Śniadanie bez glutenu. Krem jaglany z prażonymi orzechami i musem malinowym

img_7936

*  * *

 Jest delikatny, lekko orzechowy i zupełnie nie przypomina smaku kaszy jaglanej. Szkoda, tylko że tak późno odkryłam to połączenie, bo o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej można by gadać bez końca! Pięknego popołudnia Wam życzę – u nas biało :-) :-) :-)

img_7884

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 łyżeczka cynamonu

1 banan

2 szklanki mleka (dowolne: krowie, ryżowe, migdałowe, sojowe)

100 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)

1 szklanka świeżych malin lub mrożonych

2-3 łyżki miodu
img_7904

A oto jak to zrobić:

  1. Kaszę jaglaną delikatnie prażymy na patelni (uwaga, żeby nie przypalić, bo będzie miała później w smaku goryczkę), a następnie płuczemy na sicie pod ciepłą wodą. Przekładamy do garnuszka, dodajemy szklankę mleka, cynamon i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy podprażone orzechy, banan, miód i mleko. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  2. Maliny podgrzewamy  w garnuszku – możemy dodać odrobinę wody, cukru lub szczyptę kardamonu. Zmiksowany krem jaglany przekładamy do kokilek i podajemy z podgrzanymi malinami.

img_7896 img_7916

img_7926

 * * *

Przy okazji chciałabym Was serdecznie zaprosić na jutrzejsze spotkanie i podpisywanie książki ,,Razem w kuchni” w Poznaniu.

Szczegóły poniżej.

a610d7489cc3abd0046f199a104d5975

Będzie mi bardzo miło Was poznać!

*  *  *

Zosia