Skip to main content

LATO. IM PROŚCIEJ TYM LEPIEJ. PIECZONE ZIEMNIAKI Z ROZMARYNEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

*    *    *

Zawsze jest miło przywitać przyjaciół czymś domowym, tak smacznym, że ślinka cieknie, idealnie pasującym do schłodzonej lampki wina. To połączenie jest według mnie absolutnie doskonałe, zwłaszcza w letnie dni. Starannie pokrójcie ziemniaki, wymieszajcie w dobrej oliwie z odrobiną parmezanu i rozmarynu i liczcie się z tym, że przysmak zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

8-10 ziemniaków

ok. 500 g zielonej fasolki szparagowej

4 gałązki rozmarynu

sól morska (najlepiej wędzona w płatkach)

4-6 łyżek oliwy z oliwek

świeżo zmielony pieprz

2 ząbki czosnku

kawek parmezanu, pokrojony w grube plastry

A oto jak to zrobić:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez ok. 30 minut. Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy brzydki koniec. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Odcedzamy i schładzamy w lodowatej wodzie (nie musimy tego czynić, jeżeli chcemy ją na ciepło; schładzanie w lodowatej wodzie doda jej chrupkości).
  2. Upieczone ziemniaki łączymy z ugotowaną fasolką. Całość skrapiamy ponownie oliwą i doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałązkami rozmarynu. Na wierzch dodajemy posiekany czosnek i płaty parmezanu.

12 Odpowiedzi do “LATO. IM PROŚCIEJ TYM LEPIEJ. PIECZONE ZIEMNIAKI Z ROZMARYNEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ”

  1. Droga Zosiu,
    w prostocie siła! Ślinka leci😋 Zrobię koniecznie zwłaszcza, że mam super zieloną fasolkę i ziemniaki z targu.
    Pozdrawiam ciepło z południa PL,
    Marta🤓

    • Marto,
      dziękuję za wiadomość i bardzo się cieszę!
      Niech Wam słońce świeci cały lipiec!
      uściski,
      Zosia

  2. Przepis wspaniały. Palce lizać. Wejdzie na stałe do mojej letniej kuchni. Dodałam, dla koloru, parę pomidorków coctailowych. Bardzo dziękuję i czekam na następne wspaniałości. 😋

  3. Och Zosiu, przepyszne są te ziemniaczki pieczone. 😍😍 Na pewno nie jeden raz zagoszczą u nas na stole. ☺️

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.