Skip to main content

– Peperoncino, chili, jest najważniejsze w kuchni okolic Cosenzy – powiedziała mi Silvia Capella w Reggio di Calabria. – Wiem, że teraz można je znaleźć wszędzie, ale Cosenza to autentyczna stolica chili. – Peperoncino- powiedziała – świeże, suszone, w płatkach czy w proszku – to podstawowy składnik kuchni kalabryjskiej. Wszędzie można go spotkać – w […]

O tej porze roku warto zadbać o dodatkową dawkę witamin. Oprócz świeżych soków, które staram się codzienne przygotowywać (niebawem pokażę na blogu), coraz częściej komponuje sałaty zarówno z owoców jak i warzyw. Ażeby zaoszczędzić czasu, którego zawsze mi mało, raz na jakiś czas przygotowuję mieszankę sosu miodowego i nalewam go do butli po oliwie. Nie muszę w […]

W najbliższe wtorki zapraszam na kolejny cykl przepisów o nazwie: Całkiem zdrowo! Wszystkim zabieganym i zapracowanym postaram się przemycić do codziennej diety trochę ,,zieleniny". Spodziewajcie się dużej porcji wyciskanych soków, orzeźwiających koktajli, humusów i sałatek. Na początek proponuję pieczone warzywa, guacamole i ryż jaśminowy (stosowany w medycynie chińskiej jako składnik diety, podobno wzmacnia trzustkę i śledzionę, działa pozytywnie na żołądek i […]

Kurczak w pomarańczach. Z pewnością jest wiele wariantów tego dania. To wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i z czym chcemy go połączyć. W tym przepisie istotne jest to, aby kawałki kurczaka po usmażeniu zachowały swoją soczystość. A zatem w trakcie smażenia, skrapiam je sporą ilością soku z pomarańczy. Od niedawna odkryłam skrobie kukurydzianą, która […]

W tym roku św. Mikołaj mile mnie zaskoczył. Zazwyczaj chyba nie ma ze mną dużego problemu, bo książki (nie tylko te kulinarne) są dla mnie zawsze wspaniałym prezentem. Niemniej oprócz tych pięknych, ze zdjęciami potraw z najdalszych zakątków, znalazłam również opakowanie z 2 płytami, zatytułowane: ,,Bon Appétit. Soul Kitchen. France". Muzyka obłędna. Klasyki francuskiej piosenki z lat […]

Jestem tego zdania, że dziecko warto przyzwyczajać do różnych smaków już od pierwszych lat (oczywiście jeżeli Twój maluch nie ma żadnych przeciwwskazań). A zatem przygotowując różnego rodzaju zupy czy sosy, stopniowo wprowadzałam świeże lub suszone zioła. Dania w ten sposób nabierały wyrazistego smaku i przyznam, że daleko odbiegały od typowych miksturek dla dzieci, które z reguły […]

W okresie przedświątecznym kulinarne blogi przeżywają prawdziwe oblężenie i trudno się temu nie dziwić. Przepisy są wyjątkowo dopracowane a zdjęcia zachwycają! Wśród moich poszukiwań, natrafiłam na te poniżej – część z nich już nawet zdążyłam wypróbować. Sami zobaczcie, a może coś dla siebie znajdziecie :-) A ja wracam do moich wypieków, które już od jutra będziecie mogli oceniać. Miłej […]