Skip to main content

*   *   * Tak. Jestem fanką wszystkich gęstych zup. Tylko jest jedna ważna sprawa, aby w smaku nie przypominały zupek dla niemowlaków, bo konsystencja jest bardzo zbliżona :-) Ale tak na poważnie, to zaskakujące, jak kilka przypraw potrafią podkręcić smak potrawy. Czy o tej porze roku też ratujecie się rozgrzewającymi zupami? Skład: 1 litr bulionu […]

Przed nami kilka dni do wigilii – jeżeli jeszcze zastanawiacie się nad świątecznymi potrawami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was kilka przepisów, które spotkały się z Waszym największym zainteresowaniem. Oto one: Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi z dodatkiem gruboziarnistej soli. Świetna alternatywa dla pieczywa. Nie wszyscy są zwolennikami świątecznego karpia, którego można śmiało zastąpić […]

*   *   * Dzisiejszy przepis na kulebiak pochodzi od mojej kochanej Teściowej, która przygotowuje go bezbłędnie i praktycznie z zamkniętymi oczami. Na wszystkich rodzinnych uroczystościach podawany jest z barszczem na prawdziwym zakwasie (taki, co stoi w kuchni pod przykryciem przez cały tydzień :-)). Tak bardzo go lubię, że tradycyjnie żegnając się dostaję paczuszkę zapakowaną na wynos […]

 *   *   * Nie ma Świąt bez pierogów! To nasze sztandarowe narodowe danie i to nie ulega wątpliwości. Od tych klasycznych z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem po ruskie okraszone grubymi skwarkami i porządną porcją kwaśnej śmietany. Uwielbiam je wszystkie, a najprzyjemniej jest jeśli możemy spotkać się przy stole i wspólnie […]

*   *   * Po kilku latach testowania przepisów na pizzę doszłam do rozwiązania, że są dwa istotne warunki, które rzeczywiście zaważą o jakości naszej domowej pizzy… i nie mówię to u sprowadzeniu specjalnego pieca :-) Pierwszy to typ mąki, która powinna być bardzo drobno mielona, praktycznie na pył. Posiada najwięcej glutenu i jest całkowicie wyczyszczona z […]