… nie ma lepszego sposobu w ciągu dnia na zaspokojenie głodu, niż własnoręcznie przygotowywana kanapka z pesto, wsuniętymi pomidorami i kilkoma plastrami sera mozzarella. Mieszkając spory okres poza domem, pomidory z mozzarellą były wpisane na stałe w moje codziene menu. Prawie do znudzenia! Aż w pewnym momencie, w biegu wpadłam na małą restauracyjkę i pozazdrościłam im ogromnych kanapek z różnymi pysznościami. Jedną z nich, była właśnie świeża bagietka z pesto. Szybko czmychnęłam do domu i sama spróbowałam dorównać temu cudu.

Moim zdaniem, świeże pesto i bagietka jest dostatecznie sycące, że można od czasu do czasu urozmaicić sobie nimi drugie śniadanie w pracy. Sami spróbujcie :-)

 

Skład:

1 mała bagietka 

3 garście świeżej bazylii (1 bazylia w doniczce)

1 ząbek czosnku

garść świeżo startego parmezanu, albo 1 torebka 

1-2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

garść orzechów włoskich lub pinii

1 mozzarella

1 świeży pomidor

A oto jak to zrobić:

1.Miksujemy czosnek, swieże liście bazylii ze szczyptą soli. Dodajemy orzechy, 1 łyżkę oliwy i miksujemy dalej. Przekładamy do miski i wsypujemy parmezam. Delikatnie mieszamy i wlewamy tyle oliwy, żeby składniki się połączyły i stworzyły gęsty sos (mniej więcej jeszcze 1 łyżkę).

2.Bagietkę smarujemy pesto i nakładamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidor. Przed podaniem, możemy na 5 minut włożyć do piekarnika, rogrzanego do 160 stopni. 

.. obrywamy swieże liście bazylii

..dodaję orzechy 

.. i starty parmezan (koszt 1 paczuszki, ok 2,80 zł).

Kroję ser mozzarellę i pomidory w plastry.

 

..smaruje bagietkę sporą ilością pesto.

.. przed podaniem, możemy włożyć do piekarnika (w pracy proponuję do mikrofalówki) na dosłownie kilka minut. Pycha!

Kategorie: , ,

90 odpowiedzi na “Moje drugie śniadanie, czyli kanapka z pesto, pomidorami i mozzarellą.”

  1. hmmmm wygląda całkiem okazale. Od patrzenia aż mi burczy w brzuszku!!

    • Pomysl bardo trafiony i mysle, ze ta kanapka moze byc podawana zarowno na zimno jak i na goraco.

      W jakiej temperaturze i w jakim czasie w piekarniku osiagnie sie najlepszy efekt?

      Czekam z niecierpliwoscia na jakiejs interesujace pomysly odnosnie chleba tortilla. Nie mam zadnej inspiracji poza dodatkami z miesa mielonego badz przygotowania lazanii serowo-pomidorowej na bazie tortilli.

      Pozdrowienia ze Szwecji

  2. oooojjjjjjj taaaaaaaaak !!!! mniamuśnie

  3. mmm pyszności;) Oj chyba dzisiaj na kolacje przygotuję taką małą ucztę ;) Super pomysł Zosiu!

  4. … cytujac kasayka “Biedronka to sklep dla biedakow” ;)

  5. jejku jaka pychotka… :)

  6. aż ślinka cieknie! wypróbuję na pewno (bardziej skomplikowanych przepisów nie mam odwagi!) i pięknie wyglądasz Zosiu! pozdrawiam

    http://www.margomi.blogspot.com

  7. Super blog, i smakowite zdjęcia. Gotowanie zawsze było mi bliskie, a przepisy, które publikujesz są w sam raz do wykonania przez młodą zabiegana mamusię:). pozdrawiam Cieplutko

  8. Zosiu przepisy są rewelacyjne, jeszcze nie miałam czasu wypróbować, ale na pewno to zrobię!
    Przyłączam się do poprzedniczek – nie dość, że świetnie musisz gotować to jeszcze rewelacyjnie wyglądasz!!! :) strasznie chciałabym żebyś napisała również coś o modzie, mimo, że pewnie się z Kasią umawiałyście inaczej. Ale widzisz ja na przykład byłabym wdzięczna za jakieś inspiracje “biurowe” a ty z racji tego, że pracujesz w korporacji to musisz mieć jakieś doświadczenie, obycie i parę pozycji w swojej szafie, które by się nadawały do rozpropagowania. Czasami brak mi polotu, najłatwiej włożyć na ważniejsze spotkania “mundurek” w postaci garsonki i koszuli a na tzw. business casual – dżinsy (choć pewnie nijak podchodzą pod definicję business casual) i marynarkę… a ty nawet w kuchni wyglądasz tak subtelnie i elegancko! Nie daj się prosić :)

  9. wygląda pysznie- na pewno spróbuję :)
    pozdrawiam!

  10. Ja też na pewno spróbuję, uwielbiam szybkie i treściwe śniadanka :)
    Poza tym, chciałam powiedzieć, że wczoraj piekłam Zosiu Twoje ciasto marchwiowe! Wyszło cudowne tylko zamiast migdałów dołożyłam garść orzechów włoskich i starłam marchew na oczkach tzw. jarzynowych (czyli tych większych) a i tak marchew jakby się rozpłynęła. Tak więc bardzo dziękuję za ten i inne Twoje przepisy. W mojej kuchni stały się od lutego niezastąpione :D
    Pozdrawiam

    • Zosia

      Super. Ja również często dodaje startą marchewkę na tzw. dużych oczkach.. i praktycznie nie odczuwa się różnicy, a zawsze mniej pracy. Pozdrowienia dla naszej stałej Czytelniczki :)!

    • Ja jeszcze marchwiowego nie probowalam, ale juz niedlugo, ale moge polecic tortille z kurczakiem – pyszna!!! Tyle ze ja do niej jeszcze dodalam swiezego ogorka i pomidora. Pozdrawiam

  11. podajesz świetne przepisy w sam raz dla osób zaczynających przygodę z gotowaniem- takich jak ja i zapewne wielu innych czytelniczek Waszego bloga;) dziewczyny życzę miłego dnia :)

    • Zosia

      Cieszę się bardzo. Właśnie taka idea była, przy tworzeniu tego bloga kulinarnego. Zapraszam serdecznie i pozdrawiam! Udanego poniedziałku ;-)

  12. wyglada przepysznie…musze koniecznie spróbować.

    Zosiu a mam pytanie z innej beczki? Kasia wkleiła zdjecia u siebie z jakiejś waszej wspólnej imprezy. Chodzi mi o menu. Teraz w weekend organizuje urodziny dla męża, będzie kilkoro znajomych i jak zawsze dylemat co tu zrobić? możesz napisac co u Was było?
    Jakies menu na wieczór ze znajomymi. Wiem, ze już trochę przepisów jest i mozna z nich skorzystać, ale może jeszcze coś podpowiesz?
    Dzięki z góry i pozdrawiam..

  13. Zdjęcia są z kawiarni i piekarni Vincent w Warszawie. Serdecznie polecam to miejsce:) już gdy się przechadzam Nowym Światem, zapach wypływający z tamtego miejsca jest zawsze tak kuszący, że nie sposób tam nie zajżec. Polecam serdecznie:) plus za francuską muzykę

  14. Zosiu a podpowiedz proszę czy dodajesz jeszcze jaies przyprawy? pierwszy raz bede to przyrzadzala i chcialabym zeby wyszlo jak najlepiej/ pozdrawiam Cie ze sląska.

  15. ha! jutro wyprobuje! :)

  16. Zosiu,
    Miałam w domu wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego przepisu i żadnego pomysłu na lunch, więc postanowiłam spróbować… :) Pesto jest rewelacyjne – już nigdy nie będę kupować gotowego :)
    A kanapka przypieczona w piekarniku smakuje naprawdę świetnie. Idealny pomysł zarówno na lunch jak i na kolację :)
    To już kolejny Twój przepis, który dopisuję do listy wypróbowanych i moich ulubionych :)
    Bardzo Ci dziękuję za inspiracje i pozdrawiam serdecznie!

  17. UWIELBIAM! mozzarella, pesto i pomidor, a czasami nawet avocado to mój ukochany zestaw zywieniowy :D

    Pozdrawiam,

    klatkac.blogspot.com

  18. kurcze ale mi narobiłaś smaka … a ja dziś na 2 pomarańczach od rana tylko … a jeszcze 1,5h w pracy :/

    Ale później biegnę po pomidorki i mozzarelle.
    Pozdrawiam,
    http://ch-and-ch.blogspot.com/

  19. ale pychota ;) Muszę wypróbować koniecznie!
    P.S. śliczny sweterek!

    • Zosia ma zawsze fajne sweterki…:D A może mogłaby zdradzić gdzie kupiła ten ? :))

  20. ale Zosiu super wygladasz!!!

