Mazurek orzechowo-migdałowy z miodem na kruchym spodzie // Easter Recipes: Nut and almond shortcrust tart with honey

* * *

,,Jest wspaniały – podaj mi konieczne przepis!" Właśnie to usłyszałam od mojej Przyjaciółki, która niespodziewanie odwiedziła mnie w ciągu dnia. Byłam akurat w ferworze pieczenia mazurków na bloga – kuchnia zasypana mąką, bakalie porozgniecane na ziemi i dwa psy nerwowo węszące, co by tu ukradkiem zjeść!  Myślami byłam tylko przy robieniu zdjęć i ustalaniu proporcji, tak by nikt nie miał niespodzianek przy odtwarzaniu przepisu. Jej słowa wypowiedziane tuż po pierwszym kęsie, upewniły mnie, że jednak mogę publikować przepis :-))

Jeżeli jak co roku przygotowujecie wielkanocne mazurki i chcielibyście nieco urozmaicić klasyczne kruche ciasto z kajmakiem, to polecam Wam dzisiejszy przepis. Coś czuje, że masa miodowo-bakaliowa na kruchym, migdałowym spodzie będzie gościła w moim domu nie tylko w Wielkanoc!

Skład:

(forma o średnicy ok. 28 cm)

kruche ciasto:

100 g mąki pszennej

50 g mąki migdałowej (dostępna tutaj)

125 g masła

1 żóltko

30 cukru

1 łyżka wody (opcjonalnie)

masa:

3 białka

80 g cukru

4 duże łyżki płynnego miodu

150 g orzechów włoskich (dostępne tutaj)

100 g płatków migdałowych (dostępne tutaj)

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy rozwałkowane ciasto. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C (opcja: góra-dół). Kruche ciasto wyjmujemy i czekamy aż ostygnie (pozostawiamy w papierze do pieczenia.

2. Orzechy włoskie siekamy, dodajemy płatki migdałowe, miód i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy mieszankę miodowo – bakaliową. Mieszamy i równomiernie wykładamy na upieczony kruchy spód. Mazurek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni C (opcja: góra-dół) i pieczemy przez 20 minut. Mazurek przed podaniem posypmy płatkami migdałowymi i gałązkami / baziami.

Komentarz: Wszystkie bakalie oraz mąką migdałowa dostępne są sklepie ekologicznym Biosklep.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * *

,, It's fantastic – you must give me the recipe! ”  That's what my friend told me when she surprised with a visit one afternoon. I was just in the throes of baking shortcrust tarts “Mazurki” for the blog (Mazurek – traditional Polish Easter pastry) – the kitchen was buried under flour, the floor was covered with crushed nuts and dried fruit, and two dogs were desperately running around searching for food! I was completely focused on the photo shoot and deciding on ingredient proportions, so that none of my readers will have any surprises while reconstructing the recipe. Her exclamation after the first bite assured me that I can safely publish the recipe :-))

If, like every year, you are preparing Easter Mazurki and would like to spice up the classic pastry with butterscotch, I strongly recommend today’s recipe. Something tells me, that this honey – nut and dried fruit cream, on a crisp almond base will be a frequent guest at my house, not only at Easter!

 

Ingredients:

(Baking tin diameter approx. 28 cm)

Shortcrust:

100 g of wheat flour

50 g almond flour (available here )

125 g butter

1 egg yolk

30 g sugar

1 tablespoon of water (optional)

batter:

4 egg whites

80 g sugar

4 large tablespoons liquid honey

150 g walnuts (available here )

100 g almond flakes (available here )

a pinch of salt

 

Here's how to do it:

1. Knead all the ingredients for pastry and form them into a ball. Chill in the refrigerator for approx. 1 hour. Line the baking tin with baking paper and place the pinned out dough on it. Puncture the dough with a fork and bake for approx. 20 minutes in the preheated oven at 180 degrees C (option: top-bottom). Remove the pastry and wait for it to cool (leave it on the baking paper).

2. Chop the walnuts, add the almond flakes, honey and stir. Beat the egg whites with a pinch of salt until stiff, towards the end of beating add the sugar. To the whipped foam, add the honey – dried fruit and nut mixture. Mix and evenly distribute onto the baked pastry base. Put the Mazurek into a preheated oven at 160 degrees C (option: top-bottom) and bake for 20 minutes. 

Sprinkle the Mazurek with almond flakes and twigs / catkins.

For more images and recipes visit my Instagram profile.