Ricotta dzięki delikatnemu smakowi i konsystencji jest serem często używanym w kuchni włoskiej. Najczęściej stanowi jeden z podstawowych składników w słodkich i słonych tartach, zapiekankach, pierożkach i makaronu cannelloni. W dzisiejszym przepisie ricotta jest połączona z mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, kremem ubitym z żółtkami i cukrem oraz ziarenkami laski wanilii z dodatkiem kawy. Dodanie 1/2 kg tego sera, sprawia że ciasto w […]
Dzisiejszy przepis dedukuję wszystkim, którzy nie tolerują glutenu. Sama doświadczyłam tej reakcji u mojej córeczki- na szczęście trwało to tylko kilkanaście tygodni i ta uciążliwość minęła. Niemniej domyślam się jak trudno jest przestawić swoje kulinarne przyzwyczajenia, gdy dowiadujesz się, że Twoje dziecko jest uczulone na ten produkt. Bananowe ciasteczka z płatkami owsianymi (sprawdźcie koniecznie, niektóre niestety posiadają gluten) […]
Długo poszukiwałam przepisu na świąteczne pierniki. Te, które dotychczas przygotowywałam, przynosiły nam masę frajdy z racji wspólnego pieczenia i dekorowania, ale później i tak lądowały na choince i nikt już ich więcej nie próbował (z wyjątkiem mojego łasucha-labradora). Tym razem się udało. Wyszły idealnie kruche. Pierwsza cała blacha w mig zniknęła. Musiałam dorobić, żeby móc Wam pokazać. Wyszły tak jak […]
Choć za oknem nastrój jeszcze listopadowy, to ja już wkroczyłam w okres przedświątecznych przygotowań. W tym roku trochę szybciej dzielę się z Wami moimi przepisami, tak by każdy mógł wcześniej odpowiednio sie przygotować do Świąt. Przepis na babeczki marchewkowe to dobry początek!