Skład: kilka gałązek kwiatów czarnego bzu (6-8 sztuk) ciasto naleśnikowe: 1 jajko 3 łyżki mąki 50 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1 łyżka likieru limoncello (opcjonalnie) do smażenia: olej roślinny do podania: cukier puder otarta skórka z cytryny lub syrop klonowy (opcjonalnie) A oto jak to zrobić: 1. Jajka dokładnie mieszamy z mąką i mlekiem. […]
Wpisy w kategorii: Desery
Cappuccino na lodzie z sokiem pomarańczowym i listkami świeżej melisy. Na letnie orzeźwienie!
Skład: (przepis na 2 porcje) 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs 100 ml wody 4 łyżeczki brązowego cukru 1 szklanka kruszonego lodu 400 ml schłodzonego mleka 3,2 % 50 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy do podania: listki świeżej melisy + posypka brzoskwiniowo – pomarańczowa A oto jak to zrobić: 1. Kawę rozpuszczamy w zimnej wodzie. […]
Krucha tarta z puszystym musem truskawkowym // Shortcrust tart with strawberry mousse
* * * Za nami pierwsze dni lata. Pogoda dopiero dzisiaj pozwoliła na chwilę oddechu na trawie. Zapach jaśminu, smak czarnego bzu w połączeniu z truskawkową tartą mam nadzieję, że wprawi Was w dobry nastrój. Udanego weekendu! Zosia Skład: (forma o średnicy 28 cm) 150 g mąki 120 g schłodzonego masła 25 g cukru pudru 1 […]
Zupa truskawkowa z winem i truskawkami w białej czekoladzie // Strawberry soup with wine and strawberries in white chocolate
* * * Dojrzałe w słońcu truskawki i gorąca biała czekolada to wspaniałe połączenie! Przepis koniecznie na liście do wypróbowania w letnie popołudnie! Skład: (przepis na 2-3 osoby) ok. 600 g świeżych truskawek ok. 300 ml wody garść świeżych liści mięty sok z 1 cytryny 1 lampka różowego wina 2 łyżki brązowego cukru szczypta kardamonu do podania: 1 […]
* * * Parę dni temu, napisała do mnie dziewczyna (1 klasa gimnazjum), że potrafi już z pamięci upiec moje ciasto cytrynowe. Należy ono do Jej ulubionych przepisów, gdyż jest niezwykle proste w przygotowaniu :-) Jednocześnie podsunęła mi myśl, żeby opublikować taki przepis w którym możemy wykorzystać większość sezonowych owoców (truskawki, brzoskwinie, jagody, agrest, porzeczki lub śliwki) i zabrać na piknik. Mam zatem nadzieję, […]
* * * To chyba jeden z najbardziej przydatnych deserów na najbliższe miesiące. Kruche ciasto, krem i obfita garść owoców! Dotychczas do większości tart dodawałam mieszankę serka mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą. Tym razem polecam kruche tartaletki z lekko zmodyfikowanym przeze mnie crème pâtissière. Zazwyczaj dopiero w ostatniej chwili nakładałam owoce na warstwę kremu – przy tej wersji, dekoracje owoców […]
* * * Dzień Dziecka nie może obyć się bez lodów! To taka mała tradycja, którą kultywował w dzieciństwie mój Tata. Ograniczenia w ten dzień przestawały istnieć – rekordy zbliżały się do (bagatela) 14 gałek! Dzisiaj z pewnością też będziemy się licytować, ale przy tej okazji chciałabym podzielić się z Wami łatwym i dość efektownym […]
Dla Ciebie, Mamo ♥ Panna Cotta z truskawkami i polewą z białej czekolady // For you, Mom ♥ Panna cotta with strawberries and white chocolate frosting
* * * Jeszcze nie tak dawno, wczesnym rankiem zrywałam się na nogi i wspólnie z moim młodszym bratem przygotowywaliśmy słodkie śniadanie na Dzień Matki. Była laurka, bukiecik kwiatków zerwanych z ogrodu i nasze wesołe miny! Czas tak szybko płynie i ani się nie spotrzegłam, że to dziś też jest i moje święto! Bycie Mamą to najcudowniejsza […]
* * * Nie ma lata bez lemoniady. Uwielbiam ją przygotowywać. Napełnianie wielkich dzbanków sezonowymi owocami, świeżymi ziołami i kostkami lodu, sprawia mi ogromną przyjemność. W dzisiejszym przepisie do jej przyrządzenia potrzebny jest świeży rozmaryn, który karmelizuję z cytryną i rozcieńczam z wodą. Zapach jest wspaniały!
* * * Piątkowy wieczór. Chwila zasłużonego oddechu po całym tygodniu. Pachnie świeżo zerwany bez. Kompot z rabarbaru jeszcze ciepły, a z domowego ciasta ubywa z wierzchu kruszonka. Nikt z nas już się nie śpieszy. Czas na wspólne rozmowy, uśmiechy. Otuleni w kocu będziemy czekać w ogrodzie na gwiazdy. Dzisiaj święto zimnej Zośki, ale od […]
* * * Maj to dla mnie najpiękniejszy miesiąc w roku! Pachnie bez, kwitną kasztany – wszystko na nowo odzyskuje swoją witalność. To również miesiąc w którym sporo mich bliskich ma swoje święto (począwszy od imienin mojego brata, urodzin i imienin moich bliskich przyjaciół oraz wyczekiwany Dzień Matki). Te dni staram się najczęściej uhonorować czymś słodkim. Dzisiejsza propozycja deseru nie wymaga specjalnych zdolności ani […]
* * * Mam nadzieję, że moja dzisiejsza tarta ucieszy wszystkich miłośników tego wspaniałego duetu – czekolady i karmelu. Czasem można stracić dla nich głowę!
Kiedy byłam dzieckiem pomysł łączenia gorącego ciasta wyjętego prosto z piekarnika ze szklanką letniego mleka był najwspanialszym pomysłem, jaki można było sobie zamarzyć na śniadanie. Mama od czasu do czasu piekła nam takie cuda specjalnie na sobotnie poranki, które leniwie przeciągały się aż do południa, do bajki Disney'a (z tego co pamiętam leciała na ,,jedynce"). Świat wydawał […]
Mazurek orzechowo-migdałowy z miodem na kruchym spodzie // Easter Recipes: Nut and almond shortcrust tart with honey
* * * ,,Jest wspaniały – podaj mi konieczne przepis!" Właśnie to usłyszałam od mojej Przyjaciółki, która niespodziewanie odwiedziła mnie w ciągu dnia. Byłam akurat w ferworze pieczenia mazurków na bloga – kuchnia zasypana mąką, bakalie porozgniecane na ziemi i dwa psy nerwowo węszące, co by tu ukradkiem zjeść! Myślami byłam tylko przy robieniu zdjęć i ustalaniu proporcji, tak by […]
Przepisy na Wielkanoc: Wilgotny sernik z białą czekoladą i domowym lemon curd // Easter Recipes: Moist cheesecake with white chocolate and homemade lemon curd
* * * Przed nami jeden z najpiękniejszych okresów w roku – wiosna! Moja ogrodowa forsycja już zakwitła, a liście tulipanów dawno przedarły się przez grubą warstwę ziemi. Czas na wiosenne porządki i świąteczne przygotowania. Jak co roku będę piekła babkę czekoladową, karmelową i zagniatała kruche ciasto na mazurki. W najbliższych dniach postaram się podzielić z Wami kilkoma nowymi […]