Skip to main content

Sernik z białą czekoladą i jeżynami

Wszystkim którzy kochają wilgotne serniki i nie wahają się ich piec, dedykuję dzisiejszy przepis. Pieczemy go w dość niskiej temperaturze (160 stopni C) przez godzinę, a następnie po ostudzeniu schładzamy w lodówce 1-2 godziny. Czas oczekiwania rekompensuje nam rewelacyjne połączenie delikatnej masy twarogowej z gorącym sosem z jeżyn. Myślę, że nie muszę Was do niego specjalnie zachęcać i pozostaję mi tylko życzyć Wam Drodzy Czytelnicy powodzenia … :-)

Zosia

Skład:

800 g mielonego twarogu

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g cukru

skórka otarta z 1 cytryny

1 tabliczka białej czekolady

do podania: 1 opakowanie świeżych jeżyn (mogą być maliny, porzeczki, jagody) + 2 łyżki cukru

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż ostygnie. Zmielony twaróg mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Ucieramy mikserem ok. 3-4 minut. Do masy dodajemy roztopioną czekoladę i otartą skórkę cytrynową. Całość mieszamy.

2. Masę twarogową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C i umieszczamy formę z ciastem. Pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż ostygnie sernik w piekarniku.

3. Garść jeżyn podsmażamy z cukrem na patelni, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty pod przykryciem. Gorącym sosem polewam schłodzony sernik.

Komentarz: Średnica formy: 20 cm, na 23 cm proponuję dodać 1 kg zmielonego sera.

Zapraszam również na przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)

63 Odpowiedzi do “Sernik z białą czekoladą i jeżynami”

  1. Jutro wypróbuje przepis :)
    Zosiu, Mam pytanie – w jaki sposób podsmażyć jeżyny na patelni ???

    • Śmiało wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Jeżyny powinny puścić od razu sok. Możesz równie dobrze w garnuszku to zrobić :)

      Trzymam kciuki,

      Zosia

  2. Zosiu czy możesz napisać jakiej firmy konkretnie ser używasz? I czy kupujesz gotowy mielony ser w wiaderku czy mielisz go sama. Ja 2 razy piekłam już sernik, ale ser którego używałam miał lekko gorzkawy i taki ‘metaliczny’ smak i zepsuło to dla mnie całe ciasto :(.

    Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

    Pozdrawiam

        • Hmmm… Piekłam w tej formie juz wiele ciast i zawsze było ok. Dodatkowo wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Ale może rzeczywiście spróbuję zmienić foremkę

  3. Przepis warty wypróbowania ale czy możemy czymś zastąpić czekoladę albo w ogóle ją pominąć?

  4. O jeju wgląda obłędnie! Niebawem mam rocznicę ślubu – chyba upiekę mężowi, który jest miłośnikiem serników :)

  5. Zosiu, pytanko o ser. Czy uzywasz gotowego mielonego sera czy mielisz sama. Jesli gotowy to czy mozesz podpowiedziec jaki polecasz? Sernik wyglada bajecznie :-)

  6. Zosiu, za tydzień jadę do Rzymu. Kiedyś był post na temat restauracji i najlepszych lodów itp w Rzymie. Mogłabyś podesłać link?

  7. Zosiu ja uwielbiam takie serniki:) w niedzielę robiłam sernik bez pieczenia robiony z mleka pyszności:)

  8. “Everything she does is magic”!
    Dziś piekę wieczorem na niedzielne śniadanie;-),
    Pozdrawiam słonecznie,
    Marta:-)

  9. Zosiu, czy można ten sernik zrobić na kruchym spodzie? Jeśli tak, to jaki przepis polecasz?
    Pozdrawiam serdecznie!

  10. Hej Zosia!
    sernik zdecydowanie do wyprobowania:)))
    tym bardziej, ze w tym roku w Dreznie byl urodziaj jezyn… i zrobilam 15 sloikow dzemow bez pestek-miasz przetarty przez sito, nalewke i pomrozilam mussy jezynowe bez pestek w zamrazarce do lodow!
    Kocham jeżyny i ciesze sie na nie jak dziecko- tak samo jak na borowki amerykanskie:)

