Skip to main content

Tost ze smażoną cukinią, szynką i serem mozzarella.

Skład:

Przepis na 1 tost

3 plastry sera mozzarella

3 kromki pieczywa tostowego

1 dojrzały pomidor (pokrojony w drobną kostkę)

1 plasterek szynki

1 łyżka posiekanej pietruszki

4 podłużne plastry cukinii 

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego

1/4 łyżeczki tymianku

szczypta soli i pieprzu

listki bazylii do dekoracji

A oto jak to zrobić:

1. Do małego naczynia nalewamy oliwę, ocet balsamiczny, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy marynatę.

2. Cukinię kroimy na cienkie, podłużne paski i smażymy na rozgrzanej patelni skraplając marynatą.

3. Na pierwszej kromce pieczywa, umieszczamy podsmażone plasterki cukinii oraz plasterek szynki. Przykrywamy kolejną kromką chleba i kładziemy na niej plasterki sera mozzarella oraz pokrojone pomidory. Posypujemy pietruszką, skraplamy marynatą i przykrywamy trzecim tostem. W ostateczności wyjdzie nam potrójny tost, który smażymy na patelni na małym ogniu, pod przykryciem ok. 3-5 minut. Przed podaniem możemy udekorować listkami bazylii.

Komentarz: Pieczywo tostowe, możemy wcześniej podgrzać w tosterze, a następnie układać na nim produkty i smażyć. Możemy również wykorzystać drobno posiekaną czerwoną cebulę, kiełki soi, szczypiorek bądź smażony bakłażan.

.

Kroimy cukinię na cienkie plastry.

Podsmażamy plastry cukinii na patelni.

Skraplamy marynatą nasz tost.

.. i układamy warstwami produkty (ser mozzarella z pomidorami i pietruszką oraz podsmażona cukinia z plasterkiem szynki), a następnie smażymy nasz tost na patelni pod przykryciem, ok. 3-5 minut.

Efekt końcowy!  Bon appetit!

 

48 Odpowiedzi do “Tost ze smażoną cukinią, szynką i serem mozzarella.”

  1. oh, jak rany, ostatnio robiłam Twoją kanapkę z pomidorami i mozarellą, to teraz muszę te tosty. Brzmi i wygląda to wszystko przepysznie.

  2. Zosiu, bardzo podoba mi się Twój blog, Kuchnia to moja miłość, uwielbiam przygotowywać nowe posiłki:) Na Twoim blogu znalazłam kilka ciekawych inspiracji, za co chcę Ci podziękować:) Oprócz tego chciałam zauważyć, że śliczna z Ciebie Dziewczyna posiadająca niezwykłe wyczucie stylu (co zauważyłam na podstawie niewielu Twoich zdjęć, zamieszczonych na blogu). Pozdrawiam serdecznie, z niecierpliwością czekam na kolejne wspaniałe przepisy. Agnieszka

  3. Pani Zosiu!Jak zwykle wspaniale :)zaczynam być uzależniona od Waszego bloga :)tak trzymać!!!!

    p.s świetny kolor paznokci, jaki to lakier??nie wspominajac o poprzednim kolorze, który był uroczy!

    pozdrawiam z zachmurzonego podkarpacia

  4. Witaj, Czy wszystkie przepisy są z twojej głowy? a może inspirujesz się innymi? Ja np. czasem coś zobacze, ale nigdy nie robię tak samo tylko zmieniam wg mojej głowy:)

  5. chyba nieco przestraszyły Cię nasze prośby o pokazanie swoich stylizacji, bo pokazujesz nam tylko swoje dłonie
    i oczywiście wspaniałe przepisy z których korzystam ku uciesze rodzinki.

  6. Świetny przepis na śniadanie lub kolację,na pewno w najbliższym czasie z niego skorzystam! ;)

    Miłego dnia! ;)

  7. Hej!!Zosiu ja też robię często tosty, ale moje składają się tylko z chleba, szynki i sera. A tu takie cuda! Dziękuję, że pokazałaś inny sposób na zrobienie takiego łatwego posiłku..Pozdrawiam Magda:))

  8. super pomysł na tą smażoną cukinię, dotychczas eksperymentowałam jedynie z tradycyjnymi dodatkami jak ser żółty, szynka, pieczarki, papryka :) zawsze przyda się jakoiś nowy pomysł ;)
    Pozdrawiam Trójmiasto!

