Skip to main content

Pieczone bakłażany. Jak sprawić, żeby w smaku nie były gąbczaste i zbyt suche ale aromatyczne i apetyczne

*     *    *

Jeżeli uda się to danie zrobić zgodnie ze wskazówkami, to zapewniam Was, że efekt będzie bardzo apetyczny. Orzechowy smak i mięsista konsystencja pieczonego bakłażana doskonale harmonizuje z sosem. Dobry skład, bez konserwantów i ulepszaczy, za to z przyprawami dla delikatnie pikantnego smaku – z słodką papryką mieloną i chili. Gęstość sosu wynika z jego naturalności i doskonale sprawdza się przy zapiekaniu.

Skład:

(przepis na 4 osoby)

2 duże bakłażany

1 słoik sosu węgierskiego z papryką Dawtona (550 g)

ok. 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (1 woreczek)

1 pęczek świeżej pietruszki

1 czerwona cebula

3-4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1 mozzarella

sól morska i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte połówki bakłażanów nacinamy na tzw. kratkę (zobacz na zdjęciu). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, a następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.
  3. Miąższ upieczonych bakłażanów delikatnie wzruszamy (patrz na zdjęciu) tak by powstało delikatne żłobienie. W to miejsce rozkładamy wymieszaną kaszę gryczaną, dodajemy sos węgierski i na wierzchu rozkładamy plaster sera mozzarella. Faszerowane bakłażany umieszczamy ponownie w rozgrzanym piekarniku i pierzemy 8-10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło z posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki: Bakłażana możemy nieco inaczej potraktować, a mianowicie przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze i zrobić nacięcia nożem. Następnie posypać solą, oregano i w każde nacięcie włożyć pokrojone ząbki czosnku. Polać oliwą i zapiekać bakłażana przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Umyte połówki bakłażanów nacinamy na tzw. kratkę (zdjęcie powyżej). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut.

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, a następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.

Miąższ upieczonych bakłażanów delikatnie wzruszamy (powyżej na zdjęciu) tak by powstało delikatne żłobienie. W to miejsce rozkładamy wymieszaną kaszę gryczaną, dodajemy sos węgierski i na wierzchu rozkładamy plaster sera mozzarella.

Faszerowane bakłażany umieszczamy ponownie w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C i pierzemy 8-10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło z posiekaną natką pietruszki.

Materiał powstał przy współpracy z Dawtona

{współpraca}

26 Odpowiedzi do “Pieczone bakłażany. Jak sprawić, żeby w smaku nie były gąbczaste i zbyt suche ale aromatyczne i apetyczne”

  1. W końcu przepis, w którym oddzielając przysłowiowe ziarno od plew szala przechyla się na właściwą stronę. I jedzenie zdrowe i zdjęcia ładne. Da sie to połączyć z korzyścią na jakość odżywiania dzieci chociażby.

  2. Powiem Ci tak Zosiu – wczoraj upiekłam i faktycznie są to najlepjsze bakłażany EVER EVER!!!!!
    Spadłaś mi z nieba z tym przepisem – dzięki dzięki!
    Alina

    • Alino,

      nawet nie wiesz jak to miło słyszeć – bardzo mi zależało, żeby i Wam smakowało :)
      Uściski i dziękuję za zaufanie i odwiedziny :*
      Zosia

  3. Uwielbiam bakłażana, ale trzeba go naprawdę umieć opiec. Ja robię baba ghanoush – dość długo opiekam go na kuchence gazowej, a potem wkładam do piekarnika na 15 minut. Moja przyjaciółka, która nie znosiła bakłażanów, mówi że rewelacja ;)
    A co Dawtony, to mówię niestety nie….wolę zrobić sama sos :) A przepis wypróbuję na pewno !

    Pozdrawiam serdecznie !

    • Tatiano, dzięki za odwiedziny i wiadomość. Baba ghanoush, doskonałe! W ubiegłym tygodniu przygotowywałam dla gości. A w kwestii Dawtony, tak samemu to zawsze lepiej, szczególnie gdy ma się pod ręką sezonowe warzywa, ale gdy zależy Ci na czasie i jednocześnie na dobrym składzie, to myślę, że warto.
      Uściski,
      Zosia

    • Magdaleno, czasami bywa, faktycznie-może posmaruj większą ilością oliwy w tym miejscu. Ściskam porannie!

  4. Myślisz, że można zamienić bakłażany na cukinię? Mam nadmiar cukini z ogrodu.

  5. Czesc,
    u mnie baklazany wyszly niedopieczone. Wydaje mi, ze czas pieczenia jest zbyt krotki albo po prostu lubie takie rozplywajace sie w ustach ;).
    Serdecznosci

  6. Zosiu! Ten przepis jest wspaniały! Właśnie przygotowuję je po raz kolejny dla rodziny. Nasz 10- miesięczny synek także się zajada wersją bez soli. Nie mam pod ręką sosu węgierskiego, ale pulpa pomidorowa odpowiednio doprawiona także jest pyszna. Pozdrawiam serdecznie!

  7. Zosiu,
    Zachwycasz mnie od dawna. Twoja delikatnosc, subtelnosc widac w kazdym kadrze. Twoje zdjecia oddaja cudowny klimat. Wystroj wnetrza jest zachwycajacy i musze przyznac bardzo inspirujacy. Podpatrzymam u Ciebie piekne poduchy na parapetach. Czy moglabym prosic o namiary na krawcawa ktora, domyslam sie szyje je pod wymiar ?
    Serdecznie Cie pozdrawiam,
    Czytelniczka od wielu lat
    Magdalena

  8. Właśnie zrobiłam, przepyszne, i jeszcze zostało na lunch na jutro 👍 great idea, pozdrawiam 🤗

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.