Skip to main content

Słodka tarta bananowa

Skład:

 Forma do tarty ok. 24 cm.

250 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)

50 g miękkiego masła

4 banany

250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)

2 łyżki cukru pudru

1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)

A oto jak to zrobić:

1. Herbatniki mielimy w mikserze na drobne okruchy, a następnie dodajemy masło i łączymy składniki. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tart, dociskając dna. Kruchy spód owijamy w folię i schładzamy w lodówce (ok. 4-5 h).

2. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając cukier puder. Masę kajmakową podgrzewamy w średnim rondlu. Na schłodzony spód ciasta przekładamy ostudzony kajmak, następnie pokrojone w plastry banany i przykrywamy ubitą śmietaną. Warto przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.

Komentarz: Zamiast spodu z ciastek, możemy sami przygotować kruche ciasto. Kliknij na przepis 

134 Odpowiedzi do “Słodka tarta bananowa”

  1. Nie przepadam za bananami, ale to wygląda bardzo apetycznie. Chyba dzisiaj w międzyczasie załatwiania wielu spraw sprawię sobie taką formę do tarty i też zrobię. :)
    Pozdrawiam1 :)

  2. Bardzo ciekawe, z pewnością pyszne. Szkoda, że mam zbyt dużo pracy i nie mogę zrobić. Jednak jem w myślach i nie tyję : ) Chociaż, ciekawe jaki ma smak ten banan z masą kajmakową… : )
    Pozdrawiam!!!

  3. To bardzo popularny deser w UK i USA-warto posypac kawa rozpuszczalna-chyba, ze ktos jest wyjatkowo eco-organiczny-to zwykla zmielona. Pozdrawiam!!!

  4. Polecam takze wersje bez cukru pudru w bitej smietanie. deser i tak jest wyjatkowo slodki z racji krowki-idealne polaczenie bitej smietany i posypki kawowej jak napisalam wyzej :)

  5. właśnie mam puszkę masy kajmakowej w domu i nie wiedziałam co z nią zrobić! Będzie jak znalazł ;)

  6. Tarta prezentuje się pięknie, kusi mnie ta masa kajmakowa i ciasteczkowy spód. Nie jest jednak ona mdła i słodka? Mam wrażenie, że banany, tona bitej śmietany i masa kajmakowa to połączenie na nie więcej niż jeden kawałek.. : (

    • i przy okazji ten jeden kawałek warto popić gorzką herbatą ;)
      Ale tarta, albo jak kto woli banoffee, i tak jest przepyszna :)

  7. mam w planach wykonanie podobnej tarty w sobotę:) tyle, że zamiast masy kajmakowej rozpuszczam krówki i jeszcze do śmietany dodaję serek mascarpone mmm:)

  8. Zosiu, uwielbiam Twoje słodkości! Czy jeśli sama rozpuszczę krówki, to osiągnę podobny efekt?
    Pozdrawiam gorąco!

  9. Zosiu, uwielbiam Twoje słodkości! Czy jeśli sama rozpuszczę krówki osiągnę podobny efekt?
    Pozdrawiam gorąco!

  10. mam takie pytanie, po co podgrzewać masę kajmakową, aby następnie ją wystudzić, czy to ma jakieś znaczenie przy robieniu tej tarty? ta masa w puszkach jest już przecież gotowa do użycia

  11. Zrobię na pewno, jak wszystko wg Twoich przepisów Zosiu! nie raz, nie dwa, a wielokrotnie i kolejny wpis do swojej kuchennej księgi!

    mmm żeberka pychotki!

    • jasne, że można, ja też jeszcze się nie dorobiłam formy do tarty, wszystkie tarty robię/piekę w tortownicy i nigdy nie było z tym problemów :)

  12. Kurcze, tutaj we Francji nie wiem gdzie dostane mase kajmakowa :/
    Tarta wyglada wyjatkowo apetycznie :)
    Jakim aparatem robisz zdjecia? Sa rowniez bardzo udane ;)

    • No wlasnie na szczescie francuzi maja mleko sknodensowane :) dziewczyny tutaj doradzily mi zeby mleko gotowac przez 1 – 2 w garnku i wtedy uzyskamy tak owa mase :)

  13. Ja jeszcze przeczytałam, że zamiast bitej śmietany na wierzch można mascarpone dodać. I to ciasto nazywa się BANOFFEE albo Banoffee Pie. Ostatnio ten sam przepis znalazłąm na 2 innycg blogach, “White Plate” i “Fashionelka”.
    Pozdrawiam :)
    P.S. i tak uwielbiam Makecookingeasier :)

  14. Kiedy w końcu będzie dostępna książka kucharska MakeCookingEasier? Nie mogę się jej doczekać!

  15. Z masą krówkową i taką bombą kaloryczną kojarzę tylko ciasto na zimno 3 bit…na samo wspomnienie leci mi ślinka.

  16. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy na tarty!!! Chętnie zobaczyłabym też jakie masz pomysły na tarty na słono, gdyz poszukuje na niedobrego przepisau i liczę, że kiedys u Ciebie taki znajdę :))))))))

  17. Zosiu, śledzę Twojego bloga od dłuższego czasu, wypróbowałam już kilkanaście przepisów, do tej pory milczałam, ale przyszedł moment, kiedy muszę zabrać głos. Wszystkie dania, które podejrzałam u Ciebie, podkreślam, WSZYSTKIE, były przepyszne i ciężko było się od nich oderwać. Tu powstaje pytanie- jakim sposobem udaje Ci się zachować tak wspaniałą sylwetkę, kiedy na co dzień masz okazję jeść takie pyszności?:)

    pozdrawiam serdecznie z mroźnej Słowacji!

  18. ” o ja cież pierdziele ” – jakby to Pola z Przepisu na życie powiedziała :D deser marzenie ! Kupuję masę jutro i robię :) Natomiast dziś, zachwycam się Twoją zupą- kremem pomidorowym mmm ! Szaleje z radości Zosia, że Cię tu mamy – dzięki !

      • Ja właśnie rozkoszuję sie smakiem Twojej tarty Zosiu. Jest przepyszna, szczerze mowiąc wydawalo mi się, że będzie mega słodka, ale żeby nie było- przykładnie dodałam cukier puder do śmietany jak w przepisie i sie nie rozczarowałam. Wcale nie jest przesadnie slodka. Rozpływa się w ustach. Jedynie do ciasta moglam dodoac więcej masla, bo troszke sie rozpadało. Poza tym- rewelacja! Zosiu, mam pytanie o solniczke i pieprzniczkę (w kształtcie liter “S” i “P”) oraz kwadratowy, biały talerz widoczny na zdjeciach z tartą, gdzie takie cudeńka nabyłaś? Przeszukałam już chyba wszystko i nie mogę znaleźć :( please help!

  19. Bardzo pysznie wygląda, zwłaszcza jak człowiek głodny siedzi w pracy. Nie przepadam za bananami, ale taką tartę chętnie bym zjadła

    Pozdrawiam

    gotowaniezmilosci.pl

  20. A mi najbardziej na blogu podobaja sie stylizacje potraw, zdjecia krok po kroku… widac, ze wkladacie w to duzo pracy i dbacie o szczegoly. Pieknie! A przy okazji urzekla mnie serwetka w pudle: gdzie ja mozna nabyc?:)

  21. Zosiu a kiedy będzie Wasza książka? na stronie sklepu jes cały czas opis, że druga połowa 2012 roku. Już mamy 2013:( nie mogę się doczekać. napisz jakąś informację odnośnie tej książki proszę. Zamierzacie ją wydac czy nie bo nie wiem czy czekać?
    serdecznie pozdrawiam

  22. Zosieńko , kiedy ukaże się Twoja książka kucharska ? Czekam z niecierpliwością :))

  23. Ciekawy przepis, szczególnie dla osób, które nie posiadają piekarnika. A mimo tego, ze ja go posiadam, kiedyś na pewno przygotuję Twoją bananową tartę :)

  24. to jeden z tych przepisów które zobaczysz i nie zapomnisz dopóki nie zrobisz!!!:D już wiem co zaserwuję sobie słodkiego na weekend:]

  25. Zosiu wszystkie Twoje przepisy uwielbiam i jak tylko mogę to staram się choć w połowie wszystko zrobić tak idealnie, jak Ty.
    Ale za ten przepis normalnie KOCHAM CIĘ! :) Jest w nim wszystko za co dałabym się dosłownie pokroić : banany, masa kajmakowa, kremówka i herbatniki. Idealne złączenie przepysznych słodkości. Pędzę po brakujące produkty i do dzieła :)

  26. Zosiu własnie skoczylam robic tarte i tak sie zastanawiam… a czy tej tarty lekko podpiec nie trzeba?? :)

  27. Dziewczyny doradźcie, czy to ciasto można przyrządzić jedynie w takiej formie do tarty? Bo aktualnie takiej nie posiadam;/

  28. Uwielbiam, zajadamy się tym ciastem w pracy. Co chwila ktoś je robi. My nazywamy je banoffi :) :)

    • Sok z cytryny to bardzo dobry pomysł-dzięki temu, banany tak szybko nie zbrązowieją.

      Pozdrawiam gorąco!
      Zosia

  29. A jak komuś się nie chce przygotowywać to zapraszam do zamrażarek w LIDLU :P
    przypyszne tarty :]

  30. Wczoraj zrobiona, dziś już prawie zjedzona!;p
    Rzeczywiście jest mega słodka!!!

  31. Właśnie dziś zrobiłam ową tartę, jeszcze się chłodzi w lodówce. Z samego zapachu i wyglądu można wywnioskować, iż jest pyszna. Nie mniej jednak mam małą uwagę 50 g masła moim zdaniem to zbyt mało. Dałam 100g wcześniej rozpuszczonego masła i dopiero po tej ilości dobrze się połączyło, tworząc zwięzłą jedność.
    Pozdrawiam ;)
    Ps. Często czerpię inspirację z Twoich przepisów, czasem modyfikując je lekko ale zawsze wychodzi pysznie :)

  32. Wczoraj wypróbowałam przepisu :) Bardzo smaczna tarta aczkolwiek potwornie słodka :D następnym razem dam mniej masy kajmakowej. No i deser musi po zrobieniu zostac jakiś czas w lodówce bo inaczej wszystko sie rozwala :P Polecam wszystkim łasuchom!

    Pozdrawiam
    Paula

  33. Zosiu czy przepis, który jest dziś pokazany na stronie Onetu był prezentowany na blogu?

  34. TARTA zrobiona :D chłodzi się w lodówce :) jutro spróbujemy :D już nie mogę się doczekać :) Nie miałam czasu trzymać spodu 4 h w lodówce, ale włożyłam je na 45 min. do zamrażalki… Mam nadzieję, że nie zepsułam tym tarty :) pozdrawiam Zosiu :)

  35. Zosiu, czy mogłabyś kiedyś przedstawić nam przepis na jakiś deser typu fit? Pyszne te Twoje ciasta, tarty i ciasteczka, ale niestety pełne kalorii :) Pozdrawiam i życzę wielu udanych wypieków!

  36. Dzisiaj robię dla przyjaciółki :) mam tylko pytanie jak długo śmietana utrzyma się w pożądanej wersji? :) i czy 4-5h w lodówce to mus czy można odrobinkę krócej? ;) Poza tym robię dzisiaj również z Twojego przepisu rogaliki z ciasta francuskiego z serem i bazylią – wyglądają pysznie a pachną jeszcze lepiej! :)

  37. Jak szaleć to szaleć :-)
    Użyłam 400ml kremówki :-D Co za różnica :-P
    Tarta znakomita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  38. Pychotka. Niestety nie znalazlam masy kajmakowej u nas w sklepachani wiec zastapilam ja roztopiona czekolada i tez wyszlo super. Ostatnio zarazilas mnie serkiem mascarpone i tutaj do smietany tez go dodalam. Wyszlo pysznie. Coraz czesciej korzystam z twoich przepisow bo odnawiam nasze domowe menu. Malzonek bardzo zadowolony!!!
    Pozdrowienia z Holandii x x x

  39. Ciasto pierwsza klasa, szybkie i efektowne. To moj trzeci deser wyprobowany z Zosi bloga po tarcie z biala czekolada i malinami oraz tortem bezowo-jagodowym (dzieki temu nie zmarnowalam 6 bialek, ktore mi zostaly po przyrzadzeniu domowych lodow czekoladowych, a tort wspominam po dzis dzien :)). Jednak jest jeden problem: desery sa tak dobre, ze zdecydowanie za szybko znikaja z blaszki i ciezko nie krecic sie kolo lodowki, gdy sie wie co w niej czeka :) Dzis po raz pierwszy sprobujemy dania obiadowego: poledwiczek z jablkiem i ziemniakow zapieknych (w formie ladnych serpentynek). Oby na jutro tez starczylo :) Pozdrowienia z mroznej Skandynawii!

    • :-) dzięki za wiadomość. Cieszę się, że przepisy wpadły ,,w oko”.

      Gorąco pozdrawiam Skandynawię z Trójmiasta!
      Zosia

  40. Zosiu, tarta jest rewelacyjna! Masz świetne przepisy. Jestem ogromną fanką Twojego tiramisu. Moi domownicy również :D
    Polecam wszystkim! Najlepiej zostawić na noc, bo rano dużo lepiej się kroi, a schłodzona smakuje idealnie:)
    Tarta jest pyszna! A jak poprawia humor:D Jeden kawałek, a czyni cuda:)
    Pozdrawiam Zosiu:)

  41. Zosiu, mam pytanie odnosnie innego przepisu-indyka z suszonymi owocami i ziemniaczkami, a dokladniej-chodzi o ziemniaki-czy nie trzeba ich przed nacięciem ugotować? dzis robilam to danie dla moich gosci, nie ugotowalam ich, surowe wsadzilam do pieca, siedzialy w nim prawie godzine i byly niemalze surowe, nie do zjedzenia:( ze zdjec wynika, ze sa ugotowane ale nie zaznaczylas tego w poscie wiec sama nie wiem. prosze o odpowiedz i milego wieczoru!

    • Witam serdecznie, jeśli chodzi o ziemniaki, to wcześniej ich nie gotuję. Wszystko niestety zależy od piekarnika, a na jaką temperaturę nastawiłaś?

      Pozdrawiam ciepło!
      Zosia

    • Też miałam ten sam problem… ziemniaki piekły się ponad godzinę, ale mimo to, w środku były surowe. Może jednak trzeba ugotować?

  42. Zosiu wczoraj zrobiłam tartę i jak zawsze zniknęła w mig:) Bardzo ciekawy smak, aha robiłam tartę z tradycyjnym spodem.

    Pozdrawiam,
    Daga

  43. Ciasto wyszło przednie! Rogaliki również chociaż zastąpiłam ser kozi serem Memel Blue i wyszły tak czy siak znakomite :) Pozdrawiam i dzięki za świetne pomysły!

  44. Właśnie skończyłam robić tarte i…. wyszła rewelacyjna! Mega słodka ale pyszna!
    Pozdrawiam :)

  45. zrobiłam tartę i niestety spód jest nadal sypki. jak to możliwe, że ciastka z podaną ilością masła mają tworzyć zwartą masę utrzymującą całą tartę? proszę o podpowiedź jak zrobić, żeby przepis się jednak udał ?:)

        • Z nimi jeszcze nie próbowałam… ale jeżeli konsystencja jest nadal krucha, to proponuję więcej roztopionego masła dodać :)

          Z serdecznymi pozdrowieniami,
          Zosia

          • Następnym razem spróbuję, mimo sypkiej formy smak był bardzo dobry;)

  46. Zooooosiu!
    zrobiłam tą przepyszną tartę wczoraj :) genialna, ale…dzisiaj spód był już bardzo twardy, a masa kajmakowa się trochę rozlała:( co zrobiłam źle?
    Pzdrawiam

  47. Zosiu, zrobiłam to ciasto ale jest strasznie słodkie.. po pierwszym kawalku juz wysiadam ;) u Ciebie tez takie mocno slodkie jest czy ja cos zle zrobiłam?:(
    a moze tak specjalnie takie ekonomiczne ciasto ze zjesz mniej i kalorii za to mniej :)

  48. Zrobiłam dziś tą tartę. Jest pyszna, ale jak dla mnie trochę za słodka. Jeden kawałek to maksimum jakie udało mi się przełknąć. Dla łasuchów w sam raz.

  49. Zosiu Twoja tartę zrobię w sobotę, na urodziny mojej Mamy :) Tyle,że masę kajmakową zastąpię gorzką polewą czekoladową, bo i naczej będzie za słodko. Pozdrawiam!

  50. Witaj Zosiu,
    Bardzo zależy mi żebyś udzieliła mi odpowiedzi bo twoja tarta wygląda bardzo kusząco :) Mam pytanie jakich ciastek ty używasz i czy mogą to być ciastka “Złotokłose”?
    Z góry dziękuje i pozdrawiam,
    Gosia

  51. Zrobione! Babciom i Dziadkowi moich pociech bardzo smakowało! Faktycznie bardzo słodkie i nie da się zjeść więcej niż 2 kawałków. Jak dla mnie to nr 2 wśród deserów zaraz po torcie dacquoise z orzechami i daktylami :) Pozdrawiam gorąco z zasypanego Poznania!

  52. a ja użyłam 200 gram masła! zagapiłam się i to ‘ ciasto ‘ wyszło bardzo mokre :(

  53. Zrobiłam, jest przepyszna. Mąż powiedział, że to najlepsza tarta jaką jadł w życiu! :D

  54. Ja też próbowałam! Smak przepyszny! Tylko rozwaliła mi się przy wykładaniu :( Jaki zastosować trik, by się to nie powtórzyło? Czy to możliwe przez to, że gotowe ciasto było za krótko w lodówce (spód zostawiłam na nic)?

  55. Zrobiłam tą tartę. Mi średnio smakowała. Natomiast nie spodziewałam się, że mój chłopak, który nie przepada za słodyczami, pochłonie takie jej ilości :) a teraz chodzi i suszy mi głowę, żeby mu jeszcze zrobić :D dzięki za ten przepis. Pozdrawiam.

  56. Zosiu niedlugo bedziesz odpowiedzialna za nadwage Polskich sprinterek! wszystkie twoje przepisy sa pyszne, ale ta tarta… jest genialna! robilysmy wczoraj, i wieczorem nie moglysmy sie ruszac. Niebo w gębie! twoje wielkie fanki pozdrawiaja ze zgrupowania !;p

  57. Wygląda cudnie i smakowicie, banalna… no moje serce już podbiła! Trzeba będzie się za nią zabrać niedługo! :)
    xoxo

  58. Pierwsza rzecz jaką zrobiłam =] Niestety za dużo dałam kajmaku i tarta wyszła za słodka :(
    Ale nie poddaję się, będę próbowała dalej =]
    W końcu człowiek na błędach się uczy :)
    Pozdrawiam.

  59. Właśnie planuję zrobić tę tartę, ale aby mieć pewność że wszystko będzie w porządku, chciałabym zapytać Cię jakich konketnie ciastek użyłaś ? :) Pozdrawiaam !

  60. mam pytanko… jakie herbatniki kupić najlepiej? wczoraj zrobiłam tartę, wyszła przepyszna, ale spód z herbatników się strasznie kruszy… w sklepie znalazłam jedynie ciastka belvita zbożowe, ale one chyba nie nadają się do tego najlepiej… a zamiast masy kajmakowej, bo tej tez nie było, zakupiłam kakaową… I pomimo tych małych niedogodności i tak smakuje bosko : )

  61. zrobiłam już tą tartę dwa razy, za pierwszym nie udało mi się ciasto, bo strasznie się kruszyło. Za drugim razem, jak mieliłam herbatniki to dodałam też migdały do zmielenia, a masło dodałam stopione i ciepłe- lepiej się połączyło z herbatnikami i migdałami.
    Za drugim razem ciacho wyszło perfekcyjne!
    I nie polecam słodzić bitej śmietany, tarta i bez tego jest baaardzo słodka.

    UWIELBIAM TWOJEGO BLOGA!

    • Dzięki serdeczne za wiadomość.. następnym razem, gdyby spód ciasta był za kruchy, dodaj po prostu trochę wody..

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  62. skladniki kupione bede szalec jutro:)
    ps, jak dlugo gotujesz w garnku mase krowkowa??
    i pozdrwiam cieplo z wiosenne Drezna!
    lece dla meza gotowac chill con care:)

  63. Wczoraj zrobiłam tartę. Właśnie zjadłam kawałek na drugie śniadanie. Pyszniutka. ;-)

    Miłego dnia.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.