Skip to main content

Dużą pizzę ze świeżym rozmarynem, serem mozzarella i plastrami salami – poproszę!

   Tak naprawdę, to chyba nie ma nic lepszego od gorącego kawałka pizzy. W sam raz o każdej porze. Wszystko ze wszystkim… i za to ją uwielbiam! Dziś pokusiłam się o swoją wersję. Jest ona niezwykle podstawowa i pewnie prościej było by chwycić za telefon i w 20 minut mieć ją gotową na stole. Niemniej jednak radość na widok własnoręcznej lepionej pizzy, powoli dochodzącej w piekarniku – nieoceniona!  Podobne uczucie towarzyszy mi przy pieczeniu chleba. Proszę mi wierzyć w takich momentach moja radość nie zna granic.

Skład:

ciasto:

ok. 450 mąki 

30 g świeżych drożdży

3-4 łyżki oliwy z oliwek

1 płaska łyżka czosnku granulowanego

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

szczypta soli

sos:

2-3 pomidory obrane ze skórki

garść świeżej bazylii

3-4 ząbki czosnku

świeżo zmielony pieprz

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

szczypta soli

składniki:

ser mozzarella

salami

świeży rozmaryn

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól, czosnek granulowany i rozdrobnione drożdże. Mleko i wodę łączymy w jednym dzbanku. Do ciasta dodajemy oliwę z oliwek, rozcieńczone mleko i zaczynamy zagniatać ciasto. W trakcie tej czynności, dodajemy mleko z wodą. Ciasto wyrabiamy ok.15 minut, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

2. Wszystkie składniki do sosu umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy na gładką masę. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem, a następnie rozgniecionym kawałkiem czosnku. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni C. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i nakładamy sos pomidrowy, kawałki sera mozzarella i salami. Na końcu rozkładamy równomiernie świeży rozmaryn. Możemy posypać świeżo startym parmezanem. Pieczemy ok. 25 minut.

60 Odpowiedzi do “Dużą pizzę ze świeżym rozmarynem, serem mozzarella i plastrami salami – poproszę!”

  1. mhm….:) osobiście polecam pizzę ze szpinakiem i mozzarellą !
    pozdrawiam gorąco ze słonecznej Łodzi!

    • do tej pory nie bawiłam się w robienie pizzy, tylko zamawiałam, albo gościłam w restauracjach, ale zainspirowałaś mnie i czas to zmienić, ruszam, do kuchni marsz!
      Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Maleństwo w brzuszku

      Przy okazji zapraszam na porady z dziedziny mody, urody, zdrowia.

  2. jeju! Ale wiesz co ja zawsze czekam aż ciasto podwoi swoją objętość i wtedy jest taaakie wysokie. Powiem szczerze, że nie wiedziałam co zrobić żeby było takie płaskie, jak kupne. Dziękuję, ostatnio czytasz mi w myślach:)

  3. Zosia, tym przepisem uderzyłaś w mój czuły punkt podniebienia, inne dania mogą nie istnieć, ale robiona własnoręcznie pizza to rarytas. Chętnie wypróbuję Twoją wersję.

    Pozdrawiam z słonecznego Krakowa.

  4. Uwielbiam włoskie jedzenie!Też piekę pizze-bo jest naprawdę łatwa.Ten ser,pomidory,salami-ach….Buon appetito!!!

  5. Nareszcie !! Juz kiedys pisalam, ze super bylaby pizza w Twoim wykonaniu i czekalam na przepis :) Doczekalam sie i wcale nie pomylilam! Zachwyca :) Pozdrawiam z Katowic i czekam na kolejne cuda !!

  6. Też uwielbiam pizzę. Ta wygląda na smaczną, zresztą robiłam podobną u siebie:) Nie ma to jak własnoręcznie zrobiona. Pozdrawiam

  7. Zosia błagam błagam błagam :) Powiedz skąd jest ta spódniczka ? Boskaa :)
    Proszę o odpowiedź :) Będę wdzięczna :)

  8. Cześć Zosiu!:):):)
    Chciałabym Cię prosić, o poruszenie tematu… win. wiem,że to banalne ale naprawdę jest ciężko dobrać odpowiednie wino do określonego dania.
    proooszę Cie:)
    uwielbiam również sery…. i proszę Cię doradź z czym je podawać, masz może jakieś nowe pomysly na startery?

    pozdrawiam serdecznie:):):)

  9. super przepis! zaraz sie zabieram do roboty! tylko nie mam salami :( ale szynka tez bedzie ok? pozdrawiam i zycze smacznego!
    ps piekne zdjecia!!!!!

  10. Matko,ale to pysznie wygląda ,aż zgłodniałam ;) Salami,mozzarella -to absolutnie musi być boskie.
    Pozdrawiam;)

  11. Ale po co granulowany czosnek do ciasta (tym bardziej, że świeży i tak dodajesz),a na dodatek MLEKO? Najlepsza pizza jest prosta, bez udziwnień i cudowania – mąka, woda, drożdże, dobra oliwa i szczypta soli. Taka jak we Włoszech.

    Pozdrawiam!

  12. wlasnie dzis na kolacje jadlam pyszna pizze wlasnej roboty mojej tesiowej byla pyszna:) ale Twoja tez wyglada apetycznie, pozdrawiam

  13. A ja mam w zamrazarce porcje surowego ciasta na pizze (zrobiony z przepisu Jamiego Olivera) chyba wykorzystam jutro!

  14. NIESTETY taka jest prawda – pizza jest po prostu pyszna i nie da się jej oprzeć, zwłaszcza ta robiona własnymi rękoma!

