Kruche pierniczki bezglutenowe (i bez jajek)

img_9317

 * * *

Dzisiejsze pierniczki są z myślą o wszystkich – tych młodszych i starszych, którzy cierpią z powodu nietolerancji glutenu. Mogę się jedynie domyślać jaki faktycznie może to stanowić problem, szczególnie w okresie świątecznym. A przecież w Święta nikt nie może być poszkodowany !

:-)
img_9292

Skład:

(przepis na ok. 12-15 ciasteczek)

150 g mąki kokosowej

100 g startej marchewki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g schłodzonego masła

1 łyżka cynamonu

80 g brązowego cukru

img_9284

A oto jak to zrobić:

  1. Masło, cukier i cynamon ucieramy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą na małym oczku marchewkę. Całość zagniatam do uzyskania zbitego ciasta. Formujemy kulę, owijamy w lnianą serwetę i umieszczamy do lodówki na 3-4 godziny.
  2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Ciasto jest dość kruche i maślane, więc warto od razu wycinać pierniczki na papierze do pieczenia, który jest rozłożony na blaszce. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 12-15 minut, lub do momentu aż delikatnie zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygną a następnie dekorujemy lukrem.
  3. Aby przygotować lukier: Do miski z cukrem dolewamy odrobinę (!) wrzątku i mieszamy. Gęstość lukru regulujemy cukrem lub wodą.

img_9302

img_9307 img_9309

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie