Skip to main content

* * * Przed nami jeden z najpiękniejszych okresów w roku – wiosna! Moja ogrodowa forsycja już zakwitła, a liście tulipanów dawno przedarły się przez grubą warstwę ziemi. Czas na wiosenne porządki i świąteczne przygotowania. Jak co roku będę piekła babkę czekoladową, karmelową i zagniatała kruche ciasto na mazurki. W najbliższych dniach postaram się podzielić z Wami kilkoma nowymi […]

Im jestem starsza, tym bardziej doceniam drobne przyjemności. Zapach parzonej kawy. Dobre czasopismo. Dokończenie rozdziału ulubionej książki, rozmowa z przyjaciółką od serca czy znalezienie czasu na domowe ciasto. Takie małe przyjemności, dzięki którym nasza codzienność jest piękniejsza. Przed nami weekend więc mamy ku temu okazję :-)

Kawa powoli sączy się z ekspresu. Gorące mleko czeka na stole, a w piekarniku ciasteczka zbożowe nabierają złocistego koloru – taki planuję sobotni poranek. Przepis jest jak zwykle prosty – wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciastka pieką się niesłychanie szybko (jedynie 12-15 minut). Nie zawierają mąki ani cukru (jeżeli ktoś […]

* * * Jest wiele deserów które z pewnością planujecie przygotować dla swoich najbliższych. Nie ulega wątpliwości, iż te wykonane samemu sprawią największą przyjemność. Jeżeli jeszcze wahacie się nad ostatecznym wyborem to polecam sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami. Jest bardzo lekki i delikatny w smaku. Nie wymaga dużych umiejętności, warto jedynie pamiętać, że potrzebuje […]

* * * To bez wątpienia przepis z którego jestem bardzo dumna. Nie znam się na cieście drożdżowym i są to moje pierwsze kroki. W moim domu najczęściej piekło się kruche ciasta, biszkopty lub desery z tego co było akurat pod ręką. Istnieje sporo porad i wskazówek jak sobie radzić z ciastem drożdżwoym … po tym przepisie, wiem […]

Dobra gatunkowo czekolada to produkt o gładkiej konsystencji i intensywnym smaku. Zawiera w swoim składzie miazgę kakaową, masło kakaowe i cukier. Obecnie na rynku mamy tyle różnorodnych produktów zawierających czekoladę, że czasami mają one już niewiele wspólnego z pierwotnym smakiem oryginalnego ziarna kakaowego. Tym samym przyrządzone domowe desery też się nieco różnią w smaku. W dzisiejszym […]

Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólnym dekorowaniu. Kto chętny na wypróbowanie przepisu? Z przyjemnością obejrzę Wasze dzieła na instagramie – możecie otagować swoje zdjęcie @makecookingeasier_pl Miłego czasu przy pieczeniu! * * *