Skip to main content

Poniedziałkowa poranna kawa i szukanie pomysłów na Dzień Matki.

… przed nami wyjątkowy tydzień, a to za sprawą zbliżającego się Dnia Matki! W ten dzień szczególnie staram się, aby danie było przygotowane prosto z serca. W związku z tym, już od jutra zapraszam Was na kulinarną propozycje, które a nuż może Wam się spodobać i postanowicie ją przygotować dla Waszych ukochanych Mam. Zapraszam!

23 Odpowiedzi do “Poniedziałkowa poranna kawa i szukanie pomysłów na Dzień Matki.”

  1. Nio ty przygotowujesz dania ja nie mam takiego talentu do gotowania jak ty wiec co by to zrobić na dzień matki żeby była zadowolona hmmm ??!!:)

    • jest już przepis na muffinki z truskawkami a w lutym był przepis na tradycyjne z lukrem i ładnym garnie, tak więc może spróbuj zmodyfikować te przepisy i dodać dla mamy jakiś własny dodatek :) Ja polecam tradycyjne z cynamonem a do tego na talerzu kapkę bitej śmietany i dekorację ze świerzych owoców i bratków – są jadalne!!!! i bardzo smaczne!!!
      Pozdrawiam

  2. a może przygotujesz całe menu na ten wyjątkowy dzień? może lekka zupka, pyszne danie dnia specjalnie dla naszych mam i finał- deser! :D Ja w miniony weekend zrobiłam 2 razy Twoje Tiramisu jeszcze dziś o 7:30 dostałam telefon od wczorajszego gościa, który załapał się na kawałek ciasta na wynos, że właśnie go spałaszował do porannej kawy i był zjawiskowo dobry :)))))))
    Pozdrawiam Ciebie Zosia i pozostałe Kuchareczki :***

  3. Czekam z niecierpliwością, takie upichcenie czegość z sercem może sprawić mamie więcej radości niż kwiaty i prezent. Chociaż … z kwiatka nie zrezygnuje ;-)

  4. ja zawsze chętnie robię pralinki. Łatwe do zrobienia, bez pieczenia, do tego ładnie można zapakować (jeśli prezent ma być wręczony). A do skonsumowania na miejscu – jakiś deser w szklance, warstwowy, takie wyglądają niesamowicie efektownie, wiosennie i elegancko.

    Pozdrawiam
    Monika z

  5. Zosiu, ja tak trochę abstrahując, znasz może jakieś fajne przepisy na dania wegetariańskie? Zwłaszcza “obiadowe” – jakieś tofu, ciecierzyca, soja i tym podobne ;-) Jeżeli posiadasz, to będę bardzo wdzięczna, jeżeli podzielisz się z nami kolejnymi pysznymi przepisami tym razem w wersji wegetariańskiej :-)
    Czyżby na stoliku niezapominajki z ogródka Kasi ;-) ? Śliczne :-)

      • W sumie ja też bym się pokusiła na coś takiego jak eksperymentować, to eksperymentować. A może jakiś przepis na ryby z grilla marynaty i sosy do ryb też mile widziane :)
        Pozdrawiam
        Ps te szparagi to dziś zrobię :D

  6. Zosieńko, strasznie się cieszę, że udzielisz nam kilku rad, bo już od paru dni kombinuję co by tu mamusi przygotowac! :-) Mam nadzieję, że przepisy będą proste, szybkie i tanie, jak zwykle! Pozdrwaiam Cię z całego serca!

    • Hej! śledzę Twój blog, Twoje przepisy są naprawde wyjątkowe, bakłażan z krewetkami – o mamo!
      Może masz jeszcze jakieś pomysły lub swoje opatentowane, lub nie, sposoby na przyrządzenie krewetek? Z czym dobrze smakują, jak najlepiej je przyrządzić? Byłoby świetnie, bo to takie danie, powiedzmy, na wyjątkowe okazje;) A chyba każda z nas zasługuje od czasu do czasu na coś wyjatkowego. Być może też, osoby które do tej pory nie miały okazji, lub odwagi spróbować tych morskich delicji, skuszą się, polegając na Twoim guście i doświadczeniu;) Pozdrawiam cieplutko!

  7. chce upiec mamie wspaniałe muffiny, w sumie nie mam pomysłu na nie, chyba w internecie jest za duzo przepisów na muffiny moze podałabys jakis swój, patrzyłam na ten z truskawkami i tez biore go pod uwage…
    a druga kwesta jest taka ze chce do nich ‘przyczepic’ mm’sy lub zrobic na nich napis jak to zorbic zeby wygladalo pieknie, dodam ze ja i mama jemy oczami wiev musi byc pieknie…
    z góry dziekuje za odpowiedz.

  8. Byłam wczoraj na łące z moim pieskiem i zebrałam bukiet takich samych kwiatuszków :)

  9. Witam! Chcialabym sie poradzic o kilka przepisow na dzien matki. Zalezy mi na czym niezwyklym a zarazem nie zbyt trudnym do przygotowania. Czy moglabys dodac kilka swoich sietnych kulinarnych fantazji?
    Pozdrowienia znad morza ;-)

  10. Zosiu, dlaczego do tiramisu dodajesz tylko żółtka? ja ucieram żółtka z cukrem następnie mieszam z serkiem, a osobno ubijam pianę z białek i dodaje ją do masy serowej :) wtedy staje się ona bardziej puszysta i delikatna :)

    jeśli nie robiłaś tak do tej pory, to spróbuj
    polecam :)
    pozdrowionka :):)

    • Witaj!
      .. odpowiadając na Twoje pytanie, nie dodaję ubitych białek, z tego względu, że trudniej wymodelować taką zbitą formę.Masa mascaropone nie była by aż taka gęsta i nie uzyskałabym takiego efektu. Ale oczywiście, białka również można dodać, tylko wtedy proponuję zrobić to w szerokiej formie. Pozdrawiam,
      Zosia

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.