  21. Uwielbiam pesto! To mój ulubiony sos do makaronów.
    Oczywiście spróbuję go i w wersji kanapkowej. Jednakże chyba nie zdecyduję się na robienie go sama – kupię w słoiczku :P

    • Zosia

      Ja też przez wiele lat kupowałam pesto w słoiczku i uwierz mi, naprawdę jednak warto spróbować samemu zrobić. Smak jest zupełnie inny- mniej gorzki i bardziej esencjonalny. Podążaj wg. mojego przepisu a zajmie Ci to jedynie chwile ;-) pozdrowienia,
      Zosia

    • Obiecuję wypróbować pesto wg Twojego przepisu :)

      A przy okazji: Baaaardzo Ci dziękuję za Twojego bloga. Wiem, że nie posiadam talentu kulinarnego, ale Twoje przepisy są proste, przystępne i co najważniejsze – składają się z produktów powszechnie dostępnych! Wiele z nich już wypróbowałam i wszystkie okazały się strzałem w 10.

      Czekam(y) więc na więcej, a może kiedyś i na wersję papierową – Twoją własną książkę kucharską. Pomyśl o tym, bo masz talent!

    • Zosia

      .. :) pomyślę i dziękuję za ciepłe słowa! Teraz planuje menu wielkanocne. Pozdrowienia z Trójmiasta!

    • O tak tak :) w tym roku śniadanie wielkanocne po raz pierwszy u nas – będą babcie i dziadkowie naszego “roczniaka” – szczerze mówieąc chciałabym zaskoczyc – także czekam na menu wielkanocne z niecierpliwością!!!! krem pomidorowy – REWELACJA!!!!

  22. Zosiu, dzięki za przepis, uwielbiam takie kanapki.
    I przychylam się do sugestii w komentarzach – napisz czasem coś o ciuchach, bo Twój styl robi wrażenie :)
    Pozdrawiam!

  23. Zosiu, Zosiu!
    Kupiłam sobie takie śliczne wysokie szklanki na kawę. I teraz zamierzam serwować w nich idealną kawę;) I owszem, w internecie jest wiele przepisów, ale przyzna, nie mam do nich zaufania. Natomiast próbowałam przyrządzić już kilka Twoich specjałów i wszystkie wyszły bardzo smaczne. I w tym momencie muszę zaznaczyć, że do tej pory unikałam kuchni jak ognia;p Naprawdę, potrafię zepsuć nawet jedzenie z torebki:p Ale zdjęcia dodane do Twoich przepisów są tak zachęcające, że nie mogłam oprzeć się pokusie poeksperymentowania w kuchni;) Dlatego gdybyś znała przepis na dobrą kawę to proszę zamieść go tutaj. Już nie mogę się doczekać kiedy wleje do moich szklanek kawowy napój, który będzie tego godzien;))
    Pozdrawiam i życzę zapału do prowadzenia bloga, bo uważam, że warto!

  24. uwielbiam połączenie mozzarelli i pomidora, napewno wypróbuję powyższy przepis:)
    chciałam również dodać, że tortilla z kurczakiem zrobiła wśród moich znajomych niezwykłą furrorę, a jak mam być szczera, ich ciężko zadowolić;]
    pozdrawiam serdecznie, czekam na kolejne kuchenne kombinacje:]

  25. dzięki za świetnego bloga dziewczyny:) i piszcie piszcie i czekam na jeszcze:)

  26. dzięki za przepisy i za tematy które poruszacie:)

  27. Ostatnio ogladalam program kulinarny Jamiego Olivera 30 min meal (mieszkam w UK) i polecal samemu scierac parmezan, zemias uzywac tego juz startego, ktorego mozna kupic w sklepie. Ponoc ma o wiele lepszy smak i aromat

  28. Coś wspaniałego! Na pewno wypróbuję!

  29. aż ślinka cieknie.;p

  30. Zosiu masz śliczny sweterek! Gdzie go kupiłaś? Pozdrawiam gorąco:)

  31. Zosia!
    właśnie zrobiłam kanapke i NIGDY nie jadłam lepszej! Twoje przepisy są genialne :) Mam nadzieję że podzielisz się z nami swoimi innymi-równie pysznymi kanapkowymi przepisami? Pozdrawiam :)

    • Na pewno pyszna!!! Kurcze, gdybym tylko miala skladniki w domu to juz bym zrobila, jutro po pracy koniecznie biegne do sklepu!

  32. Na zdjęciu to jest ciabata a nie bagietka.

  33. Zainspirowałaś mnie do tego stopnia że gotowanie niegdyś moja zmora stało się niezwykłą przyjemnością nie tylko dla mnie, ale też dla mojego narzeczonego :) dziękuje :)

  34. Witam:)
    Dziewczyny gratuluje świetnego bloga. Kocham tu zaglądać.
    Zosiu namietnie testuje wszystkie Twoje przepisy:) I na razie pychota! Bagietka z truskawkami już na zawsze zagości na moim stole! Dziekuje:*

  35. Zosiu, na początku chciałam napisać, że bardzo lubię czytać przepisy i oglądać “smakowite” zdjęcia jakie wstawiasz :), chciałam się zapytać, tak z ciekawości, skąd w Tobie taka pasja i zamiłowanie do gotowania? Od czego to się zaczęło? Jak rozwijasz swoją wiedzę? Widzę, że to sprawia Ci tyle przyjemności i wkładasz w swoje przysmaki wiele serca. Ja jestem “początkującą kucharką” jeszcze eksperymentuje no i też staram się uczyć od lepszych, dlatego zaglądam tu bardzo często :)Pozdrawiam Cię serdecznie!

  36. proszę, Vincent, sam Nowy Świat (wiem, pracowałam obok) – najtańsza kanapka chyba 12 zł… kogo na to stać??? wydaję tyle dziennie na samodzielne wyżywienie mnie i mojego męża Mareczka! Fajnie, że macie kasę, ale w Polsce, to ludzie nie mają… A poza tym jak Zosia może być w Warszawie i robić zdjęcia Kasi codziennie w Sopocie??

  37. Zgadzam się świeży starty parmezan jest najlepszy.

  38. Po męczącym dniu spędzonym na zajęciach zafundowałam sobie to cudo. Gorąco polecam bo jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Czekam na więcej przepisów:-)

  39. Wygląda bardzo smacznie:) Ale każda potrawa robiona przez Ciebie Kasiu wygląda cudownie:) Oby tak dalej:) Buziaki

  40. Świetny pomysł na kanapkę. Robiłam również omlet i ciasto marchewkowe. Jestem wegetarianką i podoba mi się to, że mogę tutaj znaleźć też wiele przepisów na dania bezmięsne. Pozdrawiam serdecznie!

  41. Zosia jesteś boska :) możesz dodać jakiś przepis dobrej zupy, może w końcu się nauczę :)

    • Zosia

      :) Jak miło, dziękuję bardzo. Całkiem dobra zupa, która mi wyszła to krem z pomidorów. Może spróbuj? Może Ci zasmakuję. Pozdrawiam serdecznie!

  42. Fantastyczny przepis a kanapki boskie!!!

  43. własnie skonsumowałam kanapke:) rewelacja Zosiu:) oby tak dalej:))) pozdrawiam!

  44. Pięknie wygląda!!! :) Tylko szkoda, że składa się z pomidorów i nie ma jakiegoś zamiennika :( Jestem na nie uczulona ;/
    Ale muszę powiedzieć Ci Zosiu, że dużo tu u Ciebie fajnych pomysłów na coś szybkiego :)
    Masz niesamowity talent!!!
    Jak możesz to dodawaj częściej swoje kulinarne notki! :)
    Ja czekam teraz na coś słodkiego ;)
    Pozdrówki!

  45. Moj mezczyzna sie smieje, bo co zobacze u Zosi to musze zjesc ‘koniecznie dzis’.. i tak wczoraj byl pycha makaron z pesto.. a jeszcze wczesniej carbonara.. Deserem z mascarpone i malinami zajadaja sie wszyscy znajomi :)))

  46. głodny…

  47. Zosiu chcemy wiecej ciebie! więcej zdjec! Wiecej potraw! Wpisuj wiecej postów! :p
    Chyba fajna z ciebie dziewczyna :P

  48. OMG mega pyszne… zosiu Twoje przepisy robią wsord rodziny i znajomych furorę… szczegolnie krem z mascarpone:) aaa tortilla z kurczakiem niebo w gębie:)

    • Zosia

      Extra !!! Bardzo, baaardzo się cieszę! Pozdrowienia dla Ciebie i Twojej całej Rodziny!

  49. Witaj Zosiu,
    wiem, że to może nie jest najlepsze miejsce na tego tupu prośbę, ale bardzo zafascynował mnie wystrój Twojej kuchni:) możesz wstawić kilka zdjęć, które ukażą ją w całości?:) Gdzie się zaopatrywałaś w meble i wyposażenie?:)
    Pozdrawiam! Paulina

    • Zosia

      Dziękuję bardzo. Meble kuchenne pochodzą z IKEA, a wszystkie dodatki kolekcjonuję już od paru lat. Polecam pochodzić po różnych kołach, targach czy też upatrywać wiosenne ,,wystawki”. Pozdrawiam serdecznie.

  50. Byłaś może kiedyś w Gorzowie Wielkopolskim? Sprzedają tam przy przystanku słynne bułki z pieczarkami :) Może jeżeli jadłaś, spróbujesz odtworzyć ich smak w domowym zaciszu i podasz przepis? Bardzo mi zależy na takich domowych bułeczkach, które będa bardzo bardzo podobne do TYCH gorzowskich, a Ty msza na prawdę multum pomysłów :) Prosze odpisz:)
    Poza tym – nie lubię mozzarelli, pesto chyba też nie (nie jadłam, acz jestem mocno wybredna i jak juz wiem, że coś mi nie będzie smakować… to nie będzie. :P) – ale spróbuję taką kanapkę, gdy tylko kupię takie pieczywo, bo w mojej mieścinie taką bułę ciężko wynaleźć ;-)) czym byś zastapiła pesto?

  51. Zosiu!
    Chciałam Ci bardzo podziękować za Twoje przepisy! :) Dziś przyrządziłam mojemu ukochanemu pyszną kanapkę z domowym pesto oraz krem mascarpone z malinami – był wniebowzięty, ja również, czarujący smak i rozkoszna prostota przygotowania…niebo w gębie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

  52. ZROBIŁABYŚ PRZEPIS NA JAKIŚ MAKARONIK >?
    KOCHAM MAKAROONY ! < 33 : )

  53. Pisząc ten komentarz trzymam w ręce kanapke z pesto, pomidorami i mozzarella:D Pyszna!

    I dołączam się do poprzednich komentarzy, że fajnie że zamieszczasz przepisy dla amatorów kulinarnych;) Raz na jakiś czas lubie wypróbować coś nowego i szukam inspiracji na Twojej stronie.
    Pozdrawiam cieplutko i wiosennie!;)

  54. Jak się nazywa to urządzenie w którym mielona jest bazylia i reszta składników? Z tego co widzę jest małe i poręczne. Ja mam blender, taki do którego wrzuca się składniki, jednak on jest za duży i nie “złapie” odpowiednio wszystkich składników.

  55. Łał, chyba spróbuję tego, nie dość, że zdrowe to jeszcze wygląda naprawdę smakowicie ;)

  56. mam pytanie JAKIEJ FIRMY JEST PARMEZAN?

  57. witaj Zosiu ;)
    bardzo smakowała mi ta kanapka i jeszcze nie raz ją sobie zrobie a sos pesto został moim ulubionym cuudo ;)

  58. Do pewnych przepisów z Twojego bloga wracam po jakimś czasie jak na przykład dzisiaj,chciałam zrobić fajną kanapkę i przypomniałam sobie o tym poście.
    Fajnie,że inspirujesz i tak cudownie bawisz się kuchnią:)))Pozdrawiam:)))

  59. przepyszne:)
    gorąco polecam!!

  60. Witam,
    chciałam zapytać gdzie kupujesz te białe naczynia, których używasz w piekarniku?
    Co do przepisów super.
    Pozdrawiam

  61. O nie! Muszę stąd iść, po co tu wchodziłam! W brzuchu już mi tak burczy, że chyba nie wytrzymam do konca pracy…
    Swoją drogą to ciężko o dobrą ciabattę. Te z marketów są zwykle tak twarde, ze zęby można sobie połamać. Polecam na przyklad ciabattę z limaro – podobno na bazie oryginalnego przepisu włoskiego, warto spróbować!

  62. Zosiu, właśnie skończyłam jeść tą pyyyyszną kanpkę. Zgrillowalam ją około 4 min w elektrycznym grillu. Pychota, dziękuję!

  63. Zosiu, fantastyczny przepis – ten smak to moje klimaty :-)

  64. Zamiast orzechów włoskich można dodać do pesto orzechy piniowe – smak jest inny ale również doskonały http://www.tipy.pl/artykul_11995,jak-zrobic-pesto-z-bazylii-i-orzechow-piniowych.html

  65. to na zdjęciu to nie jest parmezan. Lepiej zeby zaden Wloch czegos takiego nie ogladał … :]

Dodaj komentarz