Mazurek kajmakowy

IMG_6247

Co tu dużo mówić – bez mazurków kajmakowych nie ma świąt! Jako dziecko chyba ze wszystkich słodkości najbardziej właśnie na nie czekałam. W domu zawsze dzielimy się z moją Mamą świątecznymi przygotowaniami. W przypadku mazurków, to ja zagniatam kruche ciasto (teraz mam już dzielnego pomocnika) a Mama przygotowuje kajmak – taki z prawdziwego zdarzenia. Z mlekiem i cukrem gotowanym przez ponad 1,5 godziny. Efekt końcowy jest wspaniały – trudny do odtworzenia i tylko Mama go potrafi (wszystko oczywiście na oko, więc przepisem się nie podzielę :P). Niemniej wersja palonego cukru ze zmieszanego śmietanką, masłem i serkiem mascarpone jest równie wspaniała i nieco mniej pracochłonna.

* * *

Kochani ściskam Was świątecznie i życzę wszystkim radosnego czasu w gronie najbliższych. Cieszcie się każdą wspólnie spędzoną chwilą i zapomnijcie o kaloriach. A po Świętach i tak wszyscy spotkamy się na rowerze! :-))

Uściski, Zosia

IMG_6265

Skład:

(forma o wymiarach:  9 cm x 33 cm lub o średnicy: 28-9 cm)

150 g mąki

120 g schłodzonego masła

25 g cukru pudru

1 -2 łyżki wody

kajmak:

1 szklanka brązowego cukru (może być zwykły)

150 ml śmietanki 36%

2 łyżki masła

150 g serka mascarpone (może być więcej)

IMG_6228

  1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i wodę. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C
  2.  Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  3. Aby zrobić kajmak: na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy cukier do płynnej konsystencji. Ważne, żeby do tego czasu nie mieszać. Zmniejszamy ogień. Następnie ostrożnie dodajemy śmietankę i masło. Teraz mieszamy – mogą powstać grudki, ale w trakcie mieszania rozpuszczą się. Gotowa masa powinna mieć brązowy kolor. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Do ostudzonego karmelu dodajemy po łyżce serek mascarpone stale mieszając mikserem na niskich obrotach. Tak powstały kajmak rozkładamy na kruchym spodzie.

IMG_6229 IMG_6235 IMG_6238

IMG_6270 IMG_6273

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie