Skip to main content

Tort wielkanocny z czekoladą, marcepanem i espresso oraz zaproszenie do konkursu

*    *    *

  Zatęskniłam za dobrym, mocno czekoladowym i wilgotnym ciastem. Takim z prawdziwego zdarzenia. Przekładanym kremem i nasączonym alkoholem lub kawą. Nie chciałam, żeby był to zwykły biszkoptowy murzynek. Może bliżej mu w kierunku brownie?! Mam jednak nadzieję, że polubicie je przynajmniej w połowie tak, jak ja. Nie jest trudne – pieczenie najlepiej rozłożyć sobie w czasie (ja lubię piec wieczorami, gdy już nikt nie krząta się po kuchni ;) a przekładanie kremem pozostawić w momencie, gdy ciasto całkowicie wystygnie. Zamiast świeżych kwiatów (niektóre niestety mogą być trujące) polecam letnie owoce – maliny, jagody lub truskawki. Może skusicie się wypróbować przepis na Wielkanoc zamiast tradycyjnej babki czekoladowej?

P.S. Przy okazji – odwołując się do tytułu wpisu – chciałabym Was gorąco zaprosić do konkursu kulinarnego – który przygotowałam wraz z kultową marką SMEG (firma rodzinna, którą kieruje już trzecie pokolenie rodziny Bertazzoni :) oraz Fabryką Form.

O tym co trzeba przygotować opisuję poniżej wpisu.

Skład:

(forma o średnicy: 18 cm )

150 g masła

2 dobre czekolady po 100 g (gorzka lub mleczna)

200 ml mleka 3,2 %

100 g brązowego cukru

125 g marcepanu

1 espresso

1 kieliszek ajerkoniaku

6 jajek

200 g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

400 g śmietanki 36 %

400 g mascarpone

3-4 łyżki cukru pudru

ok. 100 g marcepanu

do nasączenia ciasta: 2-3 filiżanki espresso

A oto jak to zrobić:

  1. W średnim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, czekoladę, brązowy cukier i mleko. Całość stale mieszamy, żeby uniknąć grudek (najlepiej trzepaczką do jajek). Następnie dodajemy starty na tarce marcepan i espresso. Ponownie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. Do oddzielnej misy rozbijamy jajka i lekko mieszamy. Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodajemy rozbite jajka i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki – ważne, żeby nie napowietrzać masy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 50/60 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  3. Aby przygotować krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania piany. Następnie dodajemy mascarpone i tarty marcepan. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę schładzamy w lodówce.
  4. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, kroimy na plastry i nasączamy espresso, a następnie przekładamy kremem. Na końcu dekorujemy świeżymi kwiatami. Tort podajemy schłodzony.

Do oddzielnej misy rozbijamy jajka i lekko mieszamy.

Aby przygotować krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania piany.

Następnie dodajemy mascarpone i tarty marcepan. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę schładzamy w lodówce.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, kroimy na plastry i nasączamy espresso

a następnie przekładamy kremem.

Na końcu dekorujemy świeżymi kwiatami. Tort podajemy schłodzony.

Upiecz ze Smegiem i wygraj mikser 50’s Style!

W każdej rodzinie są takie przepisy, które towarzyszą kolejnym pokoleniom. Podziel się z marką Smeg przepisem na wypieki, które są w Twojej rodzinie od zawsze, a być może to właśnie Ty następnym razem swoje ulubione ciasto upieczesz ze Smegiem! 

Co masz zrobić, by wygrać wybrany przez Ciebie model miksera 50’s Style marki Smeg?

  • Upiecz swój rodzinny wypiek i zrób mu zdjęcie, na którym umieścisz też karteczkę z napisem #UpieczZeSmegiem
  • Wrzuć zdjęcie na swoje konto na Instagramie, oznacz #UpieczZeSmegiem i opisz historię przepisu – skąd wziął się w Twojej rodzinie i jakie ma dla Was znaczenie, lub wyślij zdjęcie wraz z opisem na adres mailowy: konkurs_smeg2019@fabrykaform.pl.
  • Komisja konkursowa wybierze zdjęcie z najciekawszą historią, a zwycięzca otrzyma wybrany przez siebie mikser Smeg 50’s Style.
  • Masz czas do wtorku 23 kwietnia do godziny 23:59.

