Skip to main content

DAILY FOOD DIARY

Dzisiaj będzie o miesiącu, który jest preludium do najpiękniejszego czasu w roku. O przygotowaniach do świąt i o przyjemnościach, które potrafią rozweselić codzienną rutynę. O ulubionym święcie pełnym nadziei i wiosennego odrodzenia. Rozsiądźcie się wygodnie, dojedzcie resztki świątecznych mazurków i spędźcie parę minut z nami. Zapraszam.

Bonjour, czy ja dobrze widzę, Le Cordon Bleu w mojej kuchni? Tej wybitnej szkoły z pewnością nie muszę przedstawiać – to najwyższa rangą sztuka kulinarna, marzenie wielu osób (w tym i moje). Od 125 lat kształci pasjonatów gotowania na temat klasycznej kuchni francuskiej. Powyżej na zdjęciu trzymam ,,Szkołę Piekarnictwa” która dotarła do mnie z Wydawnictwa Jedność. To wspaniała i bardzo profesjonalna podróż kulinarna, która odkrywa tajniki zawodu piekarza. Doskonale opisuje przygotowania zaczynu, etapy procesu fermentacji i wyrastania ciasta, pieczenie, różne techniki piekarskie i te znane i zupełnie nowe oraz całą gamę przepisów na różne inne wypieki. To co dzisiaj pieczemy?

Pierwsze wielkanocne akcenty | Z mlekiem czy bez? – najważniejsze, żeby była jeszcze ciepła!

Gdy wielkopostne postanowienia ograniczenia słodyczy biorę całkiem serio, a te pudełka to dla moich bliskich | Cukiernia Buns, Gdynia

Pamiętacie naleśniki ze szkolnej stołówki? Ten smak możecie odnaleźć w kultowym gdyńskim barze mlecznym Słonecznym.

Bez wiosennych wianków z Narcyza trudno sobie wyobrazić świąteczny nastrój | Pracownia Florystyczna Narcyz

Ten przejściowy moment, kiedy wyczekujemy zieleni za oknem, a mały bukiet potrafi rozjaśnić niejedno deszczowe popołudnie. I pomyśleć, że za miesiąc będziemy biegać po łące pełnej stokrotek.

Domowe obiady i pierwsze szparagi (do sosu holenderskiego tym razem dodałam garść parmezanu :)

Kawa w słynnej Kubuś piekarence. Znacie to miejsce? | Warszawa, ul. Marszałkowska 19 (róg Oleandrów)

Wśród ceramicznej materii. Jeżeli interesujecie się ceramiką, to polecam wystawę dzieł Henryka Luli – artysty, pedagoga i profesora Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku  | Galeria Zachęta, Warszawa

Połączenie autorskiej kuchni włoskiej i butikowego wnętrza | Nicoletta, Warszawa

… ale, że już?

Słońce, czyli szpinak, banan i młody jęczmień | Natura Cold Press

Moje ulubione domowe kąty

Pachnące jadalne bukiety | Baziółka 

Gdy redakcja Vogue zna Twój adres domowy :)

Oprócz nowego magazynu Vogue, redakcja zadbała też o kosmetyczne produkty. Dziękuję serdecznie za pamięć.

Pistacjowe szaleństwo, czyli mąką pistacjowa, pistacje bez soli i krem pistacjowy z białą czekoladą | Grizli – z kodem: MCE 10% rabatu

Przepis na mazurka pistacjowego okazał się HITEM i powiem Wam w sekrecie, że naliczyłam się 41 zdjęć, na których uwieczniliście swoje wypieki. Dziękuję Wam gorąco za zaufanie!

A w kuchni już też wiosna. Który odcień wybieracie?

Zanim wszyscy zasiądą i będzie głośno, a ja zacznę poprawiać postawę przy stole. Tak, tak niestety jestem tym typem rodzica, który trochę musztruje swoje dzieci przy stole :)

Pan sernik i jego dwie polewy. Gdybyście przeoczyli przepis, a wciąż macie ochotę na słodkości, to zapraszam tutaj.

Merry Berry czy Strange Orange? | Natura Cold Press

Dziękuję redakcji Viva za lekturę i piękny wiosenny bukiet. Umilał nam czas przedświąteczny :)

To zdjęcie otrzymałam od mojej Hanusi z podpisem: Mamuś, mniam!

Moja wersja Acai Bowl.

Zdjęcie z cyklu: Piotruś Królik idzie na wiosenną wyprawę. Kultowy sztormiak od Petit Bateau jest na lata. To już nasz trzeci model.

,,Mamo, jesteśmy głodni!”

W Wielki Piątek piekliśmy, dekorowaliśmy a później rozwoziliśmy nasze mazurki życząc naszym bliskim Wesołych Świąt. Lubię ten zwyczaj i staram się go pielęgnować, tak by kiedyś moje dzieci czerpały z tego przyjemność.

Teleportacja do Paryża do wnętrz Petit Palais

Nasza wiosna w Paryżu. Tylko my we dwie. Z perspektywy matki i córki. Szykuję dla Was mały fotograficzny reportaż, myślę, że już pod koniec tygodnia pojawi się na blogu.

Tym słonecznym zdjęciem kończę dzisiejszy wpis. Jest pierwszy kwietnia, drugi dzień świąt, jednocześnie prima aprilis, lany poniedziałek i do tego urodziny mojej Mamy. Pozwólcie, że powrócę jeszcze na chwilę do świętowania, a Was mocno ściskam i dziękuję za wspólny czas tu :*

Wpis powstał we współpracy z Grizli, Natura Cold Press, Wydawnictw Jedność, Petit Bateau.

20 Odpowiedzi do “DAILY FOOD DIARY”

  1. Wszystkiego najlepszego dla mamy💐 ja mam urodziny 5-tego🙃 jak zwykle piękne zdjęcia ♥️ pozdrawiam

  2. Wspaniały miałaś marzec, Zosiu♥️ Piękne kadry.
    Ale mieliście kumulację uroczystości 1.04. Ja też jestem kwietniowa. Uściski serdeczne dla Mamy🌷
    Pozdrawiam słonecznie☀️ z południa PL
    Marta

  3. Piekne zdjecia. Mam pytanie skad ta pieka jedwabna apaszka w koloze naturall/ light brown. Dziekuje Dorota

  4. Pani Zosiu, przyglądam się Pani od kilku lat. Każdy Pani wpis jest dla mnie inspiracją, Pani styl jest wyjątkowy, naśladuję go. Jest ultra elegancki w nowoczesnym wydaniu. Muszę też napisać, że jest Pani piękną kobietą. Często się mówi, że kobieta kobiecie nie powie, że fajnie wygląda, czy ładnie się uczesała. Przynajmniej w moim otoczeniu komplementy od kobiet zawsze były rzadkością. A ja Pani to wprost mówię – jest Pani piękna. Pozdrawiam

  5. Wspaniały, pachnący wiosną czas. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie Zosiu i Twojej Mamy. Cudownie, że macie takie dobre relacje i lubicie spędzać ze sobą czas. To bardzo cenne. Uściski i pozdrowienia!

  6. Cudowny wpis i piękne zdjęcia Zosiu! Uwielbiam tu zaglądać, szczególnie na podsumowania miesiąca:) Bardzo podoba mi się ta wersja Acai bowl, może niedługo zdradzisz przepis?
    Pozdrawiam już kwietniowo:*

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.