* * *

Na ten weekend cieszyłam się już od dawna. Wiklinowy koszyk z domowym ciastem, herbata i my. A dokoła cisza i spokój! I choć mieszkamy w jednym z najpiękniejszych zakątków – nad morzem, to jednak marzyłam o głuchej ciszy w lesie. O herbacie wypitej z termosu na opuszczonym pomoście. O wieczornej kąpieli wśród cykad. O podglądaniu przyrody która ma w sobie tyle harmonii.

Skład:

500 g mąki pszennej

120 g masła

200 ml ciepłego mleka

100 g cukru

40 g świeżych drożdży

4 jajka

1 łyżka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

na wierzch: garść świeżych truskawek pociętych na plastry (opcjonalnie porzeczki)

do posypania: garść prażonych płatkow migdałów

cukier puder

A oto jak to zrobić:

1. Drożdże mieszamy z połową cukru (50g). Kiedy staną się płynne dodajemy ciepłe mleko, 100 g przesianej mąki i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką, tak żeby uniknąć grudek. Naczynie z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 30 minut. 

2. Jajka ucieramy z pozostałą ilością cukru (50g) na puszystą pianę i łączymy z wyrośniętym zaczynem. Przesiewamy resztę mąki i dodajemy ekstrakt z wanilii oraz roztopione masło. Ciasto wyrabiamy min. 10 minut (najlepiej za pomocą haka). Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy – w zależności od tego, jakich rozmiarów lubimy ciasta – może być tortownica lub prostokątna blacha. Uprzedzam ciasto rośnie spore. Na wierzchu kładziemy kawałki truskawek. Placek drożdżowy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na min. 30 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 35 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.

 

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

50 odpowiedzi na “Placek drożdżowy z truskawkami”

  1. To chyba najpiękniejszy post jaki do tek pory był. ZOSIU jestem z Tobą od początku i stale zachwycasz pomysłami, zdjęciami i kompozycją. Cudo:**

  2. Lovely photos!

    Greetings form Leek,
    ann.

  3. Wygląda pysznie! Kolejny przepis do wypróbowania dopóki mamy truskawki :) Zosiu piękne zdjęcia ;)

  4. Zosiu daj kawałeczek! Ależ ten placek smakowicie wygląda :) jak zawsze cudne zdjęcia! uściski

  5. Zosiu…dzieki Tobie ucze sie lapac i doceniac chwile…dzieki za inspiracje :) ps czekam na daily food dairy Stala Czytelniczka:)

    • Zosia

      To dla mnie największa radość :-) Dziękuję za stałe odwiedziny!

    • Zosia

      Dobrze, że mi o nim przypomniałaś :-)))) Dziękuję za cudowny komentarz :**

  6. Magiczny klimat. Świetne zdjęcia, a placek…. wygląda przepysznie!

  7. Zosia zrobiłam chalke z twojego przepisu i wyszła rewelacja.zapach obledny,mąż zachwycony

    • Zosia

      Wspaniale! jak mąż zachwycony, to mogę spać spokojnie :-)) Dobrej nocki Wam życzę :)

    • A! Jeszcze zapomniałam o czymś. Dzięki, że pomyślałaś o mojej „obszernej” rodzince ; ) Dzisiaj jak upiekę to ciacho, to z pewnością nikogo nie wyprawię z pustym talerzykiem :))

  8. Jutro też zagości u mnie ;)
    Lubie „testować” Twoje przepisy na moich domownikach.
    Dobrej nocy.

  9. pomalowane paznokcie Córci :) Mała Dama <3

  10. Zosiu! Znów u ciebie uczta.. dla oczu, dla ducha i… coś na ząb! Pięknie!
    Udanego tygodnia!!!

    • Zosia

      Dziękuję z całego serca za miły komentarz i odwiedziny! Udanego tygodnia również życzę :-))

  11. Najlepsze letnie ciasto;)

  12. Zosiu, gdzie kupiłaś talerzyki? Są cudowne (tak jak cały wpis) :)

    • Też podłączam się do pytania :)
      Oj narobiłaś mi smaka na ciasto truskawkowe, chyba dziś będzie słodka kolacja <3

    • Zosia

      Hello! Talerzyki kupilam w Zarze Home (obecnie na przecenie po 12, 90 zł. Pozdrawiam ciepło!

  13. Zosiu!

    Wspaniały przepis i cudowne zdjęcia! :) Tak bardzo jest to moja bajka, moje klimaty :) Uwielbiam zaglądać na Twoją stronę. Nie tylko w poszukiwaniu kuchennych inspiracji, ale po zaspokojenie wielkiej dawki estetyki, klasyki i smaku :) Celebrowania życia w każdym calu!
    Wszystkiego dobrego!

    Pozdrawiam niezmiennie ciepło,
    Kinga

  14. Świetne zdjęcia!
    Kolejny przepis do wypróbowania!

  15. Kupiłam, kupiłam Twoją książkę :):) stała obok Julie Child, wieczorne czytanko. Pozdrawiam

  16. Zosia czy ciasto po zagnieceniu ma odchodzić kod ręki czy zostawiamy klejące? ?

  17. W Paryzu byly teraz wielkie upaly i nie bardzo byla ochota, zeby odpalac piekarnik. Lecz z drugiej strony, w takiej temperaturze ciasto drozdzowe rosnie przepieknie! Wiec nie moglam sie powstrzymac i drozdzowe z truskawkami upieklam w nocy (bo troszke chlodniej). :)
    Sliczny post!
    Pozdrawiam :)
    Marta

    • Zosia

      Marto dziękuję Ci za wiadomość. Ah Paryż! Zazdroszczę Ci :-) p.s. Mieszkasz tam, studiujesz czy wakacje? Uściski znad morza!

    • Po prawie 10ciu latach wlasnie skonczylam studia i juz jestem doktorem biologii :) Teraz kilka miesiecy wakcji a we wrzesniu wielka przeprowadzka do Genewy… Ale mam nadzieje czesto odwiedzac Paryz.
      A Polskie morze, mimo ze ostatnio mi tam nie po drodze, uwielbiam!
      Buzia,
      Marta

  18. Zdjęcia jak z bajki – masz oko!

  19. oo a to chyba talerzyki z zary home – wdziałam je wczoraj, ale nie wiedziałam że mogą się tak pięknie komponowac.

    Piękny wpis Zosieńko

  20. A! Zapomniałabym. Dzięki za wrzucenie dzisiejszego przepisu na ciacho dla mojej „obszernej” rodzinki ; ) Jutro je upiekę. Na pewno nie wypuszczę nikogo z pustym talerzykiem : )

  21. Zosiu, przepiękne zdjęcia!

    http://www.messbyus.com

  22. Witaj Zosiu! :)
    W niedzielę upiekłam ciasto jogurtowe z morelkami z Twojej książki.
    Wyszło pysznie! Wyczuwalny smak skórki cytrynowej i soku wprowadził fajny smak słodko-kwaśny całego ciasta.
    Co do pieczenia (ok 50 min pisałaś) ja sprawdzałam ciasto patyczkiem już wcześniej bo mój piekarnik jest jakiś ostatnio extra szybki:) Ale gdzieś tak ok te 50 min faktycznie się piekło (jak kroiłam potem to z 5 min mógł się jeszcze podpiec)
    Bardzo smakowicie jadło się na świeżym powietrzu pod orzechem.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Monika
    PS. Piękne zdjęcia z tego wpisu!

  23. Idealne ciasto na cudowny weekend :)

  24. Nie jestem fanką ciast drożdżowych, ale w związku z tym, że moja rodzinka tak, co jakiś czas staram się je robić (za każdym razem z innego źródła). Tym razem wybrałam właśnie ten przepis. Lepiej trafić nie mogłam. Pierwszy raz w życiu zajadałam się ciastem drożdżowym „aż mi się uszy trzęsły”. PRZEPYSZNE ! Do tego bardzo, łatwe w wykonaniu.
    Oprócz tego, jak zawsze przepiękne zdjęcia.
    Gorąco pozdrawiam !

    • Zosia

      Cieszę się niezmienrie, że trafiłam z przepisem :) Pozdrawiam gorąco!!!!!

    • Hej, pozwolę się dołączyć do rozmowy i przyznać, że mi też ciasto pięknie wyszło! Kurczę, a myślałam że drożdżowe to meega trudność, a tu taki efekt. Moja Mama była zachwycona!!!!

      Dziękuję Ci Zosieńko za meega przepis :)

  25. Bosko! Nie dość, że przypomniałaś mi kwiecisty maj i czerwiec, to jeszcze lato nad jeziorem, które uwielbiam;-) Pozdrawiam

  26. Wypróbujemy z mamą na pewno :D

  27. Zosieńko zdjęcia nieziemskie! Jak Ty to robisz?

  28. Zosia Zosiu, czy zdradzisz nam swój aparat jakim robisz na co dzień zdjęcia? pleaaaase?

  29. Piękne zdjęcia, ciasto musi być wyśmienite. Zosiu a gdzie można dostać takie ładne talerze?

Dodaj komentarz