Skip to main content
12 października 2013

Everyday cooking No. 5

  Dzisiejszy przepis, to efekt mojego ostatniego eksperymentowania w kuchni. Już od dłuższego czasu miałam ochotę na domowego hamburgera. Zrezygnowałam jednak z dużej i puchatej buły na rzecz kiełków ze słonecznika i świeżych pomidorów. Co prawda, nie wszyscy domownicy podzielali mój entuzjazm, ale dla mnie to miła odmiana od klasycznych obiadów. 

Skład: ok. 1,5 kg świeżej dyni 1 duża cebula 1-2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1.5 l bulionu (własnej produkcji) 1 gałązka świeżego rozmarynu Baziółka 2 duże gruszki 150 ml jogurtu greckiego  1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól morska do podania: gęsta śmietana + ocet balsamiczny + świeże listki rozmarynu A oto jak to zrobić: 1. […]

   Są takie miejsca w Polsce, które po wielu latach z przyjemnością odkrywam na nowo. Zapewne dlatego, iż jako dziecko nie byłam w stanie w pełni dostrzec uroków tychże miejscowości w trakcie rodzinnych wypadów. Może również i dlatego, że od tego czasu trochę lat minęło, a one zmieniły się nie do poznania, zachowując przy tym nadal swój autentyzm. Dzisiaj chciałabym […]