Minęło trzynaście lat, od momentu kiedy zamieściłam na blogu tartę cytrynową. To był pierwszy słodki wpis. Pamiętam to jak dziś – przemalowałam kuchnię na kolor fioletowy, zagniotłam kruche ciasto i połączyłam je z płynną masą cytrynową. Ukochany przepis, który mogę przygotować z zamkniętymi oczami. I ta ekscytacja i jednocześnie niepewność – czy chociaż jedna osoba (i nie będzie to Mama) zajrzy na blog i zobaczy. Nie śmiałam myśleć o pozostawionym komentarzu Czytelnika. Nikt wtedy nie słyszał o Instagramie, TikToku czy Pintereście. Był blog …i nadal jest. Przestrzeń, która jest do dzisiaj. Dbam o nią, jak tylko mogę. Jak organizm, który wymaga serca, czułości i konsekwencji. To dla mnie wielka rzecz, że wciąż mogę tu dla Was być.
A wracając do tarty cytronowej to zostawiam poniżej nową, lepszą wersję.
Skład:
(średnica formy 26 lub 29 cm)
ciasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru pudru (może być zwykły)
125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka wody (opcjonalnie)
nadzienie:
250 g serka mascarpone
2 jajka
60 g cukru
wyciśnięty sok z 2 cytryn + starta skórka z 1 cytryny
do podania: cukier puder oraz odrobinę startej skórki z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier puder i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mascarpone (ważne: zmniejszamy obroty miksera, by nie przebić masy a jedynie ją wymieszać) oraz sok z cytryny i startą skórkę. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na upieczony kruchy spód przelewamy cytrynową masę. Tartę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 40 minut lub do momentu tzw. suchego noża/patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub otartą skórką cytrynową.
Gratulacje!
Zosiu dzięki Tobie nauczyłam się robić ciasto drożdżowe, które kiedyś wydawało mi się nieosiągalne.
Pozdrowienia! :)
Ps śliczna bluzka, można wiedzieć skąd? Twój styl mnie inspiruje.
Marto, nawet nie wiesz, jaki to dla mnie komplement :) Ciasto drożdżowe :***** ściskam Cię mocno i dziękuję za Twój czas tu!
ps. koszula z Zara Home
Wielkie gratulacje Zosiu! Życze Ci żebyś w dalszym ciągu miała takie świetne pomysły i inspiracje na prowadzenie swojego bloga☺️Wiele piękna wnosisz przez niego do Naszego życia☺️Wszystkiego dobrego!!
Gratulalacje. Do dzis obserwuje Twoj blog. Przez te wszystkie lata ( studiow poza Polska, zmiany krajow I pracy za granica). Przez wszystkie lata rozwoju I pracy do dnia dzisiejszego zagladam na bloga.
Nawet wczoraj przyjaciolce przeslalam przepis na tort, „malinowy krol”. Ktory jest idelnym I smacznym tortem dla poczatkujacych I nie tylko….gratulacje I bardzo ciesze sie ze Twoj blog nadal ma duze zainteresowanie. Dorota
Z okazji tego szczególnego dnia, który jest jednocześnie dniem urodzin mojej Mamy chcę serdecznie podziękować za każdą publikację, dbałość o formę i zdjęcia, które nieustannie zachwycają oraz inspiracje na wielu płaszczyznach – nie tylko tych kulinarnych :)
Pamiętam tę tartę, upiekłam ją na babci imieniny w maju, te 13 lat temu :)I cały czas korzystam z Twoich przepisów!
Zosiu♥️ GRATULACJE z okazji 13. urodzin bloga! Jestem z Tobą od samego początku i już nie wyobrażam sobie dnia, żeby tu do Ciebie nie zajrzeć🤓 Wielkie dzięki za wszystkie inspiracje kulinarne i lekcje stylu.
Uściski
Marta
Zosiu!
Gratuluję Ci z samego środka serca tych wspaniałych 13 lat. Gdy czyta się Twojego bloga i treści, które tworzysz na instagramie, czuć Twoją spójność, zaangażowanie i szczerość. Po odsłuchaniu rozmowy z Basią Starecką jeszcze bardziej mnie oczarowałaś. Mów do nas jak najczęściej. Słucha się Ciebie wyśmienicie. Gdy mówisz i opowiadasz to jest jak poezja!
Ściskam ciepło,
Kinga.
Zosiu Twój blog to dla mnie ulubiona książka, która mam nadzieję nigdy się nie skończy
Zosiu, gratuluję i bardzo dziękuję za Twoją pracę! To mój ulubiony blog. 🥰Choć z przepisów korzystam rzadko, ale inspirujesz mnie i zachwycasz estetyką, dbałością o szczegóły, tworzeniem niepowtarzalnego klimatu. Moja piękna kuchnia jest inspirowana Twoją. Poprzednią. 😉Obserwując Ciebie nauczyłam się dbać o formę podania, dodatki… Życzę Ci dalszych wspaniałych pomysłów i chęci tworzenia. Uściski. ❤️
Nie wiem czy wypada życzyć stu lat, ale bądź z nami tak długo jak będzie sprawiało Ci to przyjemność :)
Gratulacje Pani Zosiu! Od 13 lat wchodzę na bloga codziennie żeby sprawdzić czy nie pojawił się nowy, inspirujący, kojący wpis. Za kolejne 13 lat i oby jeszcze dłużej!
Wszystkiego najlepszego raz jeszcze! Wydaje mi się że potrzebne jest w tym miejscu napisać że oprócz inspiracji kulinarnych i modowych- a jakze przecież my kobitki wszystko zobaczymy dajesz nam Zosiu tym blogiem wskazówki lifestylowe, coś w stylu recepty jak być szczęśliwym. Jak się tak napacze, oczytana tym blogiem to ta codzienna magię rodzinnego życia dostrzegam łatwiej, człowiek nastraja się pozytywniej. Niby zwykła rzecz- tosty francuskie z cukrem pudrem a radość dziecka i nie tylko taka duża. Macecookingeasier to takie polskie hygge, o którym dziś,w tych niespokojnych, zapedzonych czasach (niestety) trzeba przypominać. 😘
Gratuluję Zosiu i życzę kolejnych tak kreat im HBywnych lat.
Ja dzięki Tobie pokochałam tarty i też mogę je ,,robić z zamkniętymi oczami „. Teraz sama eksperymentuje, ale tarty cytrynowej jeszcze nie upiekłam. I dzisiaj nadrabiam zaległości. Niedługo Wielkanoc, którą przygotowuje wg. Zosiu Twoich przepisów. I zawsze jest cudnie i smacznie.
Dziękuję 💐❤️🌞
Oczywiście ,, życzę ,,kreatywnych, kolejnych lat z blogiem”.❤️🌞
Ewo :*
Przepis wspanialy, uwielbiam Cię czytac/ oglądać. Wszystko utrzymane w pięknej stylistyce i w zgodzie z Tobą…otwierając Twojego bloga odnoszę przenoszę trochę się w czasie do mojej babci…To komplement. Życzę żarem kolejnych 13 albo 130 lat!!!!