    Poza tym juz dawno chcialam podeslac Tobie przepis na sernik do wyprobowania od kolezanki z pracy.
    Sernik po upieczeniu wyglada tak jak w zalaczniku:

    http://1.bp.blogspot.com/-EB3ltGnaDao/Tvn-YzXgXcI/AAAAAAAABfA/WRMXuFY4MHg/s1600/sernik%2Bz%2525C5%252582ota%2Brosa%2B-%2Btalerzyk%2B3.jpg

    a tu sprawdzony przepis- niedawno przetlumaczylam, wiec wysylam w swiat- niech sluzy i smakuje:)
    Pomyslalam, ze pasuje do wpisu o serniku z jezynami- dlatego podsylam, choc sernik moze juz znasz. Dla mnie jest to nejlepszy z najlepszych:) no i efekt zlotej rosy!!! :))

    SERNIK ZŁOTA ROSA – przepis od Manueli z pracy

    SPÓD CIASTA:
    200 g maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    75g cukru
    75 g masła lub margaryny (wole masło)
    1 małej jajko lub odrobina mleka

    MASA SEROWA
    500g twarogu (niesłodkiego) z kubełka (w Pl użyłam Pilos z Lidla)
    8g cukru waniliowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 filiżanka oleju
    1 jajko
    2 żółtka
    100g cukru
    sok wyciśnięty z ½ cytryny
    ½ l mleka

    1.Ciasto zagnieść i w wyłożyć w tortownicy (Ć ok.26 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia
    2. Składniki na masę serową za pomocą miksera połączyć- masa jest bardzo PŁYNNA – niech Was to nie przeraża! Masę serową należy wylać na nieupieczony spód.
    3. Ciasto piec ok. 50 min 180-200°C- funkcja góra-dół a masa będzie sztywna
    4. Ubić dwa białka i do ubitego białka dodać 2 łyżki cukru.
    5. Na gorące ,sztywne ciasto ułożyć ubite białka z cukrem, dobrze wyrównać i piec jeszcze ok. 10 min w funkcji termoobieg 180-200°C – z uchylonymi drzwiami piekarnika- jak robię mały lufcik wkładając drewnianą łyżkę do gotowania- nie wiem czy jest to konieczne, ale przekazuje Wam oryginalny przepisJ

    WSAZÓWKI:
    Jeśli ma powstać złota rosa…. nie można przegrzać piekarnika i tym samym z ubitego białka zrobić ciemnej bezy. W ciągu tych 10 min ciasto musi lekko się zarumienićŕ zdjęcie.
    Następnie wyciągam ciasto i stawiam do chłodnego pomieszczenia! Kropelki rosy powinny pojawić się od godziny do kilku godzin! U mnie udało się dopiero za 3 razem! Właśnie wówczas jak wyjęłam ciasto jeszcze gorące z piernika!

    Ciasto po wystudzeniu najlepiej trzymać w lodówce! Ciasto zachowuje świeżość do 3 dni!
    Ale najlepiej zrobić ciasto wieczorem, rano przełożyć ostrożnie…aby nie sernik nie przeszedł zapachem blachy.

    Jeśli nie zależy Wam na kropelkach rosy a chcecie mieś klasyczna beze – pieczcie po prostu dłużej!

    SmacznegoJ
    Smakuje najlepiej do kawy lub herbaty – życzę radości z pieczenia i oczekiwania na złotą rosę.

  11. wygląda niebiańsko, a przepis wydaje się być naprawdę prosty :) dziś spróbuję go zrobić, ale z sosem malinowym i czekoladowym :)
    pozdrawiam :)

  12. Sernik to bezapelacyjnie moje ulubione ciasto. Ten wygląda obłędnie. Obowiązkowo jutro piekę.

  13. Zosiu, jeśli dam 1kg tego sera to ile mąki, czekolady i cukru, jajek, bez zmian???prosze cie również o odpowiedz skąd twoje podłogowe bialo-czarne kuchenne płytki???Pozdrawiam

  14. Nic specjalnego.. i ciągle ta biała czekolada w deserach. Mówiąc szczerze twoje przepisy umywają się do innych zamieszczanych na na prawdę super blogach..

    • Fajnosc przepisow Zosi polega na ich prostocie..Sa proste w wykonaniu, nie zabieraja duzo czasu, nie wymagaja mega zdolnosci kulinarnych ani wyszukanych skladnikow i sa pyszne…i chyba o to chodzi….
      Nie rozumiem twojej potrzeby zamieszczania niesympatycznego komentarza. Jesli nie odpowiadaja mi przepisy, po prostu przestaje odwiedzac ten blog i koncentruje sie na tych naprawde ‘super’ dla mnie. polecam te sama strategie.

      pozdrawiam.

  15. Sernik super, ale gdzie mozna kupic takie cudne krzesla? poluje na nie juz jakis czas. Dzieki za odpowiedz :)

  16. Zosiu sernik wygląda fantastycznie. Zrobię go w następny weekend ;) ps uwielbiam Twoje zdjęcia na instagramie.pozdrawiam ciepło z Poznania!

  17. Zosiu, czy mogłabyś mi napisać gdzie kupiłaś ten szklany pojemniczek z dzióbkiem, w którym na zdjęciu z wagą jest cukier? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

  18. wygląda pysznie! a ja serniki uwielbiam…! będę próbować w tym tygodniu. Tylko pytanie – jaki twaróg? Chudy, półtłusty czy tłusty?
    ja zwykle do moich serników daję półtłusty, ale chciałabym poradzić się Ciebie, jakiego użyłaś? :)
    Z góry dziękuję za odp.
    Kamila.

  19. Zosiu, właśnie skończyłam robić Twój sernik z jeżynami i z białą czekoladą oraz zmielonym twarogiem.

  20. Jeżyny zastąpiłam śliweczkami i płatkami kukurydzianymi, białą czekoladę dwoma serkami danio a zmielony twaróg biszkoptami z biedronki.

  21. Zosiu zrobiłam wczoraj Twój sernik i jest przepyszny! Został chyba moim ulubionym ciastem ;)

  22. Zosiu, ponawiam pytania moich poorzedniczek… Tworog mielisz czy dopuszzasz gotowe “wiaderka”, a jesli tak to jakie polecisz?:)

  23. Boski! Uwielbiam mokre, czekoladowe serniki, a ten wygląda idealnie :) Zosiu, jakiego twarogu użyłaś? Korzystasz z gotowych, już zmielonych? Moja babcia mawia, że to gwałt na serniku i zawsze każe kupować porządny, wiejski i mielić trzykrotnie – póki co się sprawdza, bo choć jestem lewa jeśli chodzi o pieczenie, to sernik wychodzi mi obłędny :) Polecam ten ser http://freedelikatesy.pl/twarog_poltlusty_bio_100g_nowak_dostawa_do_sklepu_wtorek.html

  24. Rewelacja, robiłam go w ciągu dwóch tygodni 5 razy :)
    Co prawda zamiast jeżyn używam malin z powodu łatwiejszej dostępności
    Takie przepisy lubię najbardziej, łatwe, szybkie, a przede wszystkim pyszne
    no i znam już jego proporcje na pamięć :D
    Oby więcej takich przepisów

    • o rany! Aż 5 razy! Nawet nie wiesz jak mi miło!

      Cieszę się niezmiernie, że przepis tak Ci się spodobał!

      Pozdrawiam gorąco i życzę udanej niedzieli!

      Zosia

  25. Witam,

    Zosiu/Dziewczyny czy sernik jest wilgotny i ciężki? Żadnego tłuszczo się nie dodaje? Lubie ciężkie, wilgotne serniki i ten na taki wygląda wiec chyba go zrobię :)

  26. Zrobiłam twój sernik wczoraj na imieniny mojego męża. Wszystkim bardzo smakował.
    Pozdrawiam

  27. Moja najlepsza przyjaciółka zrobiła go wczoraj dla mnie jako torcik urodzinowy za co bardzo dziękuję :* rewelacja, niebo w gębie , pyszny i słów mi brak zrobicie raz i będzie to Wasze ulubione ciasto !! :)

  28. Czy bialka nalezy najpierw ubic osobno i zoltka z cukrem tez osobno? Czy wszystko w jedna mise i tak krecic?

    • też sie nad tym zastanawiałam. Sernik właśnie wylądował w piekarniku, zrobiłam dokładnie wg przepisu, bez ubijania białek, dam znać jak go wyjmę:)

  29. DZIEKI!!!!!!!!!!!!
    od dłuższego czasu szukam przepisu na prawdziwy polski sernik krakowski, taki z dawnych czasów: ciężki, mokry,
    większości blogerów się wydaje, że jak będzie kruchy spód i kratka na wierzchu to Wiedeńczyk zamieni się w Krakowiaka,
    ten przepis spełnia moje oczekiwania ,
    na pewno upiekę go na święta i na pewno jest pyszny

  30. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia :) Jesteś moją inspiracją, piękne! Jeśli masz ochotę zajrzyj do mnie na bloga, będzie mi bardzo miło :)

  31. Pani Zosiu
    Mam pytanie dotyczące sernika z jezynami i biała czekolada czy do masy dodajemy cale jajka czy tylko żółtka a pozniej białka wiem ze w przepisie jest jajka i ani słowa o białkach ale nigdy jeszcze nie robiłam sernika w taki sposób
    Dziekuje za pomoc i życzę Wesołych Swiat xxx

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.