Skip to main content

Skład: 1,5 kg pokrojonej dyni gruszka 1 duża cebula ok. 2 cm świeżego imbiru 250 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka mielonego chilli oliwa z oliwek sól morska A oto jak to zrobić: 1. Pokrojone kawałki dyni umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do […]

Skład: podudzia z kurczaka (6-8 sztuk) sól morska 250 g jogurtu greckiego pesto: garść świeżych listków bazylii ok. 100 g startego parmezanu (może być dowolny żółty ser) garść prażonych orzechów włoskich (mogą być prażone migdały, pestki z dyni, słonecznika, pinii) 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska A oto jak to zrobić: 1. Podudzia […]

W moim Orłowie plaże stopniowo pustoszeją. Turystów już znacznie mniej a wszystko wskazuje na to, iż wakacyjny sezon możemy uznać za zakończony. Powracają lokalne twarze. Dzielne mamy odprowadzające swoje pociechy do szkoły, pare zagubionych studentów, którzy jeszcze nie pogodzili się z ropoczętym rokiem akademickim i starsze panie z jesiennymi bukiecikami. Słońca już znacznie mniej, a jak się pokazuje to łapie je […]

Dokładnie rok temu odwiedziłam Toskanię będąc w trakcie podróży poślubnej. Wracaliśmy akurat z wybrzeża liguryjskiego Cinque Terre i zmierzaliśmy do Sieny. Mijane po drodze wzgórza z gajami oliwnymi i malutkimi miejscowościami złożonymi z kilku gospodarstw idealnie przypominały mi kadry z filmu pt. ,,Pod słońcem Toskanii" (z pewnością oglądaliście). Piękno tej ziemi trudno jest opisać w kilku słowach. Nic więc […]

W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUK ku mojej uciesze natknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze z niezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw i ilustracje. W obecnym numerze trafiłam na ciekawą historię pt. ,,Kucharz z Przypadku". To historia mężczyzny, który mając w planach dwutygodniową wizytę po Warszawie, tak się zakochał, że pozostał, rozkręcił gruziński barek na […]

Skład: (przepis dla 2 osób) 3-4 kapelusze dużych kani świeżo zmielony pieprz sól morska masło do smażenia do podania: pieczywo na zakwasie A oto jak to zrobić: 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i usuwamy nóżki, tak by pozostały same kapelusze. Masło roztapiamy na patelni i smażymy kanie z każdej strony po 3-4 minuty. Doprawiamy świeżo zmielonym […]

Przepis dla 2 osób Skład: 6 płatów do lasagne ok. 150 g sera typu gorgonzola 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 2-3 plastry wędzonego boczku garść świeżych kurek sól morska swieżo zmielony pieprz ziołowy 1-2 łyżki masła do smażenia A oto jak to zrobić: 1. Oczyszczone i umyte kurki podsmażamy […]