  9. Zosiu, jak ja polubiłam ten Twój blog :) Sama uwielbiam przesiadywać w kuchni i pichcić, ale Ty mnie zainspirowałaś do sprawienia, by gotowanie było jeszcze przyjemniejsze…
    Przybory kuchenne, których używasz są prześliczne, takie ciepłe, kolorowe i domowe. No i sposób dekorowania potraw, którym wcześniej się nie przejmowałam – dzięki temu jedzenie wygląda jeszcze smaczniej!
    Czekam na kolejne wpisy, no i niech częściej na zdjęciach pojawia się Twoja uśmiechnięta buzia:)

  10. Hej Zosiu!!
    I kolejna smakowita propozycja :D
    Swietny pomysla na “wykrzesanie” odrobiny szalenstwa z (nie oszukujmy sie) niezbyt szlachetnego pieczywa tostowego ;) Chyba uracze ta potrawa gosci, ktorzy wpadaja wieczorem. Ciekawe czy dadza rade przegryzc sie przez wszystkie pietra tej kanapki na raz :P
    Pozdrowienia :)

  11. A, i jeszcze jedno: nie wiem, czy kulinarne rady dzialaja w dwie strony, chcialam jednak powiedziec, ze jako przekaska na rozne okazne doskonale sprawdzaja sie koreczki z suszonej sliwki owinietej szynka typu parmenska (jesli nie ma akurat dostepu do tego rarytasu to dobrze kiedy szynka jest slona i mocno uwedzona, np. schwarzwälder Schinken itp.).
    Milego dnia ;)

    • Znam ten przepis doskonale i też bardzo często stosuję ;-) dzięki za komentarz! Z pozdrowieniami,Zosia.

  12. Rewelacja.
    Modny literowy design zawitał nawet do kuchni;-) Świetny pomysł!!
    Pozdrawiam!

  13. Zosiu, mam jeszcze jedeno pytanie. Ponieważ mieszkam w malym mieszkanku i nie mam piekarnika, tylko kombiwar. Czy masz tez kombiwar i znasz przepisy przygtowane specjalnie do tego mini piekarniczka? :)

    • Niestety, mam tylko piekarnik. Przyznam, że nigdy nie słyszałam o tzw. Kombiwarze…

  14. Zosieńko, jeżeli Cię nie urazi sugerowanie czegokolwiek bo tak naprawde nie można się “przyczepić” do Twoich przepisów bo są…po prostu świetne, to ja bez kompletnego braku czasu studentka medycy chciałabym prosić o jakies “studenckie” przepisy, zwłaszcza ze zaczyna się sesja. Czy znasz jakies dania “NA JUŻ” szybko i smacznie, bez konieczności kupienia “skoplikowanych” składników, po które trzeba jechać na drugi koniec miasta do almy???:)
    Czy mogłabyś spełnić moją prośbę;) i zrobić post o studenckim jedzonku??:)
    PS. Przepis na spagetti który wczesniej podałaś jst idealny do mojej prosby, wieeecej takich:)

    • chodzi mi głównie szybkie,pożywne obiadki;)
      bo wiadomo ze sudenci w czasie sesji wrzucają w siebie zazwyczaj fastfoody, co nie kończy się dobrze

    • Dobrze! Postaram się na dniach coś przygotować specjalnie z myślą o Studentach.. sama jeszcze posiadam ten status, co prawda podyplomowe, ale zawsze się liczą :) Pozdrawiam! Zosia

  15. Pomysl z tostem dosc prosty, jednak dodatki sprawiaja ze wznosi sie ponad przecietnosc sandwicha z gouda i szynka polanym ketchupem.

  16. a ja się miałam iść uczyć i zobaczylam te rosty.! Zgłodniałam i nici z nauki ;D Heh.;P Muszę się przezwyciężyć .

