Skip to main content

Moje drugie śniadanie, czyli kanapka z pesto, pomidorami i mozzarellą.

   … nie ma lepszego sposobu w ciągu dnia na zaspokojenie głodu, niż własnoręcznie przygotowywana kanapka z pesto, wsuniętymi pomidorami i kilkoma plastrami sera mozzarella. Mieszkając spory okres poza domem, pomidory z mozzarellą były wpisane na stałe w moje codziene menu. Prawie do znudzenia! Aż w pewnym momencie, w biegu wpadłam na małą restauracyjkę i pozazdrościłam im ogromnych kanapek z różnymi pysznościami. Jedną z nich, była właśnie świeża bagietka z pesto. Szybko czmychnęłam do domu i sama spróbowałam dorównać temu cudu.

Moim zdaniem, świeże pesto i bagietka jest dostatecznie sycące, że można od czasu do czasu urozmaicić sobie nimi drugie śniadanie w pracy. Sami spróbujcie :-)

 

Skład:

1 mała bagietka 

3 garście świeżej bazylii (1 bazylia w doniczce)

1 ząbek czosnku

garść świeżo startego parmezanu, albo 1 torebka 

1-2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

garść orzechów włoskich lub pinii

1 mozzarella

1 świeży pomidor

A oto jak to zrobić:

1.Miksujemy czosnek, swieże liście bazylii ze szczyptą soli. Dodajemy orzechy, 1 łyżkę oliwy i miksujemy dalej. Przekładamy do miski i wsypujemy parmezam. Delikatnie mieszamy i wlewamy tyle oliwy, żeby składniki się połączyły i stworzyły gęsty sos (mniej więcej jeszcze 1 łyżkę).

2.Bagietkę smarujemy pesto i nakładamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidor. Przed podaniem, możemy na 5 minut włożyć do piekarnika, rogrzanego do 160 stopni. 

.. obrywamy swieże liście bazylii

..dodaję orzechy 

.. i starty parmezan (koszt 1 paczuszki, ok 2,80 zł).

Kroję ser mozzarellę i pomidory w plastry.

 

..smaruje bagietkę sporą ilością pesto.

.. przed podaniem, możemy włożyć do piekarnika (w pracy proponuję do mikrofalówki) na dosłownie kilka minut. Pycha!

90 Odpowiedzi do “Moje drugie śniadanie, czyli kanapka z pesto, pomidorami i mozzarellą.”

    • Pomysl bardo trafiony i mysle, ze ta kanapka moze byc podawana zarowno na zimno jak i na goraco.

      W jakiej temperaturze i w jakim czasie w piekarniku osiagnie sie najlepszy efekt?

      Czekam z niecierpliwoscia na jakiejs interesujace pomysly odnosnie chleba tortilla. Nie mam zadnej inspiracji poza dodatkami z miesa mielonego badz przygotowania lazanii serowo-pomidorowej na bazie tortilli.

      Pozdrowienia ze Szwecji

  1. mmm pyszności;) Oj chyba dzisiaj na kolacje przygotuję taką małą ucztę ;) Super pomysł Zosiu!

  2. Super blog, i smakowite zdjęcia. Gotowanie zawsze było mi bliskie, a przepisy, które publikujesz są w sam raz do wykonania przez młodą zabiegana mamusię:). pozdrawiam Cieplutko

  3. Zosiu przepisy są rewelacyjne, jeszcze nie miałam czasu wypróbować, ale na pewno to zrobię!
    Przyłączam się do poprzedniczek – nie dość, że świetnie musisz gotować to jeszcze rewelacyjnie wyglądasz!!! :) strasznie chciałabym żebyś napisała również coś o modzie, mimo, że pewnie się z Kasią umawiałyście inaczej. Ale widzisz ja na przykład byłabym wdzięczna za jakieś inspiracje “biurowe” a ty z racji tego, że pracujesz w korporacji to musisz mieć jakieś doświadczenie, obycie i parę pozycji w swojej szafie, które by się nadawały do rozpropagowania. Czasami brak mi polotu, najłatwiej włożyć na ważniejsze spotkania “mundurek” w postaci garsonki i koszuli a na tzw. business casual – dżinsy (choć pewnie nijak podchodzą pod definicję business casual) i marynarkę… a ty nawet w kuchni wyglądasz tak subtelnie i elegancko! Nie daj się prosić :)

  4. Ja też na pewno spróbuję, uwielbiam szybkie i treściwe śniadanka :)
    Poza tym, chciałam powiedzieć, że wczoraj piekłam Zosiu Twoje ciasto marchwiowe! Wyszło cudowne tylko zamiast migdałów dołożyłam garść orzechów włoskich i starłam marchew na oczkach tzw. jarzynowych (czyli tych większych) a i tak marchew jakby się rozpłynęła. Tak więc bardzo dziękuję za ten i inne Twoje przepisy. W mojej kuchni stały się od lutego niezastąpione :D
    Pozdrawiam

    • Super. Ja również często dodaje startą marchewkę na tzw. dużych oczkach.. i praktycznie nie odczuwa się różnicy, a zawsze mniej pracy. Pozdrowienia dla naszej stałej Czytelniczki :)!

      • Ja jeszcze marchwiowego nie probowalam, ale juz niedlugo, ale moge polecic tortille z kurczakiem – pyszna!!! Tyle ze ja do niej jeszcze dodalam swiezego ogorka i pomidora. Pozdrawiam

  5. podajesz świetne przepisy w sam raz dla osób zaczynających przygodę z gotowaniem- takich jak ja i zapewne wielu innych czytelniczek Waszego bloga;) dziewczyny życzę miłego dnia :)

    • Cieszę się bardzo. Właśnie taka idea była, przy tworzeniu tego bloga kulinarnego. Zapraszam serdecznie i pozdrawiam! Udanego poniedziałku ;-)

  6. wyglada przepysznie…musze koniecznie spróbować.

    Zosiu a mam pytanie z innej beczki? Kasia wkleiła zdjecia u siebie z jakiejś waszej wspólnej imprezy. Chodzi mi o menu. Teraz w weekend organizuje urodziny dla męża, będzie kilkoro znajomych i jak zawsze dylemat co tu zrobić? możesz napisac co u Was było?
    Jakies menu na wieczór ze znajomymi. Wiem, ze już trochę przepisów jest i mozna z nich skorzystać, ale może jeszcze coś podpowiesz?
    Dzięki z góry i pozdrawiam..

  7. Zdjęcia są z kawiarni i piekarni Vincent w Warszawie. Serdecznie polecam to miejsce:) już gdy się przechadzam Nowym Światem, zapach wypływający z tamtego miejsca jest zawsze tak kuszący, że nie sposób tam nie zajżec. Polecam serdecznie:) plus za francuską muzykę

  8. Zosiu a podpowiedz proszę czy dodajesz jeszcze jaies przyprawy? pierwszy raz bede to przyrzadzala i chcialabym zeby wyszlo jak najlepiej/ pozdrawiam Cie ze sląska.

  9. Zosiu,
    Miałam w domu wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego przepisu i żadnego pomysłu na lunch, więc postanowiłam spróbować… :) Pesto jest rewelacyjne – już nigdy nie będę kupować gotowego :)
    A kanapka przypieczona w piekarniku smakuje naprawdę świetnie. Idealny pomysł zarówno na lunch jak i na kolację :)
    To już kolejny Twój przepis, który dopisuję do listy wypróbowanych i moich ulubionych :)
    Bardzo Ci dziękuję za inspiracje i pozdrawiam serdecznie!

