Skip to main content

Coś dobrego, coś lekkiego, coś szybkiego!

Skład:

1 średnia cukinia

kawałki papryczki chili

garść świeżego szpinaku

1-2 ząbki czosnku

garść plasterków kiełbasy (np. chorizo)

1-2 łyżeczki suszonego oregano

garść startego żółtego sera

5-6 jajek

świeżo zmielony pieprz

sól morska

 

A oto jak to zrobić:

1. Na małym ogniu podsmażamy plasterki kiełbaski, dodajemy cukinię i kawałki papryczki chili. Doprawiamy suszonym oregano. Następnie dorzucamy zblanszowany szpinak i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Gotową masę jajeczną przelewamy na patelnie, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Na końcu posypujemy startym żółtym serem. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką. Podajemy na ciepło.

 

55 Odpowiedzi do “Coś dobrego, coś lekkiego, coś szybkiego!”

  1. genialny pomysł na szybki i smaczny posiłek! :)

    Zosiu, a może zasugerujesz mi jakieś pomysły na smaczne i lekkie drugie śniadania do pracy? :)

  2. frittate to chyba się jeszcze zapieka w piekarniku na takiej specjalnej patelni.

    tak, czy siak, bardzo to lubię i bardzo podoba mi się połączenie szpinaku z chili.

  3. Czesc Zosiu! przepis napewno wyprobuje,uwielbiam twoje przepisy ,w szczegolnosci te “na szybko” :) pozdrawiam i zycze milego dnia!

  4. Ja zawsze robię z szynką, pomidorem, czasami ogórkiem, bazylią, odrobinką sera:) Pycha!:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

  5. Od dawna jestem wielką miłośniczka frittaty. To idealne danie nawet na domowe party. Pomysł ten wzięłam z jakiegoś programu telewizyjnego już nie pamietam jakiego:) Sprawdziłam i polecam :)

  6. Zosiu, frittata jest owszem, dobrym, szybkim i lekkim daniem, które zresztą bardzo często robię, gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni, ale przepis na nią już gościł na Twoim blogu! Z tego, co pamiętam, to dodatki były inne, ale te każdy przecież może dobrać według własnej fantazji. Proszę o coś bardziej inspirującego! ;) Pozdrawiam serdecznie!

    • O, a ja lubię kilka wersji – np. przy quiche lorraine byłoby trudno mnie, osobie niezbyt doświadczonej w kuchni, dobrze dobrać zupełnie inne dodatki. Frittata w innej wersji też jest dla mnie super. Także dla początkujących to to jest bardzo inspirujące!

      • Zdecydowanie się z A.zgadzam.
        Nie każdy jest mistrzem inwencji twórczej w kuchni, a takie przepisy “kawa na ławę” bardzo pomagają i usprawniają proces poruszania się w kulinarnym świecie:)
        Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego:)

  7. Wygląda smakowicie, choć jakoś nie umiem się przekonać do szpinaku :) Zosiu, czy Ty i Kasia odwiedziłyście jakąś fajną knajpkę w czasie pobytu w Łodzi, czy zaraz po spotkaniu z pozostałymi członkami jury wróciłyście do domu?
    Pozdrawiam :)

  8. Kiedy beda przepisy wielkanocne? Wyprobowalam wszystkie Twoje swiatecznie przepisy i nigdy sie nie zawiodlam! Czekam na wiecej z utesknieniem!!! :) Pozdrawiam, Karolina

  9. mmmm, szpinak, to jest to! Uwielbiam takie szybkie i pyszne przepisy, ostatnio na swoim blogu popelnilam wpis o niebanalnej zupie na szybko – pieczarkowo-porowa z serowymi kluseczkami. Polecam!

  10. Witaj ! Mam pytanie o wilgotne ciasto cytrynowe. W przepisie pisze tabliczka bialej czekolady. Mam tabliczke 180 g, ale tez mozna kupic 100g. Ile gramowa tabliczke uzylas do przepisu?
    Dzieki!

  11. Droga Zosiu Jak mam napisać i jak Cię prosić ale…..piszę swoją prośbę poraz enty…Zosiu bardzo proszę napisz jaki masz model zegarka i jakiej firmy jest ten zegarek na rękę , a pasek jest w kolorze miety

  12. Mmmmmm…pycha! Koniecznie muszę wypróbować, bo mam słabość do takich niskokalorycznych, lekkich potraw. W końcu coś dla mnie :) U mnie również przepis, tym razem na puszyste naleśniki z twarogiem i imbirem- loovelyblog.blogspot.com

  13. Zosiu ….chcę Ci bardzo podziękować za wspaniałą frittatę :-))
    Dzięki Tobie udało mi się pozytywnie zaskoczyć moich ,,głodomorów”,a nie jest to już łatwe – towarzystwo czasami nieźle wybrzydza ;-0 Nie wspomnę o sprytnym i podstępnym,,wkręceniu ” aż takiej ilości szpinaku hehe.
    Śniadanie niedzielne ogłaszamy za wyjątkowo smaczne ,byłaś na nim z nami – dziękujemy i pozdrawiamy
    Mama od niedawna jednego już Osiemnastolatka :-))

  14. jestem obecnie w Barcelonie i kusi mnie przyrządzenie jakiegoś dania z krewetkami. Tylko kompletnie nie wiem co ja mam nimi zrobić po zakupie. Proszę o pomoc a najlepiej jakiś nowy fajny przepis!
    Ciao

  15. Bardzo podoba mi się Pani blog kulinarny. Jednak mam jedną uwagę. Przyydałaby się możliwość wyszukiwania na stronie produktów, przepisów za pomocą opcji szukaj. Gdy chcę znaleźć przepis z Pani bloga na konkretne danie, wyszukuje za pomocą przegladarki google wpisujac np. naleśniki + makecookingeasier. Chyba, że coś przegapiłam i taka opcja jest na stronie a ja nie zauważyłam.

  16. Zosiu, a co byś poleciła na imprezę? Ma być prawie 20 osób a na stancji problem z naczyniami.

  17. Zosiu- czy szpinak można zastąpić czymś innym ? Co proponujesz ?

    Pozdrawiam,
    Agata

  18. Ja w związku z Wielkanocą, prosiłabym o przepis na jakieś wielkanocne ciasteczka- króliczki, zajączki, które można by zrobić z dziećmi:):):):)pozdrawiam

  19. Zosiu, zdradz prosze kiedy mozemy spodziewac sie albumu/ksiazki z wszystkimi przepisami? Nie ukrywam ze ulatwiloby mi to zycie, uwielbiam Twoje wymysly :)

  20. dzieki Tobie zrobilam fritatte i byla pyszna, smakowala bardzo mnie i mojemu mezowi! :) tylko ten wczesniejszy przepis, ktory zamiescilas na blogu byl z ziemniakami, pyyycha! robilam kilka razy, i na sniadanie i na obiad i kolacje hehe :) pozdrawiam! :)

  21. Ja tam Zosię uwielbiam, gotować zbytnio nie umiem a jej przepisy mi wychodzą :)

    Jakbyś jeszcze pisała gdzie kupiłaś to co masz na sobie to byłabym dozgonnie wdzięczna. Lub choć dorzuciła zakładkę “styl” czy coś takiego :)

  22. Zosiu,

    od dawna śledzę Twoje przepisy-gratuluję pomysłów,pasji i talentu:)
    Jednocześnie zwracam się z prośbą o jakąś serię przepisów dla maluszków – szczególnie tych, które trzeba nakłaniać do jedzenia….

    Pozdrawiam

  23. Bardzo dobre, proste, szybkie, pożywne i smaczne. Ja robię wersję wegetariańską, bez kiełbasy. Też pycha. A świnki niech sobie pożyją.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.