img_7936

*  * *

 Jest delikatny, lekko orzechowy i zupełnie nie przypomina smaku kaszy jaglanej. Szkoda, tylko że tak późno odkryłam to połączenie, bo o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej można by gadać bez końca! Pięknego popołudnia Wam życzę – u nas biało :-) :-) :-)

img_7884

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 łyżeczka cynamonu

1 banan

2 szklanki mleka (dowolne: krowie, ryżowe, migdałowe, sojowe)

100 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)

1 szklanka świeżych malin lub mrożonych

2-3 łyżki miodu
img_7904

A oto jak to zrobić:

  1. Kaszę jaglaną delikatnie prażymy na patelni (uwaga, żeby nie przypalić, bo będzie miała później w smaku goryczkę), a następnie płuczemy na sicie pod ciepłą wodą. Przekładamy do garnuszka, dodajemy szklankę mleka, cynamon i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy podprażone orzechy, banan, miód i mleko. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  2. Maliny podgrzewamy  w garnuszku – możemy dodać odrobinę wody, cukru lub szczyptę kardamonu. Zmiksowany krem jaglany przekładamy do kokilek i podajemy z podgrzanymi malinami.

img_7896 img_7916

img_7926

 * * *

Przy okazji chciałabym Was serdecznie zaprosić na jutrzejsze spotkanie i podpisywanie książki ,,Razem w kuchni” w Poznaniu.

Szczegóły poniżej.

a610d7489cc3abd0046f199a104d5975

Będzie mi bardzo miło Was poznać!

*  *  *

Zosia

Kategorie: , ,

22 odpowiedzi na “Śniadanie bez glutenu. Krem jaglany z prażonymi orzechami i musem malinowym”

  1. Zosiu kochana,
    W górach dziś ponuro bardzo..zanosi się na śnieg..wciąż na niego czekamy :) Takie piękne święto.. Więc i wyjątkowo w kuchni pieką się gołąbki a żeby tego było mało.. Czas wypróbować Twój przepis na świąteczny wilgotny pasztet. Taki bez boczku,bo z dość tłustym mięsem..masa już czeka aż gołąbki ustąpią jej miejsca w piekarniku..wszystko tak wspaniale pachnie! Juz wiem, że w święta go powtórzę ? niesamowite te Twoje przepisy..tak mi żal tylko,że nie mogłam zawitać na targi książki :) Na bloga zaglądam codziennie! Życzę wspaniałego weekendu..u mnie będzie smakowity ?

  2. Zosiu bedzie spotkanie we Wroclawiu?

  3. Jutro na śniadanie zrobie :) nie mam malin ale mam mrożone jagody. Lubie taka wersje kaszy jaglanej, coś jak budyń jaglany, pycha :P

  4. Zosiu orzechy prazyć w piekarniku ? Czy na patelni ?

  5. Uwielbiam kaszę jaglaną, a takie kremy to już w ogóle :). Powiedz mi proszę Zosiu, czy sama robisz mleko migdałowe czy masz jakieś kupne godne polecenia?

  6. Pyszny pomysł na śniadanie:)

  7. Jak zwykle świetny przepis :) Krem nie tylko jest pyszny (nawet bez musu malinowego), ale też bardzo sycący. Dziękuję! Udanej niedzieli :)

  8. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy i często je praktykuję. Ale tym razem mam inne pytanie – skąd masz obrączkę, jaki to model?

  9. Cześć Zosiu :) Czy można wykorzystać mleko kokosowe w połączęniu z krowim?

  10. W przepisie raz sa 2 szklanki mleka a potem jedna. Na pół szklanki jaglanej ile mleka?

  11. Moja corka mowila „mamusiu to jest pyszne”…Dziekuje Zosiu za wspanialy przepis.

  12. Dziś zrobiłam na śniadanie. Pyszne! A wczoraj na obiad serwowałam Twoją zupę z czerwonej soczewicy (świetnie rozgrzewa!) i naleśniki z ricottą. Mam 3 miesięczną córeczkę i już nie mogę się doczekać kiedy zadziałamy „Razem w kuchni”;)

  13. Zosiu!
    Ten krem jest naprawdę fantastyczny- zawsze unikałam kaszy jaglanej, ale w tej kombinacji na stałe zagości w moim menu (nie tylko śniadaniowym). Smakuje jak deser, a w dodatku syci na wiele godzin. Dziękuję!

  14. Zrobiłam , wyszło przepyszne ? Wreszcie kasza jaglana w dobrym wydaniu . Ugotowałam także zupę z soczewicy : bardzo dobra, świetnie nadaje się do zabrania do pracy . Dziękuje .

  15. Uwielbiam Twojego bloga! Jeśli mogę mieć tylko jedna sugestie, to sugerowałabym byś troszkę zwiększyła czcionkę w tekście przepisów, a zmniejszyła rozmiar zdjęć, wtedy byłoby troszkę łatwiej wszystko oglądać i czytać. Pozdrawiam serdecznie :)

  16. Jak super, że przypomniałaś o tym przepisie na FB, będzie u mnie świetnym urozmaiceniem na śniadanie, między owsianką, a kaszką:*

Dodaj komentarz