  17. Zosieńko, wczoraj zrobiłam Twój krem z pomidorów i spagetti carbonara. Moja rodzina była zachwycona! Nawet brat, który zawsze się śmieje, że po moim gotowaniu ma problemy żołądkowe, powiedział, że fantastycznie mi się to udało! To wszystko dzięki Tobie! Dziekuję i pozdrawiam!

  18. Kochana Zosiu! Uwielbiam twoje przepisy, tosty oczywiście zrobię, ale bez szynki, bo jestem wegetarianką ;)
    Miałabym to Ciebie także prośbę, czy mogłabyś polecic jakis sprawdzony przepis na sos spagetti? Wiem, że potrawa taka już właściwie “codzienna” jednak mój sos wymaga dopracowania. Niejednokrotnie muszę dosypywac proszkowaną chemię, bo zrobiony z pomidorow z puszki, z dodatkiem przecieru, jest albo za malo wyrazisty, albo kwasny :( Z góry dziękuję :) pozdrawiam i trzymam kciuki abyś miała dużo chęci do pisania tutaj, bo jestem już uzależniona od waszego bloga i twoich przepisów! Pozdrawiam ;*

  19. Zosiu, Twoje kulinarne cudeńka są wspaniałe. Widać, że lubisz gotować i sprawia Ci to przyjemność ;). Bardzo często przeglądam Waszego bloga i muszę powiedzieć, że to bardzo miłe zajęcie ;). Mam do Ciebie pytanie. Jeśli już padło, to przepraszam, że powielam. Czy masz może sprawdzony przepis na pizzę? Jest ich sporo, a pizzę będę robić pierwszy raz i nie wiem, który będzie najlepszy.
    Pozdrawiam serdecznie! ;-)

  20. Zosiu, zdradź mi sekret. Jak przy tylu wspaniałych pysznościach można zachować świetną sylwetkę, którą niewątpliwie posiadasz. :)

  21. ZOSIU: FAJNE POMYSLY I FAJNE ZDJECIA,POWODUJACE,ZE SIE CHCE ZJESC TO CO NA NICH JEST. I PYTANIE Z NIMI ZWIAZANE: JAKIM APARATEM ROBISZ ZDJECIA?

  22. Właśnie robię szaszłyki z poprzedniego przepisu. Niestety w piekarniku, gdyż o tej porze (i pogodzie) grill byłby niemożliwy w użytku. Tak czy inaczej proszę o trzymanie kciuków :)
    Wspaniałe przepisy Zosiu. Dziękuję, że dzielisz się tym z nami. Pozdrawiam serdecznie

  23. Zosiu dzisiaj rano moja żona zrobiła mi tosty z w/w przepisu i muszę powiedzieć że są rewelacyjne, smaczne a co najważniejsze łatwe w przyrządzaniu, i już sam się nauczyłem robić :)
    pozdrawiam Marioo

  24. Kochana Zosiu!
    zamiast tostów wzięłam dzisiaj trzy kromki chleba,które najpierw przypiekłam lekko w tosterze.Danie wyszło rownież wspaniale!Do tego, do picia czerwony barszczyk.Pycha!

  25. zagłębiam się w internetowym świecie przepisów by znaleźć te najlepsze ;-) U Ciebie Zosiu zabieram prawie wszystkie, to pewnie przez te cudne zdjęcia. Polecam mój ranking na http://www.wysmakuj.pl – Twoje przepisy mają zwykle najwyższe noty :D

  26. Mam dopiero 13 lat i kocham gotować i piec przeróżne rzeczy choć wymyślanie przepisów nie idzie mi najgorzej to często robię przepisy z tego bloga (tosty pyszne). Mogłabyś mi podać przepis na pyszne ciasto owocowe?

  27. Hi there! My name is www and When I just wanted to say your blogging site is great! It really is amusing because I use to have a blog site that almost had an identical website url: https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/tost-ze-smazona-cukinia-szynka-i-serem-mozzarella/ mine was only a few characters different. Nonetheless, I’m a big fan of your site and if you at any time would like a guest post make sure you email me at: sitab@op.pl. I absolutely adore writing! Kindest regards www

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.