Skip to main content

Z cyklu: Całkiem zdrowo. Krem z pieczonego czosnku z serem camembert

Skład:

4-5 ząbków czosnku

1 l bulionu drobiowego

ok. 4 średnich ziemniaków

1 mały por

4 cebulki dymki

1 szczypiorek

1 mały jogurt grecki

2 liście laurowe + 4 ziarenka pieprzu

oliwa z oliwek

sól i pieprz

do podania: ser camembert

A oto jak to zrobić:

1. Czosnek nacinamy (patrz na zdjęciu), umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 7-8 minut. Cebulkę dymkę, szczypiorek i por siekamy na drobne plasterki. 

2. W garnku o grubym dnie, podsmażamy na oliwie posiekane warzywa aż nabiorą złotego koloru. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbki pieczonego czosnku. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy jogurt grecki i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Krem podajemy gorący z kawałkiem sera camembert.

Follow my blog with bloglovin!

52 Odpowiedzi do “Z cyklu: Całkiem zdrowo. Krem z pieczonego czosnku z serem camembert”

  1. Zosiu apropos włoskiej kuchni… może jakiaś pyszna pizza na cieniutkim cieście …cytując moje baby: “pićia niam niam” …czekam ;)

  2. Ale apetycznie to wyglada, chyba musze wyprobowac, pozdrawiam Cie srdecznie Zosienko, I zycze milego Dnia!

  3. Zosiu, Twoja kuchnia jest przecudowna! MARZY MI SIĘ TAKA!! Iwidziałam Ciebie ostatnio na zakupach i wyglądasz świetnie! :-) Pozdrawiam serdecznie!!

  4. Mój Mąż nie jest wielbicielem czosnku (w przeciwieństwie do mnie). Napewno wypróbuje przepis, ale chyba nie 14 lutego :)

  5. Świetny przepis! Prosty i z pewnością pyszny, Zosiu:-)
    Kiedyś w moim mieście była świetna czeska hospoda,
    gdzie serwowali wyborną polewkę czosnkową, niestety miejsce od kliku lat nieczynne, a mnie od tego czasu nie udało się odtworzyć tego smaku. Teraz spróbuję zachęcona Twoją propozycją. Pozdrawiam serdecznie!
    Marta:-)

  6. Czosnek i ser camembert… to musi być pyszne! :) Niedługo wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  7. Zosiu,
    a skąd garnek – żeliwny? bardzo takiego szukam, ale wypróbowanego i dobrego:)

  8. Zosiu, mam dwa pytania
    1. czy mozna gdzies dostac taki przepiekny zestaw srebrny na sol i pieprz?
    2. co to za garnek (zeliwny w srodku). Jakiej firmy. jest cudny.
    wszytsko przepiekne.

    • Ten zestaw przywiozła mi Mama z Barcelony :)

      Ale za to podpowiem gdzie można kupić żeliwny garnek – IKEA

      Pozdrawiam gorąco!

      Zosia

  9. Zosiu, próbowałam już wielu Twoich przepisów i każdy okazał się strzałem w 10! Gratuluję kreatywności i wyczucia smaku!
    Co do kremu, który z chęcią przygotuję, mam pytanie odnośnie czosnku – czy po wyjściu z piekarnika należy go obrać? Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie z Krakowa.

    • Tak, tak koniecznie obieramy z łupin :) Zaraz dodam do opisu :)

      Pozdrawiam ciepło i dziękuję serdecznie za miłą wiadomość!

      Zosia

  10. Zosieńko nasza droga! Twoją zupę chyba zrobię mężowi- lubi zarówno czosnek jak i camembert!

    Z ciecierpliwością czekam na Twój przepis na walentynki! Koniecznie go zrobię w piątek! :))

    Pozdrawiam i miłego dnia! Natalia

  11. Gosiu powiedz proszę czy ten obrazek który stoi u Ciebie na blacie sama drukowałaś czy kupiłaś gdzieś ? Jesli kupiłaś to gdzie można taki upolować?

    Pozdrawiam :)

  12. wykorzystam ferie i przygotuję jutro na obiad ! :-)
    jestem pewna , że wyjdzie równie smaczny , jak Twój krem pomidorowy z gruszką :)

  13. Zosiu, opowiedz prosze dla ilu osob jest to porcja? Mam w sob gosci i musze wiedziec;) czy ser wrzucam w kawalku do zupy zeby sie rozpuscil czy ma ‘plywac’ na powierzni?;) podpowiedz prosze. I ile tego jogurtu dodac?

    • Hej hej! Porcja jest na 3-4 osoby, ser wrzucasz tuż przed podaniem.. oczwywiście wszystko zależy od sera, jeżeli dodasz dojrzały camembert, to szybko się rozpuści :-) (ale może również pływać na powierzchni). W składzie podałam 1 mały jogurt, ale najlepiej jak samemu ocenisz smak (jeżeli będzie zbyt gęsta, dodaję trochę mleka).

       

      Trzymam kciuki!

      Zosia

  14. Zosiu, może to trochę niemądre pytanie, ale… Skąd pochodzi okap kuchenny? :) Chciałabym do swojej kuchni kupić czarny, są takie w IKEI, ale nie wiem, czy dobre :)

  15. Zosiu, w życiu nie widziałam lepszego zdjęcia czosnku!:) Kucharka ze mnie jeszcze póki co marna, więc z przepisów korzystam rzadko, ale na bloga zaglądam stale, żeby nacieszyć oko Twoimi pięknymi zdjęciami:)

  16. Zosiu, już któryś raz zwracam uwagę na plakat/napis, który masz w ramce w kuchni. Mój chłopak jest Włochem i chciałabym mieć podobne u siebie w kuchni. Proszę, powiedz gdzie można takie cudo dostać :)
    Pozdrawiam,
    Dagmara
    p.s. uwielbiam twóje przepisy!!! Dzięki Tobie stawiam pierwsze kroki w gotowaniu :)

    • Witaj! To jest wyrwana strona z włoskiego Vouge`a.. niestety nie pamiętam numeru ;/ Ale może sama zrobisz taką grafikę?

       

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  17. Robi wrażenie! Spróbuję przygotować w najbliższym czasie. Dla mnie cykl “całkiem zdrowo” to jak najbardziej na tak!

  18. Witaj Zosiu
    Wlasnie jestesm w trakcie robienia tego kremu i mam pytanie czy jogurt dodaje do goracej zupy czy musze najpierw ja ostudzic? Pierwszy raz robie zupw krrm:)

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  19. Zosiu. Uwielbiam Twoje przepisy! Praktycznie codziennie z nich korzystam. Od jakiegoś czasu jestem również wielką fanką kuchni tajskiej. Czy nie skusiłabyś się na wypróbowanie jakiegoś tajskiego przepisu i podzieliła się nim z nami?:) Pozdrowienia!

    • Czemu nie ;-) Ja też ją uwielbiam!

      Coś wymyślę ;-)

      Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny!

      Zosia

  20. Dzień dobry,
    proszę o informację, jakiej firmy są płytki kuchenne na powyższych zdjęciach?

    Dziękuję za odpowiedź.

  21. A lot of thanks for each of your labor on this web site. My aunt delights in engaging in investigations and it’s really obvious why. Most of us notice all about the dynamic means you make rewarding steps via the website and as well welcome participation from some others on that area and our favorite princess is certainly learning a lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. You are conducting a tremendous job.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.