  10. UWIELBIAM! mozzarella, pesto i pomidor, a czasami nawet avocado to mój ukochany zestaw zywieniowy :D

    Pozdrawiam,

    klatkac.blogspot.com

    • Zosia ma zawsze fajne sweterki…:D A może mogłaby zdradzić gdzie kupiła ten ? :))

  11. Uwielbiam pesto! To mój ulubiony sos do makaronów.
    Oczywiście spróbuję go i w wersji kanapkowej. Jednakże chyba nie zdecyduję się na robienie go sama – kupię w słoiczku :P

    • Ja też przez wiele lat kupowałam pesto w słoiczku i uwierz mi, naprawdę jednak warto spróbować samemu zrobić. Smak jest zupełnie inny- mniej gorzki i bardziej esencjonalny. Podążaj wg. mojego przepisu a zajmie Ci to jedynie chwile ;-) pozdrowienia,
      Zosia

      • Obiecuję wypróbować pesto wg Twojego przepisu :)

        A przy okazji: Baaaardzo Ci dziękuję za Twojego bloga. Wiem, że nie posiadam talentu kulinarnego, ale Twoje przepisy są proste, przystępne i co najważniejsze – składają się z produktów powszechnie dostępnych! Wiele z nich już wypróbowałam i wszystkie okazały się strzałem w 10.

        Czekam(y) więc na więcej, a może kiedyś i na wersję papierową – Twoją własną książkę kucharską. Pomyśl o tym, bo masz talent!

        • .. :) pomyślę i dziękuję za ciepłe słowa! Teraz planuje menu wielkanocne. Pozdrowienia z Trójmiasta!

          • O tak tak :) w tym roku śniadanie wielkanocne po raz pierwszy u nas – będą babcie i dziadkowie naszego “roczniaka” – szczerze mówieąc chciałabym zaskoczyc – także czekam na menu wielkanocne z niecierpliwością!!!! krem pomidorowy – REWELACJA!!!!

  12. Zosiu, dzięki za przepis, uwielbiam takie kanapki.
    I przychylam się do sugestii w komentarzach – napisz czasem coś o ciuchach, bo Twój styl robi wrażenie :)
    Pozdrawiam!

  13. Zosiu, Zosiu!
    Kupiłam sobie takie śliczne wysokie szklanki na kawę. I teraz zamierzam serwować w nich idealną kawę;) I owszem, w internecie jest wiele przepisów, ale przyzna, nie mam do nich zaufania. Natomiast próbowałam przyrządzić już kilka Twoich specjałów i wszystkie wyszły bardzo smaczne. I w tym momencie muszę zaznaczyć, że do tej pory unikałam kuchni jak ognia;p Naprawdę, potrafię zepsuć nawet jedzenie z torebki:p Ale zdjęcia dodane do Twoich przepisów są tak zachęcające, że nie mogłam oprzeć się pokusie poeksperymentowania w kuchni;) Dlatego gdybyś znała przepis na dobrą kawę to proszę zamieść go tutaj. Już nie mogę się doczekać kiedy wleje do moich szklanek kawowy napój, który będzie tego godzien;))
    Pozdrawiam i życzę zapału do prowadzenia bloga, bo uważam, że warto!

  14. uwielbiam połączenie mozzarelli i pomidora, napewno wypróbuję powyższy przepis:)
    chciałam również dodać, że tortilla z kurczakiem zrobiła wśród moich znajomych niezwykłą furrorę, a jak mam być szczera, ich ciężko zadowolić;]
    pozdrawiam serdecznie, czekam na kolejne kuchenne kombinacje:]

  15. Ostatnio ogladalam program kulinarny Jamiego Olivera 30 min meal (mieszkam w UK) i polecal samemu scierac parmezan, zemias uzywac tego juz startego, ktorego mozna kupic w sklepie. Ponoc ma o wiele lepszy smak i aromat

  16. Zosia!
    właśnie zrobiłam kanapke i NIGDY nie jadłam lepszej! Twoje przepisy są genialne :) Mam nadzieję że podzielisz się z nami swoimi innymi-równie pysznymi kanapkowymi przepisami? Pozdrawiam :)

    • Na pewno pyszna!!! Kurcze, gdybym tylko miala skladniki w domu to juz bym zrobila, jutro po pracy koniecznie biegne do sklepu!

  17. Zainspirowałaś mnie do tego stopnia że gotowanie niegdyś moja zmora stało się niezwykłą przyjemnością nie tylko dla mnie, ale też dla mojego narzeczonego :) dziękuje :)

  18. Witam:)
    Dziewczyny gratuluje świetnego bloga. Kocham tu zaglądać.
    Zosiu namietnie testuje wszystkie Twoje przepisy:) I na razie pychota! Bagietka z truskawkami już na zawsze zagości na moim stole! Dziekuje:*

  19. Zosiu, na początku chciałam napisać, że bardzo lubię czytać przepisy i oglądać “smakowite” zdjęcia jakie wstawiasz :), chciałam się zapytać, tak z ciekawości, skąd w Tobie taka pasja i zamiłowanie do gotowania? Od czego to się zaczęło? Jak rozwijasz swoją wiedzę? Widzę, że to sprawia Ci tyle przyjemności i wkładasz w swoje przysmaki wiele serca. Ja jestem “początkującą kucharką” jeszcze eksperymentuje no i też staram się uczyć od lepszych, dlatego zaglądam tu bardzo często :)Pozdrawiam Cię serdecznie!

  20. proszę, Vincent, sam Nowy Świat (wiem, pracowałam obok) – najtańsza kanapka chyba 12 zł… kogo na to stać??? wydaję tyle dziennie na samodzielne wyżywienie mnie i mojego męża Mareczka! Fajnie, że macie kasę, ale w Polsce, to ludzie nie mają… A poza tym jak Zosia może być w Warszawie i robić zdjęcia Kasi codziennie w Sopocie??

  21. Po męczącym dniu spędzonym na zajęciach zafundowałam sobie to cudo. Gorąco polecam bo jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Czekam na więcej przepisów:-)

  22. Wygląda bardzo smacznie:) Ale każda potrawa robiona przez Ciebie Kasiu wygląda cudownie:) Oby tak dalej:) Buziaki

  23. Świetny pomysł na kanapkę. Robiłam również omlet i ciasto marchewkowe. Jestem wegetarianką i podoba mi się to, że mogę tutaj znaleźć też wiele przepisów na dania bezmięsne. Pozdrawiam serdecznie!

  24. Zosia jesteś boska :) możesz dodać jakiś przepis dobrej zupy, może w końcu się nauczę :)

    • :) Jak miło, dziękuję bardzo. Całkiem dobra zupa, która mi wyszła to krem z pomidorów. Może spróbuj? Może Ci zasmakuję. Pozdrawiam serdecznie!

  25. Pięknie wygląda!!! :) Tylko szkoda, że składa się z pomidorów i nie ma jakiegoś zamiennika :( Jestem na nie uczulona ;/
    Ale muszę powiedzieć Ci Zosiu, że dużo tu u Ciebie fajnych pomysłów na coś szybkiego :)
    Masz niesamowity talent!!!
    Jak możesz to dodawaj częściej swoje kulinarne notki! :)
    Ja czekam teraz na coś słodkiego ;)
    Pozdrówki!

  26. Moj mezczyzna sie smieje, bo co zobacze u Zosi to musze zjesc ‘koniecznie dzis’.. i tak wczoraj byl pycha makaron z pesto.. a jeszcze wczesniej carbonara.. Deserem z mascarpone i malinami zajadaja sie wszyscy znajomi :)))

  27. Zosiu chcemy wiecej ciebie! więcej zdjec! Wiecej potraw! Wpisuj wiecej postów! :p
    Chyba fajna z ciebie dziewczyna :P

  28. OMG mega pyszne… zosiu Twoje przepisy robią wsord rodziny i znajomych furorę… szczegolnie krem z mascarpone:) aaa tortilla z kurczakiem niebo w gębie:)

    • Extra !!! Bardzo, baaardzo się cieszę! Pozdrowienia dla Ciebie i Twojej całej Rodziny!

  29. Witaj Zosiu,
    wiem, że to może nie jest najlepsze miejsce na tego tupu prośbę, ale bardzo zafascynował mnie wystrój Twojej kuchni:) możesz wstawić kilka zdjęć, które ukażą ją w całości?:) Gdzie się zaopatrywałaś w meble i wyposażenie?:)
    Pozdrawiam! Paulina

    • Dziękuję bardzo. Meble kuchenne pochodzą z IKEA, a wszystkie dodatki kolekcjonuję już od paru lat. Polecam pochodzić po różnych kołach, targach czy też upatrywać wiosenne ,,wystawki”. Pozdrawiam serdecznie.

  30. Byłaś może kiedyś w Gorzowie Wielkopolskim? Sprzedają tam przy przystanku słynne bułki z pieczarkami :) Może jeżeli jadłaś, spróbujesz odtworzyć ich smak w domowym zaciszu i podasz przepis? Bardzo mi zależy na takich domowych bułeczkach, które będa bardzo bardzo podobne do TYCH gorzowskich, a Ty msza na prawdę multum pomysłów :) Prosze odpisz:)
    Poza tym – nie lubię mozzarelli, pesto chyba też nie (nie jadłam, acz jestem mocno wybredna i jak juz wiem, że coś mi nie będzie smakować… to nie będzie. :P) – ale spróbuję taką kanapkę, gdy tylko kupię takie pieczywo, bo w mojej mieścinie taką bułę ciężko wynaleźć ;-)) czym byś zastapiła pesto?

  31. Zosiu!
    Chciałam Ci bardzo podziękować za Twoje przepisy! :) Dziś przyrządziłam mojemu ukochanemu pyszną kanapkę z domowym pesto oraz krem mascarpone z malinami – był wniebowzięty, ja również, czarujący smak i rozkoszna prostota przygotowania…niebo w gębie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

  32. Pisząc ten komentarz trzymam w ręce kanapke z pesto, pomidorami i mozzarella:D Pyszna!

    I dołączam się do poprzednich komentarzy, że fajnie że zamieszczasz przepisy dla amatorów kulinarnych;) Raz na jakiś czas lubie wypróbować coś nowego i szukam inspiracji na Twojej stronie.
    Pozdrawiam cieplutko i wiosennie!;)

  33. Jak się nazywa to urządzenie w którym mielona jest bazylia i reszta składników? Z tego co widzę jest małe i poręczne. Ja mam blender, taki do którego wrzuca się składniki, jednak on jest za duży i nie “złapie” odpowiednio wszystkich składników.

  34. Łał, chyba spróbuję tego, nie dość, że zdrowe to jeszcze wygląda naprawdę smakowicie ;)

  35. witaj Zosiu ;)
    bardzo smakowała mi ta kanapka i jeszcze nie raz ją sobie zrobie a sos pesto został moim ulubionym cuudo ;)

  36. Do pewnych przepisów z Twojego bloga wracam po jakimś czasie jak na przykład dzisiaj,chciałam zrobić fajną kanapkę i przypomniałam sobie o tym poście.
    Fajnie,że inspirujesz i tak cudownie bawisz się kuchnią:)))Pozdrawiam:)))

  37. Witam,
    chciałam zapytać gdzie kupujesz te białe naczynia, których używasz w piekarniku?
    Co do przepisów super.
    Pozdrawiam

  38. O nie! Muszę stąd iść, po co tu wchodziłam! W brzuchu już mi tak burczy, że chyba nie wytrzymam do konca pracy…
    Swoją drogą to ciężko o dobrą ciabattę. Te z marketów są zwykle tak twarde, ze zęby można sobie połamać. Polecam na przyklad ciabattę z limaro – podobno na bazie oryginalnego przepisu włoskiego, warto spróbować!

  39. Zosiu, właśnie skończyłam jeść tą pyyyyszną kanpkę. Zgrillowalam ją około 4 min w elektrycznym grillu. Pychota, dziękuję!

  40. to na zdjęciu to nie jest parmezan. Lepiej zeby zaden Wloch czegos takiego nie ogladał … :]

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.