Skip to main content

Gorąca czekolada pitna!

 

Skład:

(2 porcje)

500 mleka 3,2 %

100 g czekolady mlecznej

2 laski cynamonu

80 ml bitej śmietany

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

A oto jak to zrobić:

1. Mleko przelewamy do garnka i dodajemy przyprawy. Czekoladę łamiemy na kawałki, dorzucamy do mleka i podgrzewamy na małym ogniu, aż mleko się zagotuje. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nie przypaliło. Bitą śmietaną ubijamy na gładką i puszystą masę. Laskę cynamonu umieszczamy w kubku i nalewamy gorącego mleka czekoladowego. Na wierzch nakładamy bitą śmietaną. Możemy posypać czekoladą. Podajemy natychmiast!

23 Odpowiedzi do “Gorąca czekolada pitna!”

  1. Właśnie zrobiłam sobie tą czekoladę – pyszności !!!!
    Wczoraj na obiad były pulchne placuszki z jabłkami. Niesamowite jak wszystkim w domu smakowały.
    Dziękuję Zosiu za te pyszne przepisy i za inspiracje do zrobienia czegoś nowego :)
    Pozdrawiam

  2. To 500 kcal w jednej filiżance o.O Ba co dzień wolę wypić gorącą czekoladę z wodą, to 5 razy mniej kcal :))
    Z resztą jakoś mleko plus czekolada mnie nie przekonują, wydaje mi się, że to może być aż za słodkie… Chociaż może kiedyś wypróbuję :)
    Masz Zosiu jakiś przepis na taką gęstą gorącą czekoladę? niemalże o konsystencji budyniu? W niektórych kawiarniach można taką znaleźć (np. Cacao Republica w Poznaniu- polecam!!!)

  3. Pierwszy raz weszłam na Waszego bloga i jestem zachwycona!
    Napiszcie książkę kucharską! :)

  4. Wyjdę za faceta, który mi takie coś będzie przygotowywał co dnia o poranku :D

    P.S. Widać, ktoś taki istnieje.. hehehe :D

  5. Zosiu – dziś znów robię czekoladę:) i tyję, przez Ciebie :D hehe… oczywiście żartuję:) ja, robiąc czekoladę, mieszam w równych proporcjach mleczną z gorzką, bo sama mleczna to dla mnie stanowczo za słodko. A dziś spróbuje białą, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

  6. Ja mimo wszystko proponuję czekoladę najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej. Ta słodka dama nie lubi wysokich temperatur, w końcu z płynną czekoladą pracuje się przy mniej więcej 32 stopniach Celsjusza :)

  7. Przepis wypróbowałam i jest przepyszny :D. Mam pytanie o co chodzi z okularami na czwartym zdjęciu o.O?? (Coś w rodzaju latające okulary xD??)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.