Szakszuka

IMG_1487

* * *

Doskonale się sprawdzi, gdy spodziewacie się większej ilości osób na śniadanie. Od jakiegoś czasu lubię świętować urodziny zapraszając gości właśnie na śniadanie. Wówczas szakszuka idzie na pierwszy ogień, by pobudzić apetyt i zaspokoić pierwszy głód. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a możliwość dodania różnych warzyw sprawia, że możemy śmiało modyfikować na swój wybrany sposób. Ja lubię wersję pikantną (można ograniczyć papryczkę chili do 1/2) z cieciorką i cukinią. Ciekawa jestem co powiecie na taką wersję?

IMG_1469

Skład:

(przepis na 4 osoby)

6 jajek

1 puszka ugotowanej cieciorki

1 cebula

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 mała cukinia

1 papryka chili

4-5 dojrzałych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka przyprawy Za`atar – opcjonalnie (arabska mieszanka przypraw na bazie majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku

oliwa z oliwek

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do podania: natka pietruszki/ szczypiorem / świeża kolendra

IMG_1503

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy posiekaną paprykę chili, pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki i odsączoną cieciorkę. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kminek i za`atarem. Dusimy przez chwilę na małym ogniu. Następnie robimy małe wgłębienie w warzywach i wbijamy w nie jajka. Patelnię przykrywamy i smażymy przez 4-5 minuty, aż białka się zetną.
  2. Szakszukę podajemy z posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.

IMG_1499

Szakszukę podajemy z posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.

IMG_1507

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie