweter oversize ręcznie wykonany – POZERKI.PL // talerz ceramiczny – SPIEK CERAMICZNY

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie.