Skip to main content

Przepisy dla przyszłych Mam! Wiosenna tortilla z pieczonym indykiem, świeżym mango i bazylią!

   To kolejne danie, które śmiało mogę zaproponować przyszłym Mamom z uwagi na całkiem zdrowe składniki. Połączenie świeżego mango z pieczonym indykiem jest naprawdę zaskakujące i wprawia w egzotyczny nastrój:-) Nie spodziewałam się, że ten przepis zainteresuje również męską część moich domowników!

Skład:

kawałek piersi z indyka

3-4 pszenne tortille

1 świeże mango

1 szczypior

szczypta cynamonu

2-3 ząbki czosnku

garść świeżych listków bazyli

garść mieszanki różnych sałat

1 limonka

oliwa z oliwek

pieprz i sól

A oto jak to zrobić:

1. Pierś z indyka kroimy w podłużne paski, nacieramy rozgniecionymi ząbkami czosnku i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy pokrojony szczypiorek i liście bazyli. Mięso posypujemy szczyptą cynamonu. Doprawiamy solą i pieprzem a na końcu skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do ok. 230 stopni C i pieczemy przez 10-15 minut.

2. Mango obieramy ze skórki i dzielimy na 2 połowy-jedną część kroimy w podłużne kawałki, a pozostałą łączymy z pokrojonym szczypiorkiem i miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z 1/2 limonki i dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką smarujemy tortillę z jednej strony, następnie rozkładamy garść świeżych listków różnych sałat, upieczone kawałki indyka i kawałki mango. Zwijamy tortillę najciaśniej jak potrafimy i kroimy w poprzek na 3 części.

Komentarz: Przed zawijaniem tortilli, warto choć na chwilę umieścić ją w piekarniku żeby nabrała odpowiedniej temperatury (uwaga-nie za długo, bo może stać się krucha i ciężko będzie je zwinąć)

87 Odpowiedzi do “Przepisy dla przyszłych Mam! Wiosenna tortilla z pieczonym indykiem, świeżym mango i bazylią!”

    • Razem z moim mężczyzną uwielbiamy tortille, w szczególności w połączeniu z dobrym filmem i sobotnim wieczorem;) Przywykłam dodawać mięso gyros, ale zainspirowałaś mnie i w najbliższą sobotę wypróbuję tortille wg Twojego przepisu. Na pewno zdam relacje.

      Pozdrawiam, trzymaj się cieplutko(razem z maleństwem w brzuszku).

      _______________
      Przy okazji zapraszam na mój blog, o nieco odmiennej tematyce, wszystko o modzie, makijażu, zakupach, aktualnych trendach, kosmetykach, a także zdrowiu opisane w przyjemny dla oka i ducha sposób.

  1. Wiem, nie w tym miejscu… mam pytanie odnośnie tarty oraz quiche. Zarówno jedno jak i drugie po upieczeniu są u mnie bardzo kruche. Nie jest to konsystencja, która pozwoliłaby na wzięcie kawałka do ręki i jedzenie w ten sposób. Czy tak to powinno wyglądać? Nie wiem co mogę robić źle, piekę w piekarniku z termoobiegiem.
    Pozdrawiam Ciebie i Maleństwo. Ja też niedawno byłam w tym stanie, a teraz jestem szczęśliwą mamusią bliźniaków – córci i synka :)

  2. Bardzo fajny przepis.Zawsze robiłam tortillę w klasyczny sposób a tutaj coś innego bo z mango.Następnym razem wypróbuję:)Masz głowę pełną inspiracji i robisz cudowne zdjęcia.A co z Twoją książką kucharską?Kiedy będzie można ją kupić?

  3. uwieeeelbiam takie przepisy, 100% moj smak! :-) tylko ostatnio jak robilam podobny przepis to tortilla byla bardzo niedobra (kupiona), moze zle ja przygotowalam hmm.
    Milego dnia Zosiu! :-)

  4. bardzo ciekawe polaczenia, jeszcze nie jadlam miesa z sosem z mango i dodatkiem mango. smak musi byc egzotyczny:)

  5. Och jakie cudowne połączenie smaków! I to wszystko w tortilli, którą uwielbiam. Wspaniały przepis Zosiu. Życzę dalszych sukcesów:)

  6. Witam,
    napisz proszę gdzie kupujesz ubrania ciążowe. W moim przypadku jest to Happy Mum, ale może jesteś w stanie zaproponować inną równie ciekawą markę. Chcę wyglądac dobrze, ale już brak mi pomysłów. Nie lubię kombinowania, dodatków itp. Po prostu dobra jakoś, świetny krój.
    Będę wdzięczna.
    Twoje dania wyglądają apetycznie, ale nie umiem gotować. Jedynie kartoflanka wydaje się prosta w wykonaniu i to będzie jutro na obiad.
    Pozdrawiam.

  7. Świetny przepis Zosiu, wiosenny :) Na pewno wypróbuję, wygląda to niezwykle apetycznie.
    A tortille można tez podgrzać krótko na suchej patelni, albo w kuchence mikrofalowej.
    Uwielbiam twoej przepisy Zosiu, jak do tej pory wszystkie, które wypróbowałam wyszły fantastycznie. W weekend robiłam tartę z malinami – niebo w gębie.

  8. UWIELBIAM mięso z owocami! Ostatnio zrobiłam pieczeń ze schabu ze śliwką i jak jadłam na kolację, to dokroiłam sobie jabłuszko i chleb z masłem i solą… UWIELBIAM! :) Wogóle to Tato mój nauczył mnie jeść chleb z masłem i solą i jabłko do tego. Do dzisiaj ludzie przy których tak jem, dziwią się okropnie nad tym połączeniem kulinarnym :D

  9. sprobuje, ale nie z indykiem… ajkos mam obrzydzenie do tego miesa. Juz w dotyku jest takie sztuczne, gumowe.nie lubie, ale przepis bardzo fajny

        • jeśli będziecie mamami:) musicie polubić indyka- to jedno z najważniejszych mięs dla malucha- stanowi główny składnik dań gotowych i tych samodzielnie robionych dla niemowląt:) dzieci go wręcz uwielbiają:)

          • Absolutnie nie zgadzam się z teorią, że mięso indycze jest najzdrowsze, ponieważ indyki są tuczone aby szybko możnabyło na nich zarobić, niemniej jednak wczoraj zrobiłam tortille z tego przepisu, zastępując mango – brzoskwiniami z puszki a indyka – kurczakiem i wyszły pyszne :)
            Tak więc przepis na medal!!!!

          • Wcale nie mam zamiaru polubić indyka zresztą jak jakiegokolwiek mięsa w ogóle :) GO VEGE :)

          • A ja znam wiele mam i dzieci wegetarian – zdrowych i szczęśliwych :) To prawda, żadne mięso nie jest zdrowe. Najbezpieczniejsze jest z ryby, potem z drobiu. Na szczęście coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z toksyczności mięs.

          • Zgadzam sie w 100%.
            Dzievi powinny jesc gora 2-3 razy w tygodniu mieso, raz rybe (omega 3). Nich kroluja warzywa na talerzach naszych dzieci!

            P.S. nie jestem wegetarianka:)

      • wg mnie nie zalicza sie do najzdrowszych. Owszem jest miesem b chudym, ale drob jest faszerowany antybiotykami, kt my potem zjadamy…Takze te Bio.
        a co do miesa dla dzieci, to ja mojemu maluchowi daje przede wszystkim chuda wolowine (duzo zelaza) i cielecine.
        Pozdrowienia ze slonecznego Monachium

        • Ja jak byłam mała też jadłam tylko chude mięsko z krówki. Dziecka jeszcze nie mam, ale gdy się już na nie zdecyduję na pewno drobiu w jadłospisie za wiele nie będzie, za to warzyw cały bukiet :)

  10. Zosi zaglądam na Twojego bloga od dobrych paru miesięcy…
    Nie tylko w celu poznania nowych przepisów kulinarnych…
    I chce Cie powiedziec, że uważam Cie za naprawdę fajną kobietę; nowoczesną a jednocześnie poukładana i wiedząco co jest ważne w zyciu, bardzo sympatyczną…
    Zosi po prostu fajna ‘babka’ z Ciebie…
    pozdrawiam

  11. mmm… pycha, ale smaka mi narobiłaś ;)
    mam pytanię ” gdzie kupiłaś ten pomarańczowy sweterek z zeszłego postu? :)

  12. Zosiu! Teraz nie zamieściłaś swoich zdjęć, ale chciałam Ci napisać, że jesteś piękna i zawsze fajnie wyglądasz > masz fajne ubranie, które ślicznie dobierasz, a Twój makijaż to cudo :) naturalny, ale jednak ze wspaniałą kreską na powiece!

    Naprawdę cudnie!

  13. Bardzo mi się podoba ten przepis. Jedyna uwaga jaką mam to do pieczenia tego mięsa. Czy jeżeli wstawia się tak przygotowane mięso jak na Twoim zdjęciu, to szczypiorek i czosnek, które są na wierzchu nie palą się, nie wysychają na wiór?

    • juz kiedys byly :) chcialam dla Ciebie odszukac ten wczesniejszy przepis, ale niestety nie dam rady.. :)

    • Poszukaj pod ,,kuchnia meksykanska,, tam na pewno jest danie z tortilla jak rowniez w ,,kanapkach,, znajdziesz cos. :)

  14. Zosiu, miałam okazję zobaczyć Cię dzisiaj w jednym z trójmiejskich centrów, wyglądasz super! Życzę zdrowia dla Ciebie, a raczej dla Was, pozdrowienia!

  15. Zosi, a może aby było jeszcze ”pewniej” zrobić tortillę samodzielnie? Masz jakiś sprawdzony przepis?
    Pozdrawiam i dużo, dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa życzę :)

  16. Mięso z indyka nie jest najzdrowsze. Indyki są bardzo trudne w utrzymaniu, dlatego są faszerowane paszą z antybiotykiem. Już przerośnięty hormonalnie kurczak jest zdrowszy. Generalnie nadmiar mięsa w ogóle nie jest korzystny.
    Prosiłabym o więcej przepisów lekkich, nie smażonych czy pieczonych, bo to smaczne ale bardzo niezdrowe. Niestety nie mogę korzystać z większości przepisów, bo są za ciężkie i tłuste,poza tym indeks glikemiczny powyżej normy, nie wspomnę o tłuszczach trans. Wiem, że niestety większość kobiet nie zwraca uwagi na jakość jedzenie, byle by było smaczne i ładnie wyglądało.

    • ,,…wiekszosc kobiet nie zwraca uwagi na jakosc jedzenia..,, – co za ogolnik. a kto niby zwraca uwage, mezczyzni??? Na tym blogu duzo jest dan zdrowych i dietetycznych, wystarczy poszukac. A co zlego jest w daniach pieczonych???

    • Zgadzam się z przedmówczynią. Indyki są faktycznie bardzo delikatne, a te hodowane “masowo” muszą być podtrzymywane przy życiu antybiotykami. Ponadto przyszłe mamy powinny bezwzględnie wystrzegać się pieczenia i smażenia – oprócz tego, że takie potrawy są ciężkostrawne, to bardzo szkodzą dziecku…

      • rozumiem że Wegetarianki, Weganki są oburzone, ale nie zgodzę się , że trzeba koniecznie jeść mięso przerośnięte antybiotykami czy niezdrowe. Otóż mięso zwłaszcza dla kobiet w ciąży jest bardzo! wskazane, a różnorodność mięsa konieczna dla małych dzieci, nie tylko chodzi o smak, ale i o różne proporcje składników odżywczych. Sama byłam ograniczona jedynie do piersi z kury i tym samym wyhodowałam sobie niejadka. Bo ile można jeść ryby i kurczaka?!
        W dodatku drogie przeciwniczki, czy jeśli potraficie całymi dniami analizować składy produktów spożywczych, komponować dietę itd. czy tak trudno jest znależć sprawdzony jakościowo sklepik z pewnym dobrym mięsem!?

        • Tu nawet nie chodzi o antybiotyki. Mięso jest toksyczne samo w sobie. Polecam przeczytać wywiad z doktorem Krzysztofem Romanowskim. Otwiera oczy na wiele zagadnień związanych z prawidłową dietą.

          • tyle, że dietetyków-profesorów-doktorów jest co nie miara i każdy należy grupy miłośników danego sposobu odżywiania się, więc odsyłanie do jednego nic nie daje. w odpowiedzi równie dobrze mogę cię odesłać do takiego, co żywi się wyłącznie mięsem i napisał całą książkę na ten temat.

  17. Zosiu czy i kiedy możemy spodziewać się Twojej książki kucharskiej? Byłaby dla niejednych inspiracją w kuchni :)

    Pozdrawiam

  18. Ja zawsze wkladam tortille zawinieta w sreberko do piekarnika i wtedy nie jest krucha a bardzo soczysta, mieka i goraca! :)

  19. Witam Zosiu
    Robiłam wczoraj i jest naprawdę godna polecenia. Dla mężczyzn również!! Pozdrawiam cieplutko Ciebie Twój brzusio:*

  20. Zosiu! Twoje przepisy są świetne, zdjęcia przepiękne, strona generalnie super! Jedyną rzeczą, którą można by poprawić, to wyszukiwarka. po lewej stronie znajduje się trochę tagów i parę kategorii, ale niestety nie zawsze to wystarcza i po prostu czasem ciężko jest coś znaleźć ;) Ale strona jest warta pochwał! Gratuluję i życzę dużo sukcesow! :)

  21. Droga Zosiu tortille wyglądają niebywale pysznie i na pewno są dobrą alternatywą dla nudnych obiadów czy kolacji.Mam pytanie-czy można gdzieś znaleźć razowe lub pełnoziarniste tortille czy trzeba je zrobić samemu?
    Poza tym ze względu na to , że bardzo często czytam Twoje przepisy , chciałabym abyś któregoś pięknego dnia umieściła (jeśli to możliwe) przepisy dla diabetyków lub proste dania wegetariańskie.
    pozdrawiam !

  22. Zosiu,

    czy tego indyka przykrywam czymś w piekarniku? Pokrywką? Folią?

    Przepraszam za banalne pytanie, ale mięsa pieczone wybitnie mi się NIE udają – zawsze są albo pół-surowe, albo za suche.

    Dziękuję z góry :)

    • moim sposobem na smażone mięso jest wrzucenie go do rękawa do pieczenia. wtedy mięsko jest soczyste, nie surowe i nie suche. rękaw do pieczenia można kupić w biedronce, piotrze i pawle etc.

  23. Ja podgrzewam Tortille na patelni ( bez tluszczu) po 10 sekund z kazdej strony i tak przewracam 2-3 razy az sie zaagrzeje, a potem zawijam w scierke na pol minutki i jest ciepla i niesucha :) takie instrukcje byly na opakowaniu :P
    ale sie sprawdza :)

  24. Zosiu, nie jestem przyszłą mamą, ale zrobiłam na obiad dla mnie i rodziców, i wyszło pyszne !!!! dzięki temu przepisowi odkryłam jak pysznym owocem jest mango ! a połączenie mango z indykiem – MAGNIFIQUE !!!

  25. Zapraszam do siebie – jot-em.blogspot.com

    Blog dotyczący mojego przeżywania tych cudownych 9 miesięcy. Prezent dla rosnącej pod sercem dziewczynki :D

  26. Zosiu! koniecznie dodaj na stronie opcję “przepis do wydruku”
    ooojjj jakby to ułatwiło życie :D

    pozdrawiam!
    x

  27. Robię dziś na obiad :) Szkoda tylko, że nie ma instrukcji jak zawijać tortille, bo z tym mam zawsze problem :/

  28. Ja mam pytanie odnosnie mango bo nie wiem dlaczeo ale zaczeło mi gnic a trzymam je w suchym miejscu i dodatkowo zawinelam je w gazete zeby mi dojrzalo bo bylo twarde-tak tez robie z awokado. Doradz mi co zrobic z kupionym twardym mango alby dojrzalo i nie zgnilo.
    Pozdrawiam i czekam na dobra rade:)

  29. Zosiu zrobiłam dzisiaj Twoje tortille. Zostały POŻARTE! Moja mama zapowiedziała, że przepis wpisuje w zeszyt i dodaje do domowego jadłospisu ;-). podraiwam serdecznie

  30. Pyszna, niestety szybko znikająca :) przekąska. Najbardziej zachwycił mnie “sos” – połączenie mango ze szczypiorem i limonką znakomite! Dziękuję za inspirację!

  31. Zosia zainspirowalas mnie do gotowania:) takie swietne zdjecia ze nawet mi, leniowi kuchennemu, chce sie gotowac:)

    ten przepis tez wyprobowalam pycha! mimo ze wstyd przyznac zapomnialam dodac salate do tortilli:S
    a i fajne odrycie: salatka mango./szczypior z limonka:)

  32. Made my day. Zajebiste przepisy, swietnie ze nie musze czytac o modzie, wiec swietny pomysl z oddzieleniem tych dwóch stron. Co do męskiej części to też podpisuje się pod tym ;)
    BTW: Wyglądasz świetnie :)

  33. Tortilla może być faktycznie pycha, ale przyszła mama nie powinna wcinać tyle chemii (zobacz skład tych tortlii gotowych ze sklepu). Naprawdę radzę zrobić placki samemu, trochę mąki i woda, to żadna filozofia, a nie ma ulepszaczy, spluchniaczy i konserwantów!

    Pozdrawiam!

  34. Właśnie wykonałam tortille z twojego przepisu, wyszło przepysznie. Idealna na upalny, letni dzień :)
    Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.