Skip to main content

Mała przekąska na letnie upały-szpinak, pomidory i orzeszki pinii.

Ten przepis nie wymaga wielkiej kreatywności ani kulinarnej błyskotliwości. Nie wymaga również poświęcenia swojego cennego czasu. Z zegarkiem w ręku zajmuje on dosłownie 9 minut i 57 sekund!

Skład:

garść młodych liści szpinaku

1-2 ząbki czosnku

3-4 łyżki masła

kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych

garść orzeszków pinii

ser ricotta

oliwa z oliwek

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy wyciśnięte ząbki czosnku, dodajemy zblanszowane  liście szpinaku i masło. (patrz jak się blanszuje: https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/przepisy-dla-przyszlych-mam-nalesniki-ze-szpinakiem-grillowanymi-pomidorami-i-parmezanem/). Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy ricottę. Gorący szpinak przekładamy na talerz / półmisek, dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych i posypujemy prażonymi orzeszkami pinii.

Komentarz: Ricottę możemy zastąpić zwykłym serkiem topionym. Możemy również posypać świeżo startym parmezanem.

Czosnkowa bagietka jest świetnym dopełnieniem!

71 Odpowiedzi do “Mała przekąska na letnie upały-szpinak, pomidory i orzeszki pinii.”

  1. Wygląda pięknie! Cóż za precyzja w podawaniu czasu wykonania ;) U mnie niestety taki posiłek by nie przeszedł, bo nie ma mięsa. Mój partner nawet w upały może jeść ‘schabowczaki’ :D

    Buziaki, Magda
    PS.Zapraszam na nową notkę :)

      • “jak daleko nam do eko”?

        Ten przepis ma niestety dość daleko. ..

        Tłusty ser (nasycone kwasy tłuszczowe!) w sałacie to niekoniecznie najzdrowsze rozwiązanie. Podobnie jak blanszowanie + smażenie szpinaku powoduje, że traci on wartości odżywcze.

  2. Szybko i smacznie. Świetna alternatywa dla obiadów, na które i tak nikt nie ma ochoty w tą pogodę. No i przy okazji nie trzeba stać pół dnia przy garnkach :) Chociaż to dla mnie i tak nie stanowi większego problemu. Pozdrawiam!

  3. Mmm! Wygląda przepysznie i zapewne tak też smakuje :) Z resztą nie ma nic lepszego niż świeży szpinak z pomidorami :)
    Zapraszam do mnie na bloga, właśnie wstawiłam przepis na orientalne danie ;)
    Pozdrawiam ciepło!

  4. Uwielbiam tego typu dania! Właściwie Twój styl gotowania zawsze zdobywa moje podniebienie, a do tego jeszcze ukryte między słowami pozytywne podejście do świata :)
    Pozdrawiam :)

  5. Pyszności Zosiu,
    jeśli mowa o szpinaku, to ja polecam pyszną (ba, nawet przepyszną sałatkę):
    – młode liście szpinaku (nie lubię, więc wrzucam rucolę)
    – pomarańcza
    – mozarella
    – mała czerwona cebula
    – czarne oliwki
    – orzechy włoskie
    – opcjonalnie trochę makaronu penne
    – koniecznie sos sezamowy (3/4 oleju sezamowego, 1/4 oliwy + pestki słonecznika)
    Jednym słowem – Pychota! ;)

    Pozdrawiam ciepło,
    Ola.

  6. Zosiu, jak miło, że odpowiadasz na większość pytań/wypowiedzi czytelniczek! Przesyłam Ci serdeczne pozdrowienia i buziaki!!! A danie wygląda jak zwykle pysznie :)

  7. Zosiu proszę powiedz czy jest już data wydania książki- nie ukrywam że czekam z niecierpliwością.

  8. Zosieńko! Tak jak pięknie wyglądasz tak i pięknie gotujesz :) Urzekasz mnie przy każdej kolejnej notce. Pozdrowienia z gorrrącej Częstochowy :*

  9. Danie wydaje się bardzo smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu:) :)Z miła chęcią wypróbuje..
    Serdecznie pozdrowienia dla Ciebie i córeczki :)

