*     *    *

Jeżeli uda się to danie zrobić zgodnie ze wskazówkami, to zapewniam Was, że efekt będzie bardzo apetyczny. Orzechowy smak i mięsista konsystencja pieczonego bakłażana doskonale harmonizuje z sosem. Dobry skład, bez konserwantów i ulepszaczy, za to z przyprawami dla delikatnie pikantnego smaku – z słodką papryką mieloną i chili. Gęstość sosu wynika z jego naturalności i doskonale sprawdza się przy zapiekaniu.

Skład:

(przepis na 4 osoby)

2 duże bakłażany

1 słoik sosu węgierskiego z papryką Dawtona (550 g)

ok. 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (1 woreczek)

1 pęczek świeżej pietruszki

1 czerwona cebula

3-4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1 mozzarella

sól morska i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte połówki bakłażanów nacinamy na tzw. kratkę (zobacz na zdjęciu). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, a następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.
  3. Miąższ upieczonych bakłażanów delikatnie wzruszamy (patrz na zdjęciu) tak by powstało delikatne żłobienie. W to miejsce rozkładamy wymieszaną kaszę gryczaną, dodajemy sos węgierski i na wierzchu rozkładamy plaster sera mozzarella. Faszerowane bakłażany umieszczamy ponownie w rozgrzanym piekarniku i pierzemy 8-10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło z posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki: Bakłażana możemy nieco inaczej potraktować, a mianowicie przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze i zrobić nacięcia nożem. Następnie posypać solą, oregano i w każde nacięcie włożyć pokrojone ząbki czosnku. Polać oliwą i zapiekać bakłażana przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Umyte połówki bakłażanów nacinamy na tzw. kratkę (zdjęcie powyżej). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut.

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, a następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.

Miąższ upieczonych bakłażanów delikatnie wzruszamy (powyżej na zdjęciu) tak by powstało delikatne żłobienie. W to miejsce rozkładamy wymieszaną kaszę gryczaną, dodajemy sos węgierski i na wierzchu rozkładamy plaster sera mozzarella.

Faszerowane bakłażany umieszczamy ponownie w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C i pierzemy 8-10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło z posiekaną natką pietruszki.

Materiał powstał przy współpracy z Dawtona

{współpraca}

Kategorie:

22 odpowiedzi na “Pieczone bakłażany. Jak sprawić, żeby w smaku nie były gąbczaste i zbyt suche ale aromatyczne i apetyczne”

  1. Ale fajne! Na pewno wypróbuję

  2. Ciekawa propozycja. Dziękuję Zosiu😉

  3. Czy pieczemy bakłażany pod przykryciem?

  4. W końcu przepis, w którym oddzielając przysłowiowe ziarno od plew szala przechyla się na właściwą stronę. I jedzenie zdrowe i zdjęcia ładne. Da sie to połączyć z korzyścią na jakość odżywiania dzieci chociażby.

  5. Powiem Ci tak Zosiu – wczoraj upiekłam i faktycznie są to najlepjsze bakłażany EVER EVER!!!!!
    Spadłaś mi z nieba z tym przepisem – dzięki dzięki!
    Alina

    • Zosia

      Alino,

      nawet nie wiesz jak to miło słyszeć – bardzo mi zależało, żeby i Wam smakowało :)
      Uściski i dziękuję za zaufanie i odwiedziny :*
      Zosia

  6. Uwielbiam bakłażana, ale trzeba go naprawdę umieć opiec. Ja robię baba ghanoush – dość długo opiekam go na kuchence gazowej, a potem wkładam do piekarnika na 15 minut. Moja przyjaciółka, która nie znosiła bakłażanów, mówi że rewelacja ;)
    A co Dawtony, to mówię niestety nie….wolę zrobić sama sos :) A przepis wypróbuję na pewno !

    Pozdrawiam serdecznie !

    • Zosia

      Tatiano, dzięki za odwiedziny i wiadomość. Baba ghanoush, doskonałe! W ubiegłym tygodniu przygotowywałam dla gości. A w kwestii Dawtony, tak samemu to zawsze lepiej, szczególnie gdy ma się pod ręką sezonowe warzywa, ale gdy zależy Ci na czasie i jednocześnie na dobrym składzie, to myślę, że warto.
      Uściski,
      Zosia

  7. Czy skórka pozostaje twarda czy jest miękka? Zawsze mam z tym problem ☹

    • Zosia

      Magdaleno, czasami bywa, faktycznie-może posmaruj większą ilością oliwy w tym miejscu. Ściskam porannie!

  8. wygląda na pyszne danie! Uwielbiam bakłażany w każdej formie!

  9. Myślisz, że można zamienić bakłażany na cukinię? Mam nadmiar cukini z ogrodu.

  10. Uwielbiam produkty Dawtona…. Niezmiennie od lat ta sama wysoka jakość!

  11. Czesc,
    u mnie baklazany wyszly niedopieczone. Wydaje mi, ze czas pieczenia jest zbyt krotki albo po prostu lubie takie rozplywajace sie w ustach ;).
    Serdecznosci

  12. Pyszne danie! Wczoraj z mężem zajadaliśmy się na obiad :)

  13. Zosiu! Ten przepis jest wspaniały! Właśnie przygotowuję je po raz kolejny dla rodziny. Nasz 10- miesięczny synek także się zajada wersją bez soli. Nie mam pod ręką sosu węgierskiego, ale pulpa pomidorowa odpowiednio doprawiona także jest pyszna. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz