Pumpkin pie, czyli szarlotka z dyni, jabłek i orzechów.

Skład:

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz:

garść orzechów włoskich

10-12 herbatników (Petit-beurre)

4 obrane jabłka (szara Reneta)

1,5 szklanki puree z dyni (sposób podano w przepisie)

3 jajka

2-3 łyżki masła

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietanki 36%

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1-2 goździki

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Orzechy włoskie i herbatniki umieszczamy w mikserze i mielimy na drobną miazgę. Masę orzechowo-herbatnikową przekładamy na wierzch formy wyłożonej ciastem. Taka dodatkowa warstwa, ochroni przed sokiem z jabłek i dyni oraz nada dodatkowego aromatu. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku do 30 minut.

2. Obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu na patelni z łyżką masła i cukru. Dusimy do momentu, aż dynia będzie mięka i będziemy mogli widelcem zrobić tzw. puree. Jabłka ścieramy na dużym oczku i przesmażamy na patelni, dodając łyżkę cukru i zmielone goździki.

3. W dużej misce rozbijamy jajka i mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy śmietankę, cynamon, imbir, szczyptę soli oraz puree z dyni i smażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę, przelewamy na zmrożone ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy ok. 45 minut. Szarlotkę koniecznie podajmy z gałką lodów waniliowych.

 Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem.

Orzechy włoskie i herbatniki umieszczamy w mikserze i mielimy na drobną miazgę. 

Masę orzechowo-herbatnikową przekładamy na wierzch formy wyłożonej ciastem. Taka dodatkowa warstwa, ochroni przed sokiem z jabłek i dyni oraz nada dodatkowego aromatu.

 Jabłka ścieramy na dużym oczku i przesmażamy na patelni, dodając łyżkę cukru i zmielone goździki.

Obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu na patelni z łyżką masła i cukru. Dusimy do momentu, aż dynia będzie mięka i będziemy mogli widelcem zrobić tzw. puree. 

W dużej misce rozbijamy jajka i mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy śmietankę, cynamon, imbir, szczyptę soli oraz puree z dyni … i

 i smażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę, przelewamy na zmrożone ciasto.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy ok. 45 minut. 

Szarlotkę koniecznie podajmy z gałką lodów waniliowych.