Skip to main content

Przepis dla wszystkich kochających ziemniaki!

*    *    *

Zaledwie w przeciągu jednego tygodnia temperatura w Trójmieście spadła o 10 stopni C. Spodziewałam się zmiany pogody ale myśl o ciepłym, słonecznym wrześniu była bardziej kusząca. Nadal jednak mam nadzieje, że zacinający deszcz i sztorm nad Bałtykiem to tylko chwilowy kaprys pogodowy. Póki co sięgam po smaki, które bliższe są nam wczesną jesienią. A placki z ugotowanych ziemniaków z mozzarellą i bazylią podane z wędzoną rybą, to moje ostatnie odkrycie. Polecam wszystkim, którzy kochają ziemniaki!

Skład:

(przepis na 10 – 12 sztuk)

8 ugotowanych ziemniaków

2 kulki mozzarelli

garść świeżych liści bazylii

2 łyżki mąki pszennej

1 jajko

gałka muszkatołowa / sól morska / świeżo zmielony pieprz

do smażenia: olej roślinny

do podania: wędzona ryba np. pstrąg lub tzw. brzuszki z łososia

sos: jogurt wymieszany z tartym czosnkiem, szczypiorem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

A oto jak to zrobić:

  1. Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z jajkiem, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi liśćmi bazylii i mąką. Całość doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy do połączenia się smaków. Z masy formujemy kulkę, ugniatamy placuszek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron, do zarumienia.
  2. Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym i wędzoną rybą.

Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z jajkiem, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi liśćmi bazylii i mąką.  Całość doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy do połączenia się smaków.

Z masy formujemy kulkę, ugniatamy placek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron, do zarumienia.

Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym i wędzoną rybą (polecam wędzonego pstrąga lub brzuszki z łososia).

55 Odpowiedzi do “Przepis dla wszystkich kochających ziemniaki!”

  1. Kocham wszystko co z ziemniaków ! :) Wczorajszy krem z pomidorów zniknął w mgnieniu oka! Dzisiaj kolej na te placuszki! Pozdrowienia z Lublina! PS. Jak się cieszę, że udało mi się być w tym roku nad morzem w piękną pogodę! Uściski :)

  2. Zosiu, ja nie wiem jak Ty to robisz ale Twoje przepisy i zdjęcia oglada sie tak ze od razu chce sie biec do kuchni i przygotowac to dla rodziny :-) jestes niesamowita, z tych zdjec bije takie cieplo, obserwuje Twoj blog wlasciwie od poczatku, to juz chyba z 8 lat i ciągle jestem pod wrazeniem :-) gratuluje i wysylam duzo slonca z Krakowa :-)

    • Kasiu kochana nawet nie wiesz jak mi miło, że podoba Ci się to, co tu wyprawiam🤪❤️😘😘dziękuję❤️

  3. Zosiu, prawdpodobnie będę pierwszą osobą, która melduję, że PLACUSZKI wyszły obłędnie!!!! Jesteś mistrzem. Powtarzam je w najbliższą sobotę :*

    DZIĘKUJĘ!!!!!

    • Jak Ci wygodniej…ja nie lubię obierać, więc gotuję w mundurkach a później jakoś ta skóra łatwiej schodzi

    • Emilio proporcje są podane w składzie :) Wszystkie składniki dokładnie mieszam i doprawiam wg własnego smaku :)

  4. Kochana – właśnie zajadamy się Twoimi placuszkami – mój pięciolatek powiedział, że są PRZEFAJNE :-PPP a to duży komplement u niejadka!

    Bardzo dziękuję z imieniu całej mojej rodziny :*
    Miśla

  5. Dzień dobry Zosiu,
    Wspaniały przepis, szczególnie dla pyroholika ;) Zastanawiam się czy placki można by upiec w piekarniku ? Kombinuję jak tu je zaproponować mojej małej córeczce, która dopiero poznaje niektóre smaki :)

  6. Witam serdecznie, czy można mąkę pszenną zamienić na bezglutenową np. ryżową, ziemniaczaną lub kukurydzianą?

  7. Oh gosh!!! They look so adorable👍🏻 Thank you Zosia for lovely recipe,

    xoxo from Canada
    Liv

  8. Kocham ziemniaki! I pomyśleć, że kiedyś ich nie znosiłam ;) Połączenie ziemniaków i mozzarelli nigdy nie przeszłoby mi przez myśl, a tu proszę – taki pyszny i prosty przepis. Będę testować, bo te placuszki wyglądają obłędnie.
    Pozdrawiam ciepło, Kinga.

  9. Bardzo cieszylam sie na placki, zrobilam z polowy skladnikow,ale niestety rozpadly sie na patelni…:(

  10. Przepyszne! Zajadamy się z mężem-szkoda, że więcej nie usnażyliśmy! Myślę, że jutro też nam je przygotuję🙈

  11. Zosiu!
    Planuję zrobić Twoje placki, bo wyglądają pysznie, a do tego są świetnym pomysłem na danie z rybą wędzoną, którą uwielbiam.
    Myślisz, że można w tym przepisie zamienić ser mozzarella na fetę?

    Pozdrawiam niedzielnie!

  12. Pani Zosiu to coś pysznego – kto by pomyślał, że zwyczajne placki mogą tak smakować. Usmażyłam wczoraj mojej bratowej (która uchodzi za mistrza w gotowaniu i powiedziała, że lepszych w życiu nie jadla).

    Dziękuję Pani pięknie za ten przepis :*

  13. ale bym to teraz zjadł. I jak tu pracować w poniedziałek rano… wiedziałem, zeby tu nie zaglądać!

  14. Zosiu jakiej firmy tą patelnia jeśli wolno spytać? Przepis na placki oczywiście pożyczam :)

  15. Zosiu mam pytanie niezwiązane z przepisem :D Ostatnio widziałam w internecie zdjęcia z Twojego ślubu i jestem zachwycona suknią ślubną. Czy możesz podać mi nazwę salonu w którym ją kupiłaś? :D

  16. Zosiu,
    te kotlety to mistrzostwo;-), czekam na więcej takich przepisów.
    serdecznie pozdrawiam

  17. Fajnie wyglądają i na pewno smaczne ale tłusto ! Jajko mozzarella i do tego ryba.

  18. Pani Zosiu,

    a czy można pominąć w ogóle mąkę? Najserdeczniej pozdrawiam.

  19. Kochana Zosiu!
    Próbowałam dziś Twoje placuszki i niby wyszły ale ile się namęczyłam przy przewracaniu… Rozpadały się, przywierały zanim “złapały się w całość ” i nie chciały się przyrumienić. Po pierwszym dodałam troszkę więcej mąki. Może to sprawa rodzaju ziemniaków? Może były za “mokre”?😔

  20. Czy mogę prosić o nazwę firmy sztućców? Bardzo często na zdjęciach pojawia się ten sam komplet i byłabym wdzięczna za podpowiedź.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.