*    *   *

Przez długi czas placuszki były na naszej liście ulubionych śniadań weekendowych. Smażyłam je zawsze z plastrami jabłek i ze szczyptą cynamonu, który dosypywałam bezpośrednio do ciasta. Domyślacie się, że to jedno z ulubionych śniadań naszej córki. Na hasło, że będą placuszki, wyciągała z szafki słoiki z konfiturami, słój z miodem i ukradkiem torebkę z cukrem pudrem :)

Lubię je smażyć, bo wiem, że mogę takim drobnym gestem sprawić Jej ogromną przyjemność – całe szczęście, że jest jeszcze w takim wieku, że widzę Jej radość na widok fury placków. Nie wiem, czy próbowaliście zastąpić jabłka plastrami bananów, ale myślę, że warto się skusić, szczególnie przy zbliżającym się weekendzie.

Skład:

(12-15 sztuk)

1 jajko

1 banan

80 masła

40 g cukru

220 ml mleka 3,2%

180 g mąki pszennej + szczypta proszku do pieczenia

do podania: jogurt z jeżynami Landliebe

A oto jak to zrobić:

  1. Jajko miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Plastry banana zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego.
  2. Usmażone placki podajemy ze świeżymi owocami i jogurtem.

Jajko miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Plastry banana zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego.

Usmażone placki podajemy ze świeżymi owocami i jogurtem.

Kategorie:

15 odpowiedzi na “Mamo, zróbmy na śniadanie pankejki bananowe!”

  1. aaaaaa robię jutro! Tylko podwoje ilość skladników, bo wyglądają MEGA!

  2. ZOSIEŃKO rozpieszczasz nas tymi wiosennymi kadrami – i tu na blogu 0 i tu na Instagramie. Widać, że prowadzisz harmonijne życie i lubisz swoją pracę (nic tylko brać przykład) a ja zaglądam tu do Ciebie, bo czerpię tę energie i za to Ci dziękuję!

    Wszystkiego dobrego w dniu kobiet:***

    • Jak milo, druga Gaby. Ciesze sie bardzo, ze juz nie jestem sama. Sedeczne pozdrowienia.

  3. cudowne śniadanie :) Ma 31 lat i jeszcze nie wyrosłam z radości na widok placków :)

  4. Zosiu zdradź proszę skąd koszula – wydaje się lniana i mega fajna (i powiem Ci szczerze, że szukam takiej od dawna…)

  5. Droga Zosiu, placuszki cudnie fotogieniczne i zapewnie pyszniutkie, dzis jednak 8-ego marca z okazji Naszego Swieta najlepsze zyczenia, dla wszystkich dziewczyn, dziewuch i dam.
    Happy Womens Day!
    P.S. A u sasiadow, w Berlinie, ktory jest nie tylko stolica, ale jednoczesnie krajem zwiazkowym Niemiec, Dzien Kobiet dzis, po raz pierwszy jest swietem ustawowym i dniem wolnym od pracy – dobry poczatek.

  6. Zastanawiam się czy bez masła i na mące żytniej też wyjdzie?:) Może ktoś próbował?

  7. Zosiu,
    Ja dla moich 3 chłopaków ostatnio tez często robię, radość męża po powrocie z pracy bezcenna ;)
    Zamiast mleka daje kefir, dzięki temu są jeszcze bardziej puszyste i kremowe.
    Pozdrowienia :**

  8. Skąd te wspaniałe ściereczki? 😊

  9. U mnie w domu tez uwielbiane przez dzieci i tatusia 😉 z jablkiem bananem i cukrem pudrem. Ja jeszcze polewam kwasna smietaną. Mniammm

  10. Czy nie wychodzą mocno tłuste? Wydaje się dość dużo masła 🤔

  11. Zosiu, placuszki uwielbiamy i również robimy bardzo często. To obok owsianki, ulubione śniadanie moich dzieciaków:)
    Bardzo ciekawi mnie jeszcze historia, która kryje się za sygnetem, którego czasem nosisz. Napisz coś więcej :)
    Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz