Propozycja na rozgrzewające i sycące śniadanie. Congee z mango i kokosem

IMG_0309

* * *

Styczniowe pobudki niestety nie należą do tych najmilszych. Zwykle wstaję chwilę przed 7:00, żebyśmy mogli we dwoje napić się wspólnie kawy. Za oknem jeszcze ciemno. W półśnie pakuję dla niego kanapki równocześnie mieszając dla Hani owsiankę. Są takie dni kiedy jemy ją bez opamiętania. Najczęściej ze smażonymi jabłkami, które zawekowaliśmy w lecie. W zimę lubię ciepłe śniadania i choć przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu to wiem, że później to się opłaca. Nikt nie chodzi nerwowo głodny i można skupić się na swoich sprawach. Congee to tradycyjna azjatycka owsianka, którą nauczyłam się ostatnio będąc na warsztatach. To mieszanka czerwonego ryżu, imbiru, ziela angielskiego i goździków. Jest słodka i doskonale rozgrzewa.

Nim rozbudzimy się na dobre, a słońce powoli wpada promieniami do naszego domu, dopijam łyk letniej już kawy, upewniam się czy wszystko mamy (czyt. warkocz zapleciony, spinki na zapas są, Pan Chałek jest, szalik, rękawiczki, kombinezon na zmianę, bo bez niego orła na śniegu nie można zrobić, buzia nakremowana) i wychodzimy. Gucio, Beniu i Puszka oczywiście z nami. Muszą przecież pożegnać Hanię przed wyjściem do przedszkola. I tak każdego dnia. Z nadzieją, że następny poranek będzie nieco jaśniejszy i cieplejszy!

IMG_0367

IMG_0336

Skład:

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Trendy w smakach 2017 – Kamis – więcej ciekawych przepisów znajdziecie tutaj)

(przepis na 4 porcje)

75 g czerwonego ryżu

50 g kaszy jęczmiennej

50 g suszonej żurawiny

500 ml wody

400 ml soku z granatu

1 łyżeczka cynamonu+ 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru + 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

szczypta zmielonych goździków

40 g masła (opcjonalnie)

25 g płatków migdałowych

25 g nasion dyni

15 g wiórków kokosowych

100 g pokrojonego świeżego mango

1 łyżkę melasy z granatów (opcjonalnie)

IMG_0349

A oto jak to zrobić:

  1. W rondlu umieszczamy ryż, jęczmień, żurawinę, wodę, sok z granatu. Gotujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Wszystkie przyprawy mieszamy w małej miseczce. Mieszankę przypraw dzielimy na pół.
  3. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały, pestki dyni, wiórki kokosowe i połowę mieszanki przypraw. Uprażone bakalie odstawiamy na bok. Pozostałą mieszankę dodajemy do ryżu i mieszamy.
  4. Ugotowany ryż podajemy w miseczkach z uprażonymi bakaliami, świeżym mango i jogurtem. Możemy dodać odrobinę melasy z granatów.

Komentarz: Czerwony ryż wymaga niestety dość długiego gotowania – można jednak śmiało go wieczorem przygotować i rano jedynie podgrzać z odrobiną soku z granatu.

IMG_0384

IMG_0385

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie