*    *    *

Myślę, że każdy ma smaki, które potrafią w cudowny sposób przywołać najpiękniejsze wspomnienia. Czasami wystarczy zapach albo pierwszy kęs, który uruchamia cały szereg obrazów i związanych z nimi emocji. To pewien rodzaj wrażliwości z którą człowiek się rodzi albo rozwija w trakcie swojego życia. Do francuskich deserów mam ogromną  słabość, bo budzą we mnie nostalgię i przywołują elegancki i dekadencki świat.

Skład:

(forma o średnicy 23/26 cm)

120 g mąki pszennej

80 g cukru + 20 g cukru waniliowego

1 laska wanilii

250 ml mleka 3,2%

4 jajka

80 g masła

szczypta soli

ok. 600/700 g wydrylowanych wiśni lub czereśni

do podania: cukier puder lub bita śmietana / domowe lody

A oto jak to zrobić:

  1. Wydrylowane wiśnie umieszczamy w żaroodpornej i natłuszczonej formie do pieczenia.
  2. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier (waniliowy, też) ziarenka wanilii i szczyptę soli. Delikatnie mieszając dodajemy mleko, następnie jajka i roztopione masło. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita i zalewamy wiśnie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Clafoutis można również przygotować z czereśniami lub jagodami. Przepis na ciasto jest wyjątkowo prosty – wręcz niektórzy przyrównują go do ciasta na naleśniki :)

Clafoutis smakuje trochę jak pudding, trochę jak flan. Niech się nie zniechęcą osoby, które będą piekły po raz pierwszy ten deser – ciasto po wyjęciu z piekarnika może sprawiać wrażenie niedopieczonego lub przypominać słynnego zaklaca. Otóż tak nie jest i o to w tym chodzi :)

Clafoutis możemy podać z lodami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem – ale koniecznie lekko ciepły :)

Francuzi używają do niego czereśni z pestkami, moja wersja jest z wydrylowanymi wiśniami.

Kategorie:

40 odpowiedzi na “Wiśniowe clafoutis czyli jeden z moich ulubionych francuskich deserów, który zawsze wychodzi!”

  1. czekałam na ten przepis:-) nigdy jeszcze nie robiłam. Zdjęcia magia. Rozważna i romantyczna:-) i poproszę namiar na zielone podkładki;-)

  2. Czy mogę zTobą Zosieńko zamieszkać? Obiecuję zmywać…..!🙈❤️

  3. Kocham tu zaglądać…Zosiu niech Ci nigdy do glowy nie przyjdzie zrezygnowanie z bloga!!!!!

  4. Zosieńko widziałam Was wczoraj na plaży – cudownie wyglądaliście, widać że się baaaardzo kochacie! I przyznam, że tak własnie sobie Ciebie wyobrażałam….❤️

  5. Zosiu, robie jutro na swoje imieniny. Dziękuje za inspiracje, jesteś cudowna!😊

  6. Zapomniałam, że jutro mam imieniny… A może to jest właśnie ten przepis, który warto wypróbować i poczęstować gości?! Ciasto wygląda apetycznie i zachęcająco. Cudowne zdjęcia, aż miałoby się ochotę przenieść się do Twojego świata… Buziaki, Zosiu!

  7. Zosiu, ja się chcę wprosić do Ciebie!

  8. Ale fajne! Jutro zrobię na deser. Zosiu, przemalowałaś krzesło?

  9. Zosiu, to czereśnie są w tym cieście bo w składnikach są czereśnie a w opisie wiśnie.

  10. Zosieńko melduję, że upiekłam! Jest genialny w swojej prostocie😎

  11. Zosiu!!!
    Swoim kolejnym przepisem sprawiłaś, że znów chce mi się wykorzystać swój czas wolny… w kuchni;) Jesteś niesamowita!
    Tylko gdzie ja w Londynie wiśnie dostanę?;)

    Pozdrowionka!!!

  12. Jedno z naszych ulubionych, najlepsze na ciepło jeszcze. I zawsze wspominam z rozbawieniem szkolne lata, jak ja tego nie znosiłam ! Bleee znooowu to clafoutis narzekałam na wszystkich klasowych imprezach, bo francuskie mamy nic innego nie potrafiły chyba ;))

  13. Bardzo lubię do pani zaglądać…. pięknie jest u pani…. super przepisy … widać ze kocha pani to co robi …

  14. troche w temacie a troche nie:)
    przypomnialo mi sie, ze szukasz idealnego przepisu na francuskie macrony….
    tu filmik po niemiecku, ale z ciekawymi wskazowkami! polecam!
    https://www.youtube.com/watch?v=7_cBiMFIbUY&t=42s

  15. Witam czy mozna uzyc wisni mrozonych? ( wczesniej rozmrozic ??) pozdrawiam Serdecznie <3

  16. A jakby zamiast wiśni śliwki wrzucić? Wyjdzie?

    • Zosia

      Jasne, że wyjdzie! A jak śliwki to dodałabym jeszcze szczyptę kardamonu lub cynamonu :*

  17. Z braku wiśni na naszym ryneczki zakupiłam maliny. I to był strał w dziesiątkę! Użyłam trochę mniej cukru (ok. 80 g) i dodałam startą skórkę z limonki – boskie:)
    A jesienią polecam clafoutis z gruszkami i karmelem…;)

  18. Idealny. Moje popisowe ciasto to tarta z malinami według Twojego przepisu. Teraz będzie kolejny hit:)

  19. Smacznie wyglada

  20. Zosiu! Upiekłam clafoutis że śliwkami, na mące ryżowej i kukurydzianej w proporcjach 4:1 i z 2 jajkami.
    Wyszło wyborne, lekkie 🍰 i jaka słodka kolacja 😄.
    Super przepis 😀 dziękuję

  21. Zosiu cudowny przepis dziekuje !! Mam jeszcze prosbe zarowno do ciebie jak i do czytelniczek , a mianowicie czy moglabys napisac kilka slow o mikserze KitchenAid ? Jaki rozmiar posiadasz ? Polecasz ? Wady ? Zalety ? Dziewczyny bede wdzieczna za kazda informacje bo przymierzam sie do zakupu no i dziekuje ci Zosiu za to ze jestes moim zrodlem nieustajacych inspiracji :)

  22. Czuję, że na pewno skradłby moje smakowe serce :)

    Blog urodowy

  23. Zosiu a pieczemy gora dol czy termoobieg? czy uda sie z termoobiegiem? :)

  24. Zrobiłam ciasto z przepisu i rzeczywiscie jest super,ale brakowalo mi zdjęć wykonanych w trakcie przygotowan (chcialam porównać np konsystencję ciasta itp).Wiem,ze to niby banalny przepis,ale mi rzadko coś kulinarnie wychodzi.Pozdrawiam i dziękuję za przepis

  25. U mnie musi poczekać do września, kiedy wrócę do swojego mieszkanka <3 :) ale już nie mogę się doczekać, kiedy je zrobię, bo wygląda obłędnie!

Dodaj komentarz