* * * Nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta. Pieczemy razem. Z naszą kochaną sześciolatką. A najlepiej udają nam się kruche tarty z owocami, które wspólnie zbieraliśmy w lipcowe dni. Przepis jest uniwersalny i można upiec tartę z dowolnymi mrożonymi owocami (jagody, borówki, truskawki, maliny, polecam również tartę jabłko z mrożoną aronią)…. Czytaj dalej
* * * Pierwszy styczniowy weekend już prawie za nami. Tak jak zaplanowaliśmy – był czas na zaległości książkowe, spotkania towarzyskie, rozmowy, gry planszowe i wspólne gotowanie. Taka, nasza zwykła codzienność, która daje mi najwięcej radości! A w temacie radości… jeżeli chcielibyście zrobić komuś słodką przyjemność, to obiecuję Wam, że to ciasto wywoła… Czytaj dalej
* * * W kuchni zwiększony popłoch. Bielusieńki lukier opanował większość przestrzeni kuchennego blatu, a cukier puder roznosi się w powietrzu. Wiórki kokosowe, pianki marshmallow, drobne cukrowe śnieżynki, płatki migdałowe i orzechy włoskie, kupione na pobliskim targu – wszystko gotowe do dekoracji piernikowej chatki! Gdybyście mieli ochotę samemu spróbować swoich sił, to dzisiaj podpowiadam… Czytaj dalej
* * * Jeżeli mielibyście ochotę pobawić się ciastem drożdżowym, to koniecznie wypróbujcie dzisiejszy wpis. To jeden z tych przepisów, który najprzyjemniej jest tworzyć w bliskim gronie, przy świątecznych rytmach i z domowym grzańcem! Skład: 15 g świeżych drożdży ok. 450 g mąki pszennej (może być trochę więcej do późniejszego podsypania) 1 jajko 250… Czytaj dalej
* * * Z każdym rokiem wymyślanie przepisów świątecznych staje się dla mnie większym wyzwaniem. Wciąż sobie powtarzam, że już tyle było i coraz trudniej jest mi Was zaskoczyć. W głębi serca jednak powtarzam sobie, że i tak każdy z nas ma swoje ulubione smaki (najczęściej te, zapamiętane z dzieciństwa) i jest… Czytaj dalej
* * * Jeżeli miałabym wybrać ciasto, które kojarzy mi się najbardziej z początkami jesieni, to zdecydowanie jest to ciasto marchewkowe. Nigdy lepiej nie smakuje, niż o tej porze. Muszę się również przyznać, że wersja bez mąki wyszła zupełnie przypadkowo, a to za sprawą kilkunastu kilogramów orzechów włoskich, które uzbieraliśmy z naszych dwóch drzew…. Czytaj dalej
* * * Moja córka kocha naleśniki – a w zasadzie, to chyba nie poznałam jeszcze dziecka, które nie lubi naleśników. Owszem, kwestia wyboru dodatków, to co innego. Mam z góry przykaz – gdy są odwiedziny koleżanek z przedszkola (od września, już jest zerówka!) – to muszę być z nimi w gotowości. Nie… Czytaj dalej
* * * Zacznę może od tego, że nasza wyprawa po płatki dzikiej róży, była na początku wakacji. Mój kochany teść od wielu lat jeździ w swoje ulubione miejsca i w tym roku postanowił nas namówić. Poszukiwanie dziko rosnącej róży (podobnie jak z ziołami) nie jest łatwym zadaniem. Aby jednak znaleźć te odpowiednie,… Czytaj dalej
Skład: (przepis na ok. 12-15 sztuk) 300 g mąki krupczatki (do ciasta kruchego ta najlepsza!) 1 żółtko 150 g schłodzonego masła 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie) szczypta soli 3 łyżki bardzo zimnej wody farsz: ok. 1 litr świeżych jagód + 2 łyżki cukru + sok wyciśnięty… Czytaj dalej
* * * Są takie sytuacje – najczęściej niezapowiedziane – kiedy trzeba przygotować coś słodkiego w kilka minut i ten deser jest właśnie na tę okazję! To taka zmodyfikowana wersja kogla-mogla, który w dzieciństwie bardzo często ucierałam, gdy pod ręką nie było niczego słodkiego. Skład: (przepis na 4 porcje) 250 g serka mascarpone 2… Czytaj dalej
* * * -Mamo, mamo upieczmy dzisiaj szarlotkę. Przyjdą do mnie koleżanki i zrobimy sobie piknik pod jabłonką – błagającym spojrzeniem, przywitała mnie z rana moja Hanusia. W ogrodzie jabłek pod dostatkiem. Od kilku dni, zasypiając przy otwartych oknach, słyszymy odgłosy jak spadają. Rano, na zmianę zbieramy, żeby się nie zmarnowały. Większość przeznaczamy na konfitury – obieramy… Czytaj dalej
* * * Gdy tylko usłyszałam o nowej pozycji kulinarnej, która pozwala przygotować ulubione smakołyki z zaledwie trzech składników nie do końca wierzyłam, że coś może się z niej udać. Sama opracowując na co dzień przepisy, staram się koncentrować na prostych składnikach i dostępnych w większości osiedlowych sklepikach (przyznaję, nie zawsze to takie… Czytaj dalej
* * * … a naprawdę, to lato zawitało do nas już na początku maja! Widzę to po cudownych różach, które z reguły kwitną pod koniec czerwca, po wiadrach czereśni, które zbieramy w pośpiechu przed szpakami, po uginających się krzakach porzeczek i agrestu. Już wiem, że pracy będzie dwa razy więcej, ale słoiczek domowej… Czytaj dalej
* * * Maj jak co roku jest dla mnie szczególnym miesiącem. Sentymentalny i wzruszający. W pierwszej kolejności Dzień Matki do którego z dużym sercem się przygotowujemy. To również miesiąc imienin mojego brata i moich – do tradycji należy celebrowanie wszystkich okazji do wspólnego świętowania. To w maju planowo miała się urodzić nasza… Czytaj dalej
* * * Ciasto, z którym wiąże się wiele najwspanialszych wspomnień to ciasto drożdżowe. Maślany zapach unoszący się w domu wzmacniał poczucie bezpieczeństwa. Świadomość, że mama jest blisko a my możemy skupić się na swoich zajęciach. Taka myśl przychodzi mi pierwsza, gdy moja córka prosi mnie o wspólne pieczenie. Mam nadzieję, że i ona… Czytaj dalej