Skip to main content

World Baking Day i moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójnej białej czekolady.

World Baking Day to Światowy Dzień Pieczenia, który w tym roku przypada 19 maja. Pomysł wydarzenia zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie. Oczywiście to również idealny pretekst by założyć fartuchy, ubrudzić ręce i piec ciasta dla naszych bliskich. Spośród wielu interesujących piekarzy świata zostałam wybrana, aby pokazać swój przepis na słodkości. Długo nie trzeba było mnie namawiać. Jak wiecie tarty to moja specjalność, a zatem wśród 100 przepisów z całego świata jest i moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójnej białej czekolady.

 

ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA!

http://worldbakingday.com/pl/przepis/tarta-z-musem-z-bialej-czekolady

…  a poniżej dokładny przepis! 

Skład:

ciasto: 150g mąki pszennej, 

120g margaryny,

30g cukru pudru       

krem : 2 tabliczki białej czekolady,

250g serka mascarpone,

garść borówek amerykańskich,

starta skórka z limonki,

cukier puder do posypania

 

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

3. Serek mascarpone mieszamy ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce. Posypujemy startą skórką z limonki oraz cukrem pudrem.

Follow my blog with bloglovin!

119 Odpowiedzi do “World Baking Day i moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójnej białej czekolady.”

  1. Wygląda cudnie! :) I gdy tylko borówki będą już do kupienia na pewno wypróbuję ten przepis.

  2. Zosiu,świetny przepis. Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe według twojego przepisu,wyszło przepyszne. Z niecierpliwością czekam na twoją książkę.
    Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej.

  3. hmm to ja nie swietuje tego swieta ;/ moje zdolnosci “wypiekowe” ograniczaja sie do rzeczy, ktore mozna zrobic na bazie herbatnikow zmiksowanych z maslem (pomysl od Zosi, dzieki Zosiu! ;-))

  4. Rodzinka zaciera ręce a ja biegnę do kuchni ;)
    Zosiu, wszystkie Twoje przepisy, a w szczególności ciasta, są przepyszne :) mam nadzieję, że tarta z borówkami mnie nie zawiedzie :)
    Gorące pozdrowienia z deszczowej majówki!

  5. Wygląda NIEZIEMSKO! Pomimo tego, że jestem już przesłodzona to taki kawałeczek tarty z wielką chęcią bym zjadła :)

  6. gratuluję wyróżnienia i przysiegam – skusiłabym się bez zastanowienia!:)
    pozdrawiam,
    Kasia

  7. Zosiu kochana:-) Gratuluję z całego serca udziału w World Baking Day. To wspaniałe i bardzo zasłużone wyróżnienie. Pozdrawiam serdecznie jeszcze z Wybrzeża:-) Marta

  8. wygląda smakowicie i moja ulubiona biała czekolada! jak zdam maturę to sobie zaserwuję takie cudo jako prezent ;))
    Pozdrawiam z deszczowego śląska!

  9. Uwielbiam tarty z owocami – poza tym, że są smaczne to dla mnie są symbolem lata:) Ja sama najchętniej robię tarty z malinami i truskawkami. A jak nie mam mascarpone to przygotowuję masę budyniową, która świetnie się komponuje z owocami.

  10. Zosiu bardzo smakowite ciasto, ale moze nastepnym razem cos mniej kalorycznego ze słodkosci? :)
    byłabym wdzieczna
    Pozdrawiam :))

  11. Wygląda przepysznie i na pewno w najbliższym czasie zrobię! Jak myślisz Zosiu, czy wariant z malinami zamiast borówek będzie równie smakowity? Pozdrawiam i gratuluję!

  12. Cześć Zosiu! :)
    Tarta wygląda baardzo kusząco, myślę, że w najbliższym czasie skuszę się na małe szaleństwo z białą czekoladą i zrobię taką tartę! :)
    p.s. kiedyś pisałam do Ciebie z zapytaniem, dlaczego moje masy z serka mascarpone wychodzą lejące i nie takie jak na Twoich zdjęciach (robiłam wtedy świąteczny mus piernikowy). Miałam dać znać, jak się sprawa zakończy:
    zmieniłam sklep, w którym kupnowałam serek i wszystko wychodzi idealnie! Dzięki wielkie, pozdrawiam! :)

  13. Cudownie wygląda, aż chciałoby się wszystko rzucić i zacząć piec. Tylko co zamiast borówek? Truskawki?

  14. Zosiu! ale na dzień dobry poprawiłaś mi humor w ten deszczowy dzień! :)
    wczoraj kupiłam borówki i maliny – już wiem co z nimi zrobię, będą dwie wersje ciasta !!! bo tego, że ono jest przepyszne jestem pewna, jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoim przepisie!

