Skip to main content
26 kwietnia 2011

Country kitchen.

.. ledwo święta minęły, a ja już rozmyślam o Majówce na prawdziwej wsi … i  pewnie w tych rozmyślaniach nie jestem sama. Ażeby umilić te kilka dni dzielące nas od ,,długiego majowego weekendu", poniżej załączam kilka kuchennych propozycji-większość o charaketrze rustykalnym. A już jutro zapraszam na chłodnik ze świeżych ogórków.

   Jeżeli jesteśmy zmęczeni po niedzielnych, rodzinnych obiadach złożonych z trzech, a czasem nawet  z czterech dań + deser, to proponuję na dzisiejszy posiłek, wyjątkowo prosty i szybki w przyrządzeniu przepis na makaron carbonara. Ja osobiście, przyrządzam go najczęściej, gdy się zupełnie nie spodziewam gości, a akurat dziwnym trafem mam resztki boczku w lodówce, lub […]

   Z myślą o wszystkich tych, którym chwiliowo brak pomysłu na obiad, kolację, posiłek w pracy i w domu. Na babskie pogaduchy, obiad rodzinny, kolacje we dwoje i w pojedynkę – na każdą okazję i jej brak. Co więcej, zaryzykuję i powiem, że śmiało możecie podawać swoim mężom, chłopakom, synom i komu tylko chcecie… Składniki […]

   Kuchnia Dalekiego Wschodu, znana kiedyś tylko narodom azjatyckim, dziś zyskuje popularność w każdym, nawet najdalszym zakątku Polski. Dla mnie osobiście, zdecydowanie trudniej jest odnaleźć tradycyjny bar mleczny, niż małą dziupelkę w której zawsze uśmiechnięty Azjata, łamaną polszczyzną poleca swoje potrawy.   Nie zapomnę, gdy w czasie krótkiego pobytu w kraju Dalekiego Wschodu, zamówiłam zupełnie nieświadomie 3 […]

14 marca 2011

Lunch time !

  Odkąd zaczęłam pracować, zdałam sobie sprawę jak niezwykle trudno jest dzień w dzień, przygotowywać przyzwoite drugie śniadanie. Niestety nie należę do tych osób, które notorycznie mają zestawy pudełek śniadaniowych, a w nich – rzecz jasna w każdym z osobna – ryż z warzywami, warzywa na parze, grillowaną pierś z kurczaka. A w oddzielnym słoiczku po dżemie wiśniowym, […]