Skip to main content

CIASTO FILO Z TRUSKAWKAMI

Ten smak to moja pamiątka przywieziona z Grecji. Kruche ciasto filo do tego krem z mascarpone, który wystarczy tylko dokładnie wymieszać i połączyć z naszymi pierwszymi truskawkami. Czy to będzie najcześciej pieczone ciasto tego lata? Sami oceńcie i koniecznie wypróbujcie.

Skład:

1 arkusz ciasta filo (dostępne np. w Lecrec)

250 g mascarpone

125 g serka typu Philadelphia

250 g jogurtu typu skyr

4 łyżki cukru pudru

1 jajko

500 g świeżych truskawek

A oto jak to zrobić:

  1. W misce łączymy mascarpone, skyr, philadelphię, cukier puder oraz jajko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na blasze do pieczenia wykładamy papier i rozkładamy ciasto filo. Wierzch ciasta smarujemy przygotowanym kremem po same brzegi i układamy pokrojone w plastry truskawki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20 min. Podajemy na ciepło.

10 Odpowiedzi do “CIASTO FILO Z TRUSKAWKAMI”

  1. Dzień dobry Zosiu. Czy ja dobrze widzę, że tam jest parę warstw ciasta filo? Nigdy nie robiłam i dlatego pytam. Rozkładam całe opakowanie, tak? Pozdrawiam serdecznie, Ania:)

    • Anno, jak chcesz :) Jeżeli lubisz kilka warstw, to polecam :) Można też jedną, ale obawiam się, że może być za cienkie :)
      Uściski!

  2. Ciasto filo musi byc rozkladane warstwa po warstwie, przy czym kazda trzeba przesmarowac oliwa. Najlepiej robic to pedzelkiem, inaczej wyjdzie nam tradycyjny gniot

    • Też trochę zdziwił mnie sposób (nie)przygotowania ciasta filo, wielokrotnie robiąc przepisy i słodkie (baklawa) i słone (burek) warstwy smaruje się tłuszczem (podobnie z resztą jak ciasto francuskie w fazie rozwałkowywania), ciasto finalnie chyba nie za bardzo wyszło, co zdradza ostatnie zdjęcie…

    • Dokładnie. Odradzam piec ciasto filo bez smarowania lub przekładania każdej warstwy oliwą, kremem, czymkolwiek. Upieczenie suchego ciasta, nawet na brzegach, da raczej kiepski efekt, wyjdzie takie jakby suche, ale jednocześnie niedopieczone. Zdziwiona jestem taką wersją ciasta.

      • Ciesze sie,ze nie tylko ja zwrocilam na to uwage. Regularnie pieke borek, jak mi sie zdarzy niedokladnie posmarowac warstwy ciasta to zawsze te nieposmarowane czesci sa suche i bez smaku. Trzeba potraktowac je albo oliwa albo roztrzepanym jajkiem. Tak jak w przepisie mozna przygotowac ciasto francuskie a nie filio, totalnie do mnie ten przepis nie przemawia.

        • Liliano, dziękuję za Twój czas i komentarz – na szczęście jest dowolność i to zawsze, i chętnie podkreślam :)
          Serdeczności!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.