    Serdeczne pozdrowienia z Krakowa!
    Stała czytelniczka Ola!

  15. Zosiu, ratuj! :)
    chodzi mi o spód do tarty – mam tartę o średnicy ok. 24 cm. Gdy próbowałam robić ciasto na tartę z Twoich poprzednich przepisów, zawsze wychodziło mi za kruche (było tak kruche, że nie mogłam ukroić kawałka i przenieść go w całości na talerz, bo już pękało w pół).
    Próbowałam już chyba wszystkiego – wyrabianie ciasta ręcznie, robotem kuchennym (raz “jak najszybciej”, kolejnym razem “bardzo powoli, jak najdłużej”), trzymanie ciasta w lodówce, w zamrażarce (pół godziny, a nawet całą noc), nakłuwanie ciasta widelcem, nienakłuwanie go… i zawsze kończyło się tak samo.
    Może powinnam podwoić proporcje składników, by ciasto było grubsze?
    Bardzo Cię proszę o radę, Zosiu, bo zawsze patrzę na Twoje przepiękne tarty i sobie myślę “O, zrobiłabym taką… ta, jasne, jak nawet porządnego spodu na tartę nie potrafię upiec!”
    Śle gorące buziaki z Wrocławia! :)

  16. Looks really yummy!
    How many grams are your chocolate-bars?
    Will it go well with raspberrys or strawberrys (as blueberrys are not in season)

  17. No to juz wiem jakim ciastem uszczesliwie mojego mezczyzne po 3 tyg bycia na platformie olejowej :)

  18. wygląda cudnie, zwłaszcza, że teraz owoców będzie coraz więcej :) hm, a gdyby tak zrobić to na biszkopcie? choć wtedy to nie będzie już tarta :)

    pozdrawiam! :)

  19. Bajeczna jest Twoja tarta Zosiu. Ależ mi narobiłaś apetytu :)

    U mnie dziś mix sałat z prażonymi migdałami, suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem vinegret. Trochę odpoczywam po majówkowych słodkościach i grillowanych mięskach ale Twoja tarta chyba mnie zgubi bo mam na nią taką ochotę …. a kupiłam dziś świeże truskawki więc zrobiłabym w wersji z truskawkami.

  20. zrobiłam z borówkami i truskawkami :))) tarta super… delikatnie może trochę za słodka( 2 czekolady na 1 serek) może miałam za słodką czekoladę , ale pysznieeee:))) dzięki za przepisy, jesteś moją kuchenna inspiracją:)
    Pozdrowienia z Wrocławia

  21. Cześć,

    Czy ta tarta wychodzi słodka? Jeżeli tak, to co proponujesz, żeby miała trochę mniej słodki smak?

    Pozdrawiam,
    Kasia

  22. Zosiu, mam pytanie do Ciebie :) Mianowicie razem z koleżanką prowadzimy od jakiegoś czasu bloga o ćwiczeniach i dziś chciałam wprowadzić rubryczkę o zdrowym odżywianiu. Czy mogłabym co jakiś czas umieścić na mojej stronie jakiś Twój przepis + zdjęcie, ale oczywiście z podaniem źródła i z linkiem do Twojego bloga? Ponieważ moje odżywanie bazuje głównie na Twojej kuchni i jak dzieliłabym się czymś “od siebie”, to i tak pozycją wyjściową najczęściej są Twoje przepisy :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Talka

  23. Zosiu, tak jak pisałam zrobiłam dwie wersje: malina i borówka! Ta tarta jest GENIALNA !!! :)

    Pozdrowienia ze słonecznego Krakowa!
    Ola

  24. Zosiu kiedy będzie gotowa Twoja książka ? Proszę o odpowiedź , pytalam juz kilka razy ale nie dostałam odpowiedzi ;)

  25. To musi być pyszne! Wypróbuję już wkrótce na urodziny synka i myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę:-) Wszyscy uwielbiamy Twoje ciasta Zosiu. Do dziś chodzi za mną szarlotka z rabarbarem i tylko czekam na pojawienie się go na bazarku, żeby znów ją upiec. Gratuluję Zosiu udziału w World Baking Day! Miłego tygodnia:-)

