Skład:

1 puszka zielonego groszku

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka pokrojonej małej zielonej papryczki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 dojrzałe awokado

margaryna FLORA

szczypta soli

sok 1/2 cytryny

kilka kromek pumpernikla

świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Obrane awokado, odsączony groszek i ząbek czosnku miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, kawałki papryczki i dalej miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy pumpernikiel margaryną i nakładamy grubą warstwę naszego humusa. Możemy pokropić cytryną.

Obrane awokado, odsączony groszek i ząbek czosnku miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

 Dodajemy sok z cytryny, kawałki papryczki i dalej miksujemy.

Kawałki pumpernikla smarujemy margaryną Florą,

a następnie nakładamy grubą warstwę naszego humusa! 

Po tak lekkim i zdrowym śniadaniu,  grzechem było by nie wsiąść na rower! Nie dość że zza oknem istne babie lato, to przecież dziś Światowy Dzień Serca. Warto choć na chwilę wsłuchać się w jego rytm :)

https://www.heartagecalculator.com/HeartHealth/HeartAgeCalculator.aspx?hostID=1401

 

 

Kategorie: ,

35 odpowiedzi na “Moje zdrowe śniadanie, czyli pumpernikiel z humusem z zielonego groszku.”

  1. Zosiu wiesz, że to Twój setny przepis;))

  2. Zosiu powiedz mi gdzie się kupuje takie szklanki jak ty masz w tym poście z sokiem a kiedyś widziałam u Kasi taką duuużą ;) Pozdrawiam Kamila

  3. Zosiu wyglądasz pięknie! a groszek lubię więc może spróbuję! :)

  4. Zosiu, jesteś bardzo pozytywna. Propozycja świetna, na pewno skorzystam. Pozdrawiam, miłego weekendu:)

  5. przepięknie wyglądasz :))
    humus chyba nie dla mnie, ale kto wie… ;))

  6. nie tylko zdrowe to śniadanie,ale i ładne takie, okrągłe:-)

  7. Zdrowo i pysznie, co najważniejsze :D

  8. Przepyszny pomysl – musze wyprobowac ;)
    Jak zwykle pieknie wygladasz ;)
    I dziekuje za link do strony, mozna sie duzo ciekawych rzeczy dowiedziec :)

  9. świetny rower :)

  10. Zosiu a kim są Twoi rodzice? Z zawodu, gdzie pracują?

  11. Z przyjemnością czytam Waszego bloga! Pozdrawiam, Sylwia

  12. Ależ to wspanie wygląda!! Za chwilę właśnie planuje zabrać sie za robienie pizzy oczywiście przepis z Twojej strony. A wczoraj na kolacje zrobiłam kanapki na ciepło również Twojego pomysłu ;)
    A zdjęcia są przecudne!!
    Pozdrawiam serdecznie ;)

  13. Ależ to wspanie wygląda!! Za chwilę właśnie planuje zabrać sie za robienie pizzy oczywiście przepis z Twojej strony. A wczoraj na kolacje zrobiłam kanapki na ciepło również Twojego pomysłu ;)
    A zdjęcia są przecudne!!
    Pozdrawiam bardzo serdecznie ;)

  14. Zosiu, świetny zdrowy i prosty przepis – spróbuję na 100%. Czy taki humus może Twoim zdaniem być ‚podkładem’ do zapiekanki albo tarty? widziałabym też groszkowy humus jako krem w kruchej słono-ostrej babeczce :)

  15. czy Ty Zosiu jesteś jedną z żon ze Stepford? Przynajmniej wszystko na to wskazuje:)

  16. Zosiu, pokazalam Twoje przepisy mojemu chlopakowi, zanim zaczal podziwiac powiedzial ze jestes bardzo podobna do Amaia Montero, to hiszpanska piosenkarka. Zerknij sobie w internecie. :-) A przepisy sa genialne, czekamy na wiecej :-)
    Pozdrawiam

  17. Zosiu polecam spacerek do Biedronki………..bardzo wiele produktów do robienia sushi w barrrrrrrdzo atrakcyjnych cenach…mniam :-)
    B.

  18. Ale dalczego akurat Flora…?

  19. Fajny przepis, pochodzi z tego co kojarzę z książki Nigelli Lawson :)

  20. to mi nie wyglada na groszek z puszki :( raczej jak cieciorka albo coś, to na pewno był taki zwykły zielony groszek?

    jakim aparatem robicie zdjęcia śa bardzo ładne :)

  21. Z innej beczki…Zosiu gdzie zakupilas czerwone spodnie?

  22. Zosiu, wszystkie Twoje potrawy są wyśmienite.
    Robię je regularnie.

  23. Zastanawiam się, czy oliwa znalazła się przypadkiem w składnikach, czy zapomniałaś napisać, że ją użyłaś. Czy ktoś już wypróbował ten przepis z/bez oliwy?

  24. Masz Zosiu może jakąś radę dla mnie jak kupować awokado? Bardzo lubię go używać w kuchni, ale często jak kupuję w sklepie, to albo okazuje się w domu, że jest zbyt twarde albo co gorsza gdy jest miękkie, to w środku ma ciemne plamy i nie nadaje się do jedzenia. Wiele razy już zdarzyło mi się kupić awokado, które potem lądowało w śmietniku. Ostatnio nie kupuję go w ogóle, bo zwyczajnie szkoda mi wyrzucać pieniędzy. Mam chyba już jakąś traumę ;]

  25. Już drugi raz robię właśnie ten przepis. Jest naprawdę GENIALNY i chyba mój ulubiony z tej strony. Przy tym szybki i łatwy. Naprawdę polecam takie śniadanie, bo ma się po tym bardo dużo zdrowej energii. Ja własnie sobie przygotowałam i czeka na rano w lodówce. Jutro rano zjem i lecę na pilates – początek perfekcyjnego dnia:)

    Chciałabym poprosić o więcej ŚNIADANIOWYCH PRZEPISÓW, bo ja je uwielbiam!:D

  26. Mniam! Uwielbiam awokado. Ten przepis zastosowalam juz drugi raz i za kazdym razem smakuje przepysznie!

  27. Jestem bardzo częstym gościem na Pani stronie, nieustannie zachwycam się przepisami do których wracam wciąż…właśnie zrobiłam humus, który czeka na jutrzejsze śniadanie..będzie pysznie:)

    • Zosia

      Super! Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał!

      Z pozdrowieniami świątecznymi,
      Zosia

  28. Good day very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?KI am satisfied to find so many useful info here within the put up, we need work out more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

Dodaj komentarz