Śniadanie bez glutenu: naleśniki z owocami i otartą skórka z cytryny

IMG_0043

* * *

Dzisiejsze śniadanie to moja kolejna propozycja porannych przepisów bez glutenu. W moim domu naleśniki kochamy bezwarunkowo. Jemy je z masłem orzechowym, z konfiturą z naszej wiśni, z podsmażanymi jabłkami z cynamonem i kwaśną śmietaną. Czasem oprószam je wyłącznie drobnym cukrem i otartą skórką z cytryny. Jeżeli lubicie bardzo słodką wersję, to polejcie je miodem albo syropem klonowym i poproście z dostawą do łóżka. A jak! W niedzielny poranek wszystko wolno :-)

IMG_0019

Skład:

(przepis na ok. 6-9 naleśników)

1 jajko

120 g mąki ryżowej

400 ml mleka

szczypta soli

2 łyżki cukru (użyłam ksylitolu)

do podania: skórka z cytryny

maliny/borówki/granat

miód/syrop klonowy

IMG_0055

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.

2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podajemy na ciepło z otartą skórką z cytryny, jogurtem greckim i owocami.

Komentarz: Przed smażeniem proponuję schłodzić ciasto w lodówce (min. 30 minut). Konsystencja ciasta ma tendencję do rozwarstwiania się – mąką ryżowa szybko opada na dno – przed każdym nałożeniem ciasta na patelnię warto dobrze wymieszać składniki.

IMG_0060 IMG_0064

IMG_0067

Jeżeli interesują Was przepisy bezglutenowe to polecam poprzednie wpisy –  krem jaglany i gofry.