  26. Zosiu

    “stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą”
    możesz to zdanie rozwinąć ? w jakiej kąpieli wodnej ?
    proszę ODPISZ PILNE wieczorem chciałam zrobić ciacho

    • Olga,kąpiel wodna to nic innego,jak rozpuszczenie czekolady w miseczce nad gotującą się w garnku wodą. gorąca para podgrzewa miseczkę i powoduje,że czekolada się topi. jak ma płynną formę,łączysz ją z serkiem.

  27. Zosiu! Nie wiem dlaczego tak późno trafiłam na Twojego bloga, ale jestem zachwycona :)) Generalnie nie gotuję, chyba, że muszę. A tutaj widzę, że to wielka przyjemność. Wszystko wygląda tak zachęcająco, że nabrałam ogromnej ochoty żeby coś upichcić. Teraz jestem w pracy, ale nie mogłam się oprzeć i obejrzałam wszystkie 34 strony inspiracji od Ciebie. Wspaniale wyglądasz i gotujesz, jesteś moim wzorem :)) Pozdrawiam serdecznie!

      • Ja też niedawno trafiłam na niego.. Zosia super! kawał dobrej roboty! Z przyjemnością będę go polecać innym!

        trzymaj się i wielu inspiracji życzę.

  28. Zosiu, a czy zamiast tarty mozna zrobic to ciasto na biszkopcie?? …bo do tarty to ja nie mam reki ;-) Pozdrawiam :-)

    • … spróbuj koniecznie! Kruche ciasto na prawdę nie jest skomplikowane :-)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  29. Mmm, przepadam za białą czekoladą, oj trudno byłoby mi się pohamować, żeby zostawić kawałeczek dla rodzinki z takiej tarty… Ale na pewno bym się podzieliła :P

  30. Witam!
    Zosiu, Twój blog jest nieziemski, wszystko jest takie piękne i smaczne. Uwielbiam tu zaglądać. :)
    I mam pytanie odnośnie sosów do sałatek. Czy mogłabyś podać przepisy sosów do sałatek, zrobić jakiś oddzielny post. Byłabym Ci bardzo wdzięczna :D
    Pozdrawiam :D

  31. Miazga!!!!!!!!!!!!! składam hołd na kolanach, jadłam wiele w życiu, ale to ciacho po prostu rozwala, jakbym mogła nie jadła bym już nic innego pychaaaaaaaaaaaaaaa, gratuluje, magia zaczyna się jak skórka z limonki trochę wtopi się w tą czekoladę między borówkami nie no nie da się opisać!!!!

  32. Witaj Zosiu,
    ale sie “rozkochalam” w Twoim blogu. Wczoraj go odkrylam i pol dnia zeszlo mi na ogladaniu a moze raczej pochlanianiu dan i ciast i zdjec. Wszystko takie jak lubie kolory i smaki, naprawde niesamowite. Moje gratulacje za pasje. Jutro bede robila te tarte jako debiutowy przepis z Twojej strony. Pozdrawiam serdecznie z goracej Itali.

  33. Hej Zosiu!:-)
    Mam na imię Julia i jako czternastoletnia osoba bardzo zachwycam się kuchnią. W wolnych chwilach szperam po Twoim blogu i … zawsze znajdę coś ciekawego! Niesamowicie smakują mi każde Twoje przepisy na słodko. Moja mama własnie robi tartę z borówkami, więc idę się przyglądać.
    Serdeczne pozdrowienia ze słonecznego Pomorza!

  34. Kurcze – wyszedł mi strasznie wodnisty ten krem – dałam dokładnie tyle co w przepisie – roztopiłam dwie tabliczki czekolady i dodałam 250g mascarpone. Na zdjęciach wygląda bardziej jak krem a mnie wyszła plynna masa…….. mam nadzieje ze troszkę stężeje:/

  35. Tartę przygotowałam dla mojego chłopaka, smakowała bajecznie, zniknęła w mgnieniu oka :-)
    Oby więcej takich pysznych przepisów!;-)
    Ps. Borówek amerykańskich miałam 250g, a spód mojej tarty miał śr. 29cm i było w sam raz jak na ten przepis

  36. Zosiu, Twoj blog odwiedzam codziennie, caly czas majac nadzieje na nowy wpis. Jest to uczta dla oczu i zacheta do gotowania. Jestes sliczna, zdjecia i aranzacje przepiekne, nic dodac, nic ujac.
    Tarte z borowkami zrobilam dla mamy na jej imieniny i bardzo smakowala. Dzieki za inspiracje.
    Pozdrawiam z Paryza,
    Karina

    • :-) i ja również serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!

      Ucałuj ode mnie Paryż! Ach ten Paryż!

  37. Witaj Zosiu,

    czaję się na tę tarte i chciałabym tylko zapytać jaki serek mascarpone polecasz bo z tego co czytałam we wcześniejszych postach czasami zbyt płynna masa wychodzi,a moja musi być idealna bo dla teściowej:)

    pozdrawiam z Gdańska i z góry dziękuję za pomoc:)

  38. Pingback:Tarta z kremem miętowo – cytrynowym z mascarpone i białej czekolady | Nati Think Pink

  39. Zrobiłam tą tartę już dwukrotnie w ciągu ostatniego tygodnia. Rodzina i znajomi zajadali się!:)

  40. Ciasto wyszło pyszne, ale mus był dosyć lejący, twój natomiast doskonale się trzyma. Co mogło pójść nie tak?

    • .. i ja również życzę miłego dnia!

      Dzięki serdeczne za wiadomość :)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  41. Niestety krem z serkiem wyglada jakby sie zważył :/ cos poszlo nie tak. Szkoda, ze przepis nie jest taki szczegolowy, bo dla poczatkujacych jak widac najprostsza rzecz jest trudna :( domyslasz sie co moglam zrobic zle?

  42. Tartę zrobiłam i jest genialna:)) Po pierwszym kęsie stwierdziłam że jest za słodka (byłam chyba znudzona próbowaniem masy;p ), ale na drugi dzień była to najlepsza tarta jaką kiedykolwiek jadłam . Dzięki :)

    • Suupeeer! Dzięki za wiadomość i sprawdzenie mojego przepisu!

       

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  43. Zosiu :)
    Przeglądałam Twoje przepisy, żeby znaleźć inspirację na niedzielny deser :) I znalazłam przepis na nią <3 robię listę zakupów i planuję oczarować męża tą tartą :) jak w sklepie nie będzie borówek, to mam jeszcze w zanadrzu pyszne wiśnie w słoiku ;) dam je na spód i przykryję kremem, bo nie są tak efektowne jak borówki :) uwielbiamy mascarpone i uwielbiamy białą czekoladę, jestem pewna, że nam posmakuje :) a jak przyjdzie wreszcie truskawkowy sezon, to na pewno ozdobią one wierzch tarty z tego przepisu :)
    pozdrawiam serdecznie!

  44. Zrobiłam! Bardzo fajny szybki przepis na kruche ciasto bez jajek. Smakuje super. Zamiast borówek u mnie były truskawki:)

  45. Czy zamiast margaryny będzie pasowało tutaj masło i czy to bardzo zmieni smak ciasta ?
    Ostatnio robiłam tarte z truskawkami kaszubskimi Twojego przepisu i ciasto wyszło mi znakomite ( a tam było masło).

  46. To mój ukochany przepis, dzisiaj robię po raz czwarty. Pyszne, kruchutkie ciasto, wyśmienity krem… UWIELBIAM :) Pani Zosiu, czekam na więcej przepisów na ciasta – wszystkie są świetne !

    • Nawet nie wiesz jak się cieszę!

      Dziękuję serdecznie za wiadomość i życzę cudownych wakacji!

      Zosia

  47. Dziś zrobiłam siostrze z okazji imienin :) Była to najpyszniejsza tarta jaką w ostatnim czasie jadłam. Całej rodzinie bardzo smakowała, ciężko było poprzestać na jednym kawałku. Bardzo dziękuję za inspirację, pozdrawiam serdecznie :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.