Skip to main content

Z cyklu: Całkiem zdrowo. Krucha tarta ze szpinakiem i kremowym sosem roquefort

Skład:

forma do pieczenia o średnicy 23 cm

kruche ciasto: 175 g mąki pszennej

125 g masła

1 łyżka wody

2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)

łyżeczka soli ziołowej

farsz: 2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)

2 jajka

1 ser feta

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego oregano 

1 łyżka pokrojonej papryczki chili

sól i pieprz

oliwa z oliwek

A oto jak to zrobić:

1.     Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2.     Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Następnie dodajemy partiami świeże liście szpinaku. W trakcie podsmażania dodajemy trochę oliwy z oliwek i doprawiamy suszonym oregano, pieprzem i solą.

3.     Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.

4.     W średniej misce łączymy pokrojoną fetę, podsmażony szpinak. Dodajemy jajka. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

5.     Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta układamy gotowy farsz. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15-18 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.   

Kremowy sos roquefort

Skład:

ok. 100 g sera pleśniowego roquefort (może być dowolny pleśniowy)

1/2 szklanki mleka

1 mały serek topiony (tzw. trójkącik)

A oto jak to zrobić:

1. Mleko podgrzewam w małym rondelku, a następnie dodaję sery. Całość mieszam, aż nabierzę gęstej konsystencji.

Follow my blog with bloglovin!

63 Odpowiedzi do “Z cyklu: Całkiem zdrowo. Krucha tarta ze szpinakiem i kremowym sosem roquefort”

  1. Muszę zrobić koniecznie. Moje smaki. Skąd ta świetna foremka? Niezwykle praktyczny kształt i kupię taką z ochotą. Pozdrawiam serdecznie.
    Ewa

    • No co ty, roboty tyle z tym co nic (wiem, bo robię mnóstwo tart, bardzo podobną do tej też). To chyba zależy jak kto się odżywia na co dzień, bo ja wszystkie składniki mam w lodówce – co najwyżej do sosu trzeba by dokupić ;) Szpinak co prawda nie świeży, ale mrożony mam – też doskonale sprawdza się w tarcie/ quiche. Taka tarta jest PYSZNA, na szybką przekąskę, zimną czy ciepłą – super :)

  2. Zosiu, wystawiasz na próbę moją silną wolę :P nie dość, że już za późno na takie smakołyki, to w dodatku jutro ścisły post :(
    Z pewnością spróbuję w czwartek.
    Ps. Przepis na ciasto ten sam, co do quiche lorraine?

  3. Wygląda wspaniale i na pewno równie wspaniale smakuje – koniecznie muszę wypróbować ten przepis..uwielbiam szpinak w każdej postaci!
    Pozdrowienia z Krakowa:)

  4. no i są! rączki do pomocy:)) pamiętam jak pisałaś, że nie możesz się doczekać kiedy te małe rączki będą pomagały:)
    pozdrawiam,
    Kasia

    • Nie jestem Zosią, ale wiem gdzie można zakupić taką formę: w sklepie aledobre.pl Niestety do tanich nie należy…Pozdrawiam! Ewa

      • Ewo, dziękuję za odp w moim imieniu :) Od dawna poszukiwałam takiej formy.. i rzeczywiście są dostępne, ale dość drogie. Tą swoją kupiłam zupełnie przez przypadek, będą teraz w Paryżu :)

        Pozdrawiam ciepło,

        Zosia

        • Ja też swoją przywiozłam z zagranicznych wojaży…z Londynu. Tarta wybornie wygląda! Powiem Ci w sekrecie Zosiu, że zamiast masła do kruchego ciasta do tart wytrawnych dodaję…smalec (o zgrozo!!!) Wtedy taką tartę należałoby umieścić w cyklu z zgoła innym, ale raz warto spróbować! Smak jest zupełnie inny! O niebo lepszy! Uściski! Ewa

          • Dzięki za wiadomość! Ja z kolei smaruję czasem olejem kokosowym :) Róniweż polecam :)

            Pozdrawiam ciepło,

            Zosia

  5. Zosieńko,ach pięknie uwielbiam szpinak myślę ze w sobotę tarta zagości u mnie w domu ale bez papryczek chilli :) mam pytanie wybieram się na wakacje nad morze dokładnie do Chłapowa czy możesz polecić jakieś fajne miejsca gdzieś w pobliżu??? :) pozdrawiam gorąco :):)

      • ser pleśniowy ze swoją zawartością tłuszczu jest raczej przeciwieństwem ‘całkiem zdrowo’…
        Ser feta również do najlżejszych i najzdrowszych nie należy ze względu na zawartość soli (i tłuszczu).
        Biała mąka i kostka masła dopełniają dzieła.

        Ale tarta pyszna w smaku.

        • I nie zapominajmy o serku topionym, tzw. trójkąciku! To dopiero samo zdrowie, nie pojmuję po co ten składnik? Przecież sery topione to najgorszy syf, a ludzie dają to dzieciom :/

      • Do tego biała mąka, i fakt bezsporny: to danie jest bardzo ciężkostrawne i mega kaloryczne..
        choć nie zmienia to tego ,że jest to po prostu pyszne!!!!

        • Całkiem zdrowo a nie nieskokalorycznie. Dla normalnych ludzi to jest zdrowe , nie każdy sie odchudza

  6. wygląda wyśmienicie, Zosiu czy doradzisz..? uda sie zastapic make na ciasto maka bez glutenu…?…Nie wiem czy dobrze pamietaj, ale chyba kiedys pisalas ze twoja córeczka byla na bezglutenowej diecie…??…czy po odstawieniu glutenu, organizm sie ustabilizowal,,? i czy teraz juz wprowadzilas jej gluten do jedzienie…?///…dziekuje bardzo
    Anna

    • a można zamienić mąkę na ciemną? Czy trzeba wtedy zmienić proporcje innych składników?

  7. Zosiu w dzieciństwie nigdy nie lubiłam szpinaku. Ta zielona papka nie mogła kojarzyć się zbyt dobrze:) Natomiast od paru lat go wręcz uwielbiam. Polubiłam w formie zapiekanki: makaron, szpinak i kurczak – mniam!
    Twoja potrawa wygląda bardzo smakowicie, jednakże trochę za mała ilość jak dla całej rodzinki:) Trzeba by chyba z 3 takie foremki. Swoją drogą fajna ta foremka.
    Pozdrawiam postnie dziś:)
    Monika

  8. Muszę koniecznie wypróbować! Robię podobną, ale bez przyprawiania ciasta ziołami i bez jajek do farszu. Następnym razem będzie wg Twojego przepisu.

  9. wygląda pysznie. nie wiem tylko czy ten przepis powinien być w cyklu całkiem zdrowo. mąka pszenna, masło i ser pleśniowy :(

  10. Zosiu,
    będzie cykl daily food diary?

    Wymyśliłam nowy cykl:
    co powiesz na cykl: potrawy z produktów sezonowych?
    Pozdrawiam!! :-)

    • ja to bym raczej wolala jak cykl” jak zdrowo schudnąć po ciązy” już niedługo roczek synka a ja nie mogę zgubic kg:(

  11. Zosiu, tarta na pewno smaczna, ale co w niej zdrowego? Mąka pszenna? Gluten? Ser topiony? Ser pleśniowy też najzdrowszy nie jest. Jedynym zdrowym składnikiem jest tu świeży szpinak.
    Gdyby to była mąką gryczana/orkiszowa miałby to sens w dziale “Calkiem zdrowo”.

  12. Zosieńko, a możne jakaś pomysł na zupę rozgrzewającą!!!Bo czas przeziębień :(:( Pozdrawiam!!!!

  13. Zosiu, podejmiesz wyzwanie cyklu: przepisy hm.. do 20 zł?
    Wszystko oczywiście udokumentowane w postaci rachunków ze sklepu? Cooking easier dla wielu ocznacza też cooking cheaper:)

    • dużo przepisów na tej stronce jest do 20 zł:)
      Samodzielne gotowanie jest tanie. Ważne jest tylko żeby raz na jakiś czas inwestować w podstawowe produkty które są może droższe ale starczają na dluuuuugo (takie jak oliwy, przyprawy, tahini, olej orzechowy itd..) Majac to w swojej spiżarni mozna zorbic masę pyszności nie wydając dużo pieniędzy. Ja bym chciala wlasnie taki post w ktorym Zosia przedstawila by produkty ktore zawsze u niej mozna znaleźć.
      U mnie jest to chilli (mroze w zamrazalce), oliwa, olej lniany, czosnek, kurkuma i kmin rzymski:)

  14. Widzę, że wszyscy domagają się zielonego na talerzu po zimie :) Ja również mam ostatnio ochotę na szpinak :) Chyba trzeba będzie zrobić podobną tartę.

    Zapraszam do siebie na koktajle, świetny pomysł na drugie śniadania :
    http://pani-mucha.blogspot.com/

  15. Właśnie jestem na świeżo po wykonaniu dania zgodnie z przepisem, co do foremki to ja zakupiłam zwykłą blachę , jeżeli chodzi o sam przepis to wszystko jest w porządku natomiast jeżeli będę robić to danie raz jeszcze to nie będę dodawać soli ani do ciasta, ani do szpinaku , ser feta daje bardzo słony posmak,który nie do końca moim zdaniem komponuje się z delikatnością szpinaku wolałabym żeby to danie było nieco łagodniejsze pod względem soli w smaku ale mimo moich uwag bardzo dobry przepis ;)

  16. Witam,
    chciałam zrobić taką tartę, ale na chwile obecną nie posiadam świeżego szpinaku… czy mogę zastąpić go mrożonym..???
    pozdrawiam:)

  17. Uwielbiam szpinak. Ciekawy pomysł z podłużną tartą zazwyczaj robię okrągłe. Będzie trzeba tylko znaleźć odpowiednią foremkę :)

  18. Przepyszna tarta :) w prawdzie moja wygladala troszeczke inaczej niz ta na zdjeciach ale rewelacja. Na zimno rowniez pychaaaa :) dziekuje za przepis :) A dzis zajadam sie tarta na slodko- bez pieczenia ;)
    Pozdrawiam Zosiu.

    • Bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu :) Dziękuję serdecznie za wiadomość i pozdrawiam,

      Zosia

  19. Przepis cudownie prosty, a tarta pyszniutka <3 trochę sos zmodyfikowałyśmy na inny serek, ale jesteśmy z Przyjaciółką zachwycone :) dziękuję :)

    • To ja dziękuję za wiadomość i wypróbowanie :-) Bardzo się cieszę, że Wam smakowało!

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  20. Miło zerknąć na Pani stronę.
    Wypróbowałam przepis wykorzystując okrągłą formę, bo nie rzecz w w kształcie formy i zawrotności ceny blaszki… Mam jedną uwagę: użyłam całej fety, co okazało się zgubne, bo wyszło s t r a s z n i e słone i myślę nad modyfikacją na domowe potrzeby. Choć nie liczę kalorii, zauważyłam że to mega bomba…
    Do jakichkolwiek ciast potrafię stosować otręby, czy zmieloną kaszę gryczaną, rezygnując z części mąki pszennej.
    Aha, szykuję się do tarty gruszkowej… :)
    Pozdrawiam.

  21. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  22. Many thanks, Ive now lived searching for details about this specific subject matter for some time next yours may be the furthermost Ive dug up till at the moment. Except, i beg your pardon? happening regards towards the

  23. Robiłam wszystko według przepisu i tarta nie wyszła za dobra- średnie ciasto i za słona. Pierwszy raz zawiodłam sie na Pani przepisie, ale mam nadzieje ze ostatni :)

    • hmm, to bardzo mi przykro :(. Liczę że może coś słodkiego wyjdzie lepiej :-)

      Pozdrowienia,

      Zosia

  24. Tarta jest przepyszna! Idealnie dobrane smaki tworzą coś niesamowitego! Prosta w przygotowaniu :) Lekko słonawa, ale sos serowy załatwia sprawę. Myślę, że nie raz ją zrobię!

  25. Cześć! Masz śliczne zdjęcia w tym wpisie – gratuluję. Podoba mi się również pomysł na Kremowy sos roquefort, który zapewne doskonale uzupełnia jej smak, chyba wypróbuję :-)

  26. dziewczyny, czy któraś z was robiła tą tartę w tradycyjnej formie do tarty? Proporcje sie nie zmieniają?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.