Skip to main content

* * * Panna cotta to dla mnie jeden z najprostszych i jednocześnie najefektowniejszych deserów jakie potrafię zrobić. Po za tym uwielbiam mleczne desery, które dzięki zawartości mleka dostarczają nam wiele składników odżywczych potrzebnych do naszego prawidłowego funkcjonowania (wapń, białko oraz witaminę D). W połączeniu z domową konfiturą z morelek doskonale nadaje się letni podwieczorek.

  * * * Każda okazja do przygotowania czegoś słodkiego jest dobra! A tak się składa, że jutro – 30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Co zatem powiecie na delikatny sernik na zimno, bez cukru, jajek i pieczenia? Za to z białą czekoladą, lemon curd i zieloną galaretką. Myślę, że na letnie weekendy w sam raz!    […]

* * * Przyznam szczerze, że do publikacji tego wpisu przygotowywałam się kilka tygodni. Założenie było bardzo proste – jak najlepiej i najprościej pokazać Wam przepis na domowe lody, nie korzystając przy tym z maszyny do lodów.  Z satysfakcją mogę napisać, że są to jedne z lepszych lodów jakie jadłam. Radość jaka towarzyszy nam przy nałożeniu […]

* * *  Kiedy przygotowywałam listę swoich ulubionych przepisów z których korzystam na co dzień to kruche ciasto znalazło się w pierwszej piątce. Uwielbiam je zagniatać, łączyć z owocami i podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Porzeczki to mój powrót do dzieciństwa. Z łyżką cukru, jedzone w małych salaterkach na drzewie – najlepiej! Skład: […]

* * * Co tu dużo pisać – uwielbiam słodkie śniadania! Z dobrą książką, muzyką w tle i świeżo zerwanymi kwiatami. Małe drobiazgi a cieszą niezwykle! Szczególnie w niedzielne poranki, kiedy wszyscy możemy zasiąść wspólnie do stołu.  Skład: (przepis dla 2 osób) 150 ml mleka 1 mała chałka 1 jajko cukier puder do posypania 250 g świeżych truskawek […]

Skład: kilka gałązek kwiatów czarnego bzu (6-8 sztuk) ciasto naleśnikowe: 1 jajko 3 łyżki mąki 50 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1 łyżka likieru limoncello (opcjonalnie) do smażenia: olej roślinny do podania: cukier puder otarta skórka z cytryny lub syrop klonowy (opcjonalnie) A oto jak to zrobić: 1. Jajka dokładnie mieszamy z mąką i mlekiem. […]