Skip to main content

TARTA ZE SZPARAGMI I Z TRZEMA SERAMI

Sezon na szparagi w mojej kuchni trwa. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ekspresową tartę rozpływającą się w ustach. Jeśli pogoda Wam pozwoli, koniecznie zabierzcie ją ze sobą na wiosenny piknik.

 

Skład:

1 opakowanie ciasta francuskiego (z dobrym składem)

1 pęczek zielonych szparagów

250 g sera mascarpone

125 g serka typu Philadelphia

5 gałązek natki pietruszki

1 łyżka nasion czarnuszki

garść tartego parmezanu

garść świeżego tymianku

sól morska

do smażenia: oliwa z oliwek

do posmarowania brzegów: 1 żółtko

A oto jak to zrobić:

  1. W misce łączymy mascarpone, serek Philadelphia, parmezan, posiekaną natkę pietruszki i czarnuszkę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
  2. Na blasze do pieczenia rozkładamy schłodzone ciasto francuskie. Nacinamy ciasto 2 cm od brzegu.  Na wierzch wykładamy powstałą masę i umyte szparagi. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżym tymiankiem.
  3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 25 min. Podajemy na ciepło.

 

21 Odpowiedzi do “TARTA ZE SZPARAGMI I Z TRZEMA SERAMI”

  1. Zosiu, cudownie się zapowiada, na pewno wypróbuję przepis. Już dawno miałam spytać, czy mogłabyś zdradzić, gdzie kupiłaś buty? Pozdrawiam serdecznie😊

    • Wydaje mi się, że w Polsce jedyne dostępne ciasto z dobrym składem, to ciasto francuskie Frosta z masłem.

  2. Podbijamy pytanie o ciasto francuskie. Ja na dobre trafić nie mogę 😔 pozdrawiam.

  3. zrobiłam wczoraj tę tartę i przepadłam :) takie proste, a takie pyszne i w sam raz na dzisiejsze śniadanie do pracy :)

  4. Nie bardzo rozumiem w jakim celu nacinamy ciasto 2 cm od brzegu? Czy mamy je potem zawinąć do środka? :)

    • Moniko, dziękuję za odwiedziny. Ciasto nacinamy, bo dzięki temu masa serowa nam się nie rozejdzie po bokach. Trzymam kciuki i wspaniałego wypieku :)

      • Dziękuję za inspirację! Mam tylko pytanie,w liście składników podana jest oliwa z oliwek do smażenia,jednak w samym przepisie nie znalazłam informacji o smażeniu (szparagów zapewne). Czy należy je podsmażyć?

  5. Dziękuję za inspirację! Mam tylko pytanie,w liście składników podana jest oliwa z oliwek do smażenia,jednak w samym przepisie nie znalazłam informacji o smażeniu (szparagów zapewne). Czy należy je podsmażyć?

    • Chyba chodzi o taką oliwę z oliwek, która znosi dobrze wysokie temperatury i nadaje się do smażenia i pieczenia. Niektóre oliwy są tylko do spożywania na zimno np. do sałatek.

  6. Należy sprawdzać skład produktów, serek marki Philadelfia jest najgorszy jaki znalazłam, do tego sprawdzają się aplikacje sprawdzające skład żywności i chemii w domu. Przepis super, u mnie teraz mnóstwo szparagów, dziękuję

    • Wioletto, cenna uwaga. Można śmiało pominąć serek typu philadelpfia lub zastąpić ricottą.
      Serdeczności!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.