Placek jogurtowy z gruszkami

Skład:

500 g mąki

220 g cukru

2 jajka

500 g jogurtu naturalnego

150 ml oleju roślinnego

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

starta skórka z 1 dużej limonki+ sok

na wierzch ciasta: 2-3 duże gruszki + posypka Karmel i Wanilia (KOTANYI)

A oto jak to zrobić:

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z limonki, startą skórkę, olej a na końcu jogurt. Delikatnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z sodą, Ciasta nie wyrabiamy, ani nie miksujemy- jedynie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy plasterki gruszek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

2. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem oraz gotową posypką z karmelem i wanilią.

Komentarz: Tę wersję ciasta wypróbowałam również ze śliwkami i brzoskwiniami z puszki. Polecam również z kawałkami jabłek. Forma do pieczenia, której użyłam ma wymiary:37 x 22 cm. Obowiązkowo wszystkie produkty muszą mieć pokojową temperaturę (zarówno jajka, olej jak i jogurt).

Follow my blog with bloglovin!