Powodzenia!

Wyniki zostaną ogłoszone najpóźniej 26 kwietnia u mnie na blogu makecookingeasier.pl :)

24 Odpowiedzi do “Tort wielkanocny z czekoladą, marcepanem i espresso oraz zaproszenie do konkursu”

  1. Jak z francuskiej scenerii filmu – ach Zosieńko w tych dzisiejszych zdjęciach jest romantyzm! :* :* :*
    Dużo słoneczka dla Ciebie i Twoich bliskich :)

  2. Od kiedy zrobiłam idealne ciasto czekoladowe Twojego przepisu – króluje ono na moim świątecznym stole (ale także na urodziny i do niedzielnej kawy :D), po prostu je uwielbiamy!
    A teraz propozycja z marcepanem… którego nie potrafię sobie odmówić ;)
    Zosiu czuję, że to bedzie kolejny najcześciej wykorzystywany przepis w naszym domu :)

  3. Zosiu, przekonałaś mnie i zamiast babki będzie ten właśnie tort😁 Wygląda wspaniale! Zosiu, napisz proszę skąd te piękne, wiszące patelnie?

  4. Cudny przepis, tylko powiedz Zosiu proszę czym można zastąpić marcepan jeśli nie jest sie jego fanem?

  5. Zosiu, gdzie i w jakiej formi mogę kupić marcepan? Jedyne co przychodzi mi do głowy to batonik ale najczęściej one oblane są czekoladą.

  6. Droga Zosiu, ten tort wyglada p r z e p i e k n i e ! ! ! Gdybym lubila ciasta i torty, chetnie bym upiekla. Udzial w konkursie, tez jest niemozliwy, bo zarowno mama, jak i babcia, byly damami nie od kuchnii. Wlasciwie nie wiem po kim odziedziczylam talent doskonalego gotowania, najmilszym zajeciem po nudnej szkole bylo eksperymentowanie w kuchni, przyrzadzania wielu potraw nauczylam sie sama, bez ksiazek kucharskich, czy przekazow rodzinnych. Mimo mojego vakatu w konkursie firme Smeg bardzo cenie, wiekszosc urzadzen w naszym domku letniskowym nad morzem jest wlasnie tej firmy, jednak z innej serii, tej zaprojektowanej przez guru design-u Mario Bellini. Wszystkim czytelniczkom bioracym udzial w konkursie zycze szczescia wygranej i trzymam kciuki za wszystkie.

  7. Zosiu właśnie wyjmuje ciasto z piekarnika! Pachnie fenomenalnie❤️❤️❤️

  8. Zosiu, a czy mogłabym Cię poprosić o komentarz na temat funkcjonalności tego robota (zwłaszcza jak uciera masło, czy nie zostaje na misie)? Stoję właśnie przed wyborem mojego pierwszego planetarnego robota. Zastanawiałam się nad Kitchenaidem, a tu takie piękne cacko ujrzałam. Pozdrawiam

    • Anno, marcepan można kupić w większości supermarketów na dziale wypieków – tam gdzie jest cukier waniliowy, lukier i inne dodatki cukiernicze. Pozdrawiam!

  9. W którym momencie dodajemy do ciasta ajerkoniak bo chyba zostało to pominięte 😉

  10. Zosiu, narobiłaś smaka tym przepisem ogromnego! Postanowiłam zrobić ten tort i wszystko szło dobrze do momentu kremu. W przepisie jest żeby wlać śmietankę i cukier puder i ubijamy do otrzymania piany. Trochę mnie ta piana zdziwiła, więc jak zrobiła się piana , dodałam mascarpone i ubijalam. Porównując mój krem do Twojego, to mój nie jest tak sztywny jak Twój. Czy ta śmietana powinna być po prostu ubitą na sztywno? Bo piana, to raczej jest z białek.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.