25 marca 2016

Mazurek kajmakowy

IMG_6247

Co tu dużo mówić – bez mazurków kajmakowych nie ma świąt! Jako dziecko chyba ze wszystkich słodkości najbardziej właśnie na nie czekałam. W domu zawsze dzielimy się z moją Mamą świątecznymi przygotowaniami. W przypadku mazurków, to ja zagniatam kruche ciasto (teraz mam już dzielnego pomocnika) a Mama przygotowuje kajmak – taki z prawdziwego zdarzenia. Z mlekiem i cukrem gotowanym przez ponad 1,5 godziny. Efekt końcowy jest wspaniały – trudny do odtworzenia i tylko Mama go potrafi (wszystko oczywiście na oko, więc przepisem się nie podzielę :P). Niemniej wersja palonego cukru ze zmieszanego śmietanką, masłem i serkiem mascarpone jest równie wspaniała i nieco mniej pracochłonna.

* * *

Kochani ściskam Was świątecznie i życzę wszystkim radosnego czasu w gronie najbliższych. Cieszcie się każdą wspólnie spędzoną chwilą i zapomnijcie o kaloriach. A po Świętach i tak wszyscy spotkamy się na rowerze! :-))

Uściski, Zosia

IMG_6265

Skład:

(forma o wymiarach:  9 cm x 33 cm lub o średnicy: 28-9 cm)

150 g mąki

120 g schłodzonego masła

25 g cukru pudru

1 -2 łyżki wody

kajmak:

1 szklanka brązowego cukru (może być zwykły)

150 ml śmietanki 36%

2 łyżki masła

150 g serka mascarpone (może być więcej)

IMG_6228

  1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i wodę. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C
  2.  Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  3. Aby zrobić kajmak: na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy cukier do płynnej konsystencji. Ważne, żeby do tego czasu nie mieszać. Zmniejszamy ogień. Następnie ostrożnie dodajemy śmietankę i masło. Teraz mieszamy – mogą powstać grudki, ale w trakcie mieszania rozpuszczą się. Gotowa masa powinna mieć brązowy kolor. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Do ostudzonego karmelu dodajemy po łyżce serek mascarpone stale mieszając mikserem na niskich obrotach. Tak powstały kajmak rozkładamy na kruchym spodzie.

IMG_6229 IMG_6235 IMG_6238

IMG_6270 IMG_6273

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

30 odpowiedzi na “Mazurek kajmakowy”

  1. Oo pysznie wyglada ! :) pozdrowienia!

  2. Bardzo podoba mi się przepis na masę kajmakową :) Wesołych Świąt!

  3. Pieknie.:) Tylko jak pózniej wyjąc taką tartę z blachy, żeby sie nie pokruszyła? Widzę, ze nie używasz papieru do pieczenia, ja tez nie. Z gory dziękuje za podpowiedz.

  4. wygląda jak kajmak z puszki :( najlepszy jest prawdziwy domowy i jest o wiele gęstszy i jaśniejszy niż ten

  5. Wygląda na bardzo słodki!- taki jak mazurek być powinien! :)

  6. Zosiu,
    Podpowiedz ile masla dac do ciasta kruchego a ile do masy kajmakowej? Oba maja byc schlodzone?
    Dziekuje i pozdrawiam

  7. Zosiu skąd blaszka?

  8. Zosiu, kajmak to moja miłość:-) Sama nigdy nie robiłam, może pora spróbować:-)ja jutro za to piekę Twoje kruche z pomarańczami z książki:-)

    Życzę radosnych, rodzinnych Świat!

    Pozdrawiam, Ola

  9. U nas tez był zawsze kajmakowy :) i wiele innych z biała czekolada, z gorzka czekolada, chrupkowy (rozpuszczone krówki wymieszane z płatkami kukurydzianymi) najmniej przeze mnie lubiany ze skorka pomarańczowa, a w tym roku z beza :) najfajniejsze wspomnienia to te z podjadania mazurków w kuchni cioci Małgorzaty :)

  10. Wyglada bardzo smacznie. A jaka śmietanka, kremówka? :)

  11. Jaka śmirańska do tego ?

  12. Pychota. Super przepis na kajman ?

  13. U nas tez od lat są mazurki z kajmakiem, tyle że zajmuje sie nimi Tata, a ja z Mama „ubieramy” je bakaliami, wyczarowując na nich zajączki i kurczaki;) wesołych Świat!:)

  14. Niestety nie wyszedł mi kajmak, jest gorzki, po prostu cukier sie przypalił chociaż topiłam na małym ogniu. /co zrobiłam źle?/Szkoda, muszę wymyslić coś innego. Ale i tak uwielbiam tutaj wpadać , podglądam również instagram i testuję przepisy z książki, wszystkiego dobrego i wesołego jajka !

  15. Zajadałam się nim jako dziecko ;) Teraz uznaliśmy,że jest to za słodka przyjemność:)

  16. Słodkich świąt Zosiu, wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twoich bliskich:)
    Mazurek kajmakowy musi być, pamiętam ozdoby na nim- bazie z rodzynków. W codziennej bieganinie zapomniałam o tym przepisie, dziękuję Zosi za przypomnienie. Uwielbiam Twojego bloga Zosiu właśnie za celebrowanie codzienności, gotowanie, rodzina, to najważniejsze a często o tym zapominamy w naszej codziennej gonitwie.

  17. Czy zamiast mascarpone mozna dac filadelfie?

    • Filadeflia Serek jest Chyba troche slonawy, nieprawda? Może dodatek soli podkreśli smak?!

  18. Zosiu, właśnie kończymy robić Twojego mazurka. Pachnie obłędnie! ♥️
    Pozdrowienia

  19. Zosiu! Smacznej, zdrowej i pełnej rodzinnego ciepła Wielkanocy wraz z serdecznymi pozdrowieniami z… Trójmiasta, gdzie po raz pierwszy robię Święta w swoim gdyńskim domu! Na stole wśród tradycyjnych potraw będzie Twoja babka;)
    Wesołego Alleluja!

  20. Zosiu widziałam jeden z Twoich ostatnich wpisów na instagramie w którym polecasz książkę ks. Jana Kaczkowskiego…..a tu dzisiaj taka smutna wiadomość.

  21. Kajmak na zdjęciu jest na 100% z puszki. Domowy kajmak jest nie do podrobienia! Popatrz na prawdziwy kajmak z Twojego przepisu : whiteplate.com/2015/05/błyskawiczny -kajmak

    • Zosia

      Elu niestety nie mogę się z Tobą zgodzić, ale szanuje Twoją opinię. Pozdrawiam ciepło!

  22. A ja zrobiłam wszystko krok po kroku – tak jak przepis nakazywał i kolor mam ten sam. Może po poprostu trochę mniej mascarpone dodałam, bo Mama potrzebowała do tiramisu.. :)) hehe Wiem jedno, ten mazurek na 100% zagości w naszym domu na ZAWSZE. Jest wspaniały!

    Dzięki Zosiu za kolejny przepis :*

    aaaa bakbka wielkanocna – ta z zeszłoego roku też oczywiście była :P:P:P

  23. A czy zamiast zwykłej mąki można dodać np mąkę kokosowe?

    • Zosia

      hmmm, mazurka jeszcze nie próbowałam z mąką kokosową. Pamiętam jednak, że kokosowa lubi więcej płynów – chyba warto dodać więcej wody/ewentualnie jajko dla lepszego sklejenia masy :)

Dodaj komentarz