  15. 30 g drożdży to nie za dużo? Ja na 500 g mąki dodaję połowę mniej, a ciasto i tak niesamowicie wyrasta. Poza tym czy przy takiej ilości drożdży nie czuć ich trochę za bardzo w cieście?

  16. pizza wyszła :)

    Robiłam kiedyś rurki półfrancuskie z marmoladą? gnębi mnie jedno, przepisy są z gęstą śmietaną, ale jaką… słodką czy kwaśną? wiesz moze?

  17. Pizza pycha:)Mogłabym ją jeść codziennie.
    Zosiu wczoraj zrobiłam aż 7 kanapek z łososiem itd i powiem pyszne wyszły.Dziękuję za ten przepis i za inne.Pozdr:)

    • Cieszę się niezmiernie, że smakowały! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
      Zosia

  18. Witam,
    ciekawi mnie gdzie kupujesz te białe naczynka, w których pieczesz.

    Pozdrawiam,
    Jola

  19. a ja mam takie pytanie techniczne, kiedy dodajemy mleko z wodą. Bo zdaje mi się, że tam jest cos nie tak :) a pizza wygląda wspaniale, tak jak wszystkie przepisy. Nie jestem amatorką gotowania, ale przez tą stronę mogę męża ciągle zaskakiwać :)

  20. Your type is so distinctive in comparison to a lot of others. Thanks for publishing if you possess the option,Guess I’ll just make this bookmarked.two

  21. uwielbiam pizze.Chyba każdą z tego co zauważyłam.Najmniej tą z jajkiem ale to proste włoskie jedzenie jest zachwycające ;) mogłabym jeśc codzien ale tuczy i nie mogę…

  22. Pizza wygląda wspaniale(w szczegolnosci spód) i myślę, że w najbliższym czasie ją zrobie i poeksperymentuję z dodatkami. Ciekawi mnie tylko jakiej mąki użyłaś i co z drożdżami? Nie zalewasz ich wodą?

  23. mon dieu… zakochałam się w tej pizzy już po przepisie i zdjęciach. koniecznie muszę zrobić!

    powiedz, Zosiu – czy twoje ciasto jest chrupiące i czy się nie łamie, jak zbyt cienko się je rozwałkuje? Dużo razy zwiększa swoją obiętość?

  24. Zosiu mnie zastanawia tylko to jak Ty to robisz ze ciagle cos dobrego (czasem tuczącego:) i nadal masz super sylwetke,ja jakbym tyle piekła (dobrych rzeczy)to bym byla jak king kong;Dpozd

  25. Chciałam Ci Zosiu pogratulować najlepszej strony w Polsce o gotowaniu! Dziś po raz pierwszy w życiu zrobiłam pizze…zawsze się obawiałam że mi nie wyjdzie a wyszła przepyszna! Użyłam już chyba wszystkich Twoich przepisów obiadowych jak i deserów…ze wszystkich jestem zadowolona bardzo mocno! Najbardziej zadowolonym jednak jest chyba mój narzeczony….
    Pozdrawiamy oboje!

  26. Witam Cię serdenie Zosiu! Uwielbiam twoje przepisy i całą Ciebie choć w ogóle Cię nie znam. Już wypróbowałam ten przepis na pizze, ale ja podgrzewam wymieszana wodę z mlekiem dzięki czemu drożdże szybciej zaczynają działać i nie trzeba czekać całej godziny tylko np tak jak ja czas potrzebny na wykonanie sosu :) pozdrawiam :)

  27. zrobilam wczoraj, przepyszna! sos cudownie pachnial ale dodałam za duzo koncentratu i troche gorzkawa byla momentami, ale to nic, ucze sie na bledach :D

  28. A ja mam takie pytanko : Czy z tych ilości składników co podałaś wychodzi jedna pizza czy więcej : )?

  29. Zosia jestes moja inspiracja :) Jeszcze do niedawna w kuchni mialam dwie lewe rece… :/ Ale teraz rzadze!!! Robie tak jak przykazuja Twoje przepisy i moj chlopak badziej mnie kocha ;)

    Dzieki!

  30. Przepis na ciasto jest cudowny! To była moja pierwsza w życiu pizza zrobiona własnoręcznie, ale w odróżnieniu od pizz z różnych przepisów mojej mamy i babci, ta nie wyrosła pod niebo i była upieczona w całości:) pełen sukces, mężczyzna wylizywał talerzyk:D
    (Wierzchu nie oceniam, bo rzuciłam to, co akurat było do zużycia w lodówce, ale że uwielbiam zarówno rozmaryn jak i salami, to pewnie wykorzystam kiedyś przepis w całośi:))

  31. Dzisiaj zamierzam zrobić tę pizze :) Jestem bardzo ciekawa efektu… Trochę się boję, ale mam nadzieję, że się uda :)))

      • Dzięki;) Pizza wyszła przepyszna – w sam raz na walentynkową kolację w domowym zaciszu ;)

        Buziaki

        P.S – wyszłaś uroczo na filmiku urodzinowym z MLE :)

        • ojej to się bardzo cieszę, że przepis się spodobał! Bardzo mi miło i dziękuję za zaufanie.. w Walentynki :)

          Dobrej nocy!
          Zosia

  32. ZOSIA !

    na zdjęciu chyba więcej jest drożdży niż 30 g ? z 2 kostki to 30 g ….
    jeszcze jedno nie czekasz aż ciasto urośnie ?

  33. Od lat to mój ulubiony przepis na ciasto do pizzy, tylko zawsze dodaję torebkę suchych drożdży. Raz, dwa, i gotowe! :) Dziękuję :*

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.