    • a ja nie za bardzo wiem, jak go jesc. Przed Zosi przepisem znalam tylko opcje szpinak do ryby, ale to i tak jak ktos mi zrobil, bo nawet takie cos mi nie wychodzilo.. :)

  10. to ja dodam coś od siebie apropo świeżego szpinaku :)
    garść szpinaku
    pełnoziarnista tortilla
    grilowany kurczak
    grilowana papryka
    ser feta
    sos z jogurtu greckiego (my robimy ziołowy lub paprykowy)
    pomodorek
    idealna alternatywa dla kanapek do pracy :)
    pozdrawiam

  11. Zosiu,a po co jest blanszowanie? Ja zwykle po prostu myję szpinak i przesmażam na maśle. Robię coś nie tak?

  12. Zosiu, gdzie kupujesz orzeszki pinii? Dziewczyny orientujecie się w tym temacie?
    Dzięki, Daga

    • Alma, Piotr i Paweł, jakieś lepsze delikatesy. W osiedlowych sklepach nie widziałam. W sklepach typu Real, Tesco nie sprawdzałam bo do takowych nie wchodzę :) za dużo chodzenia :)

  13. Przekąska wydaje się smaczna więc na pewno wypróbuje.
    Zosiu, pamiętaj żeby zamienić 10g na 100g w przepisie na ciasteczka marcepanowe. Bardzo mi smakowały i będę do nich chciała w przyszłości wrócić a mogę nie pamiętać że tam jest błąd :)

  14. Witaj!
    Bedę w ten weekend w trójmieście i mam ogromną prośbę. Czy mogłabyś mi polecić jakąś interesującą restaurację, gdzie można smacznie zjeść w Gdańsku? (Lubię kuchnię włoską, azjatycką ale mogą być też inne, cenię sobie ładny wystrój) Pozdrawiam serdecznie!

  15. Zosiu, ten blog to rewelacja (wiem, powtarzam się)! Jak dostałam dzis telefon ,że mam spodziewać się “niezapowiedzianych gości” od razu włączyłam komputer, Twoją stronę i zrobiłam sałatkęz piersią kurczaka oraz brzoskwinie posypane kruszonką. Mam tylko pytanie- w sklepie makecookingeasier napisane jest, że w 2 połowie 2012 ma ukazać sie książka z przepisami z bloga. To prawda? Jeśli tak, to gwarantuję, że w moim domu będzie bestsellerem!

    pozdrowienia i gorące uściski dla Ciebie i Maluszka!

    zapraszam na http://precious-woman.blogspot.com

  16. Ricotta i szpinak to idealne połączenie. Kiedyś robiłam właśnie z tymi składnikami drożdżowe bułeczki, też były obłędne :)

  17. Zrobiłam wczoraj i wszystkim bardzo smakowało, było przepysznie, dodałam jeszcze dodatkowo do tej potrawy ser fetta, gdyż bardzo go lubię. Jest to świetna lekka przekąska na upały i nie tylko:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  18. Witaj Zosieńko :) Ależ to wszystko smakowite… :)
    Wiem, że teraz jesteś pewnie zajęta opieką nad maleństwem (całusy!!), ale może mogłabyś poświęcić mi chwilkę? :) Otóż planuję przyrządzić to ciasto: https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/pomysly-na-wielkanoc-czekoladowo-limonkowe-ciasto-bez-maki/ , jednak nie lubię gorzkiej czekolady. Chciałam zapytać, czy czuć w nim ten jej charakterystyczny posmak ? Czy nie byłoby zbyt słodkie, gdyby podmienić na mleczną? A może polecasz z gorzką, ponieważ po zrobieniu całości i tak jest słodkie?
    Mam dopiero 19 lat i dopiero się uczę “kucharzyć”, ale zapału mam ogrom, no i tyle tu pyszności! Pozdrawiam:)

  19. Troszke mnie dziwi propozycja zastapienia ricotty, czyli twarogu, serkiem topionym albo parmezanem.

  20. Oj, trzeba kroić i w ogóle. Ja jako ideał leniucha to jedyne co zrobię przygotowując sobie przekąskę to wstanę podejdę do lodówki, wyjmę maestro albo jakiegoś loda i wrócę usiąść :P To i